Na Mesiaci by si každý užil extra dlhých odpalov

20. februára 2012

Len čo sa človek prvýkrát postavil na Mesiac, už tam priniesol aj golf. Bolo to pred vyše štyridsiatimi rokmi a bol ním astronaut, veliteľ americkej posádky Apollo 14, Alan Shepard.

Jeho túžbou bolo stať sa prvým golfistom na Mesiaci. A naozaj sa mu to podarilo. Medzi svojimi vesmírnymi inštrumentmi  „prepašoval“ skladaciu palicu – železo šestku so skrutkovacou hlavou a tri golfové loptičky, ktoré plánoval odpáliť ponad mesačný povrch.

Pre ďalšie generácie

Keď ale na golf došlo, hrubé rukavice a nemotorný skafander mu umožnili hrať iba jednou rukou. Do vzduchu v skutočnosti leteli len dve loptičky. Prvú sa mu totiž odpáliť nepodarilo, lebo sa zaryla do mesačného prachu. Druhú zase trafil „po hlave“ a tiež nemala takú dráhu, ako by si želal. Najlepší bol tretí pokus. Úder sa vydaril a  loptička letela elegantným oblúkom smerom ku kráteru.  A. Shepard nadšene kričal: „Míle, míle, míle…“ A zanechal loptičky pre ďalšie generácie.

Astronaut nemusel do odpalu vynaložiť nijakú veľkú silu. Ba loptičky leteli takmer samé. Nečudo. Veď gravitácia na Mesiaci je v porovnaní so Zemou iba šestinová. Jeho výkon si možno na nahrávke NASA pozrieť aj dnes na You Tube a vidno, že golfový švih naozaj ovláda.

Podľa prepočtov NASA loptičky odpálené A. Shepardom neleteli „míle, míle, míle“, ale aj tak to bolo poriadne ďaleko. V mesačnom vzduchoprázdne loptička zasiahnutá rýchlosťou zhruba 200 km/hod. a v uhle 45 stupňov dopadla vo vzdialenosti 1,9 kilometra.

Mesiac na zemi

Lunárny golf si možno zahrať aj na Zemi. Kde inde ako v USA? Na žiadosť záujemcov postavili majitelia Mont Blanc Rezortu, ktorý leží uprostred Christa McAuliffe Memorial Parku, v kráteri Plato Crater drajving. Nazvali ho podľa A. Scheparda.

Vytvorili niečo, čo imituje mesačný povrch a podmienky na Mesiaci. Ale golfisti pozor: hrať lunárny golf nie ľahká vec. Je to zvláštna kombinácia minigolfu a hry „pitch a putt“, ktorú obľubujú najmä začiatočníci. Namiesto patovania sa iba čipuje (ako pri hre na zimné gríny) a v golfistovom bagu by nemala chýbať tzv. prachová wedžka, teda palica na „vysekávanie“ loptičky z prachových osídiel.

V umelom prostredí sú pravidlá  iné. Neoplatí sa napríklad udierať loptu plným švihom. Kto by  zobral do ruky 12 stupňový drajver ako na „pozemskom“ ihrisku, lopta by mu odletela približne 800 metrov. V umelej atmosfére parku  aerodynamické loptičky príliš stúpajú hore. Okrem toho netreba zabudnúť, že gravitácia je šesťkrát menšia ako na Zemi. Takže, použiť plný švih, znamená loptičky zahadzovať – ako A. Shepard pri svojej návšteve Mesiaca.

Na drajvingu A. Sheparda v Mont Blanc Rezorte sa preto používajú svetielkujúce loptičky. V záujme toho, aby hráči nepadali, sú ich lunárne odevy vzadu prichytené lanom.  A kto si trúfa, má šancu triafať kráterové jamy vo vzdialenosti 1,6 a 1,8 kilometra. Po polhodinovom tréningu si môže každý ísť svoje svetielkujúce loptičky spočítať na miesto dopadu.

 

Autor: Jana Janků | 20. februára 2012