Keď je dizajnérovi inšpiráciou telo milenky

02. januára 2012

V lone burgundských vinohradov, pod čarovným zámkom leží ihrisko Golf de Mâcon la Salle. Každý pahorok,  priehlbina či krivka je duplikátom tvarov architektovej milenky.  Nuž také ihrisko sa nedá nepamätať si.

Navrhnúť ihrisko v tvare ženských kriviek dokáže len Francúz. Volá sa Robert Berthet a jeho milenka Nicole Jobert. Jeden grín je napríklad presnou kópiou jej dlane s každým  záhybom a oblinkou na nej. Iný zase ako šľapaj nohy s piatimi prstami. Päť nechtov na nej tvoria vlastne bunkre. Inde má zase fervej tvar tuniky prehodenej cez pravé rameno.  A tam zase kry vyzerajú ako niečo, čo vykúka spod jej roztvárajúcej sa sukne.  Alebo odpaliská – naukladané ako gombíky okolo zapínania pulóvrika na jej chrbte.  Ani to nie je všetko.  Povedľa 15. jamky sa tiahne raf v tvare ženskej nohy a vyzerá ako vrchná časť pančuchy a podväzku.  A jedno miesto sa aj dosť ťažko popisuje slušnými slovami. Malý močiar, kam tak radi padajú loptičky, pripomína to najintímnejšie miesto ženského tela . Okolo nasadili levanduľu, takže vždy je tam opojno. Nielen pre mužov.

V šťavnatých vinohradoch

Známi tvrdia o Robertovi Berthetovi, že keď rozpráva, všetci načúvajú. Buď so zdvihnutým obočím alebo padnutými sánkami. Niekoho jeho nápady poburujú, iného rozosmievajú, ale väčšinu privádzajú do úžasu. Nečudo. Sú to predstavy človeka, ktoré  sa celkom líšia od toho, čo je bežné vo svete.

Kto je tento zvláštny šesťdesiatnik? Je podpísaný pod viac ako 45 projektmi golfových ihrísk. Keď v roku 1986 prišiel s plánom postaviť ihrisko v tvare ženského tela, väčšine ľudí, ktorí uvideli projekt, sa zatajil dych. Osemnásť jamkové ihrisko naplánoval tak, že ferveje, bankre, jazierka a všetko ostatné, čo robí ihriskom, má tvar rôznych anatomických častí ženského tela. Takých, ktoré možno pomenovať i také, kde sa to nepatrí.

Predstavu R. Bertheta zrealizovali v bohatom regióne Mâcon v Burgundsku, preslávenom skvostnými bielymi vínami.  „Bola to láska na prvý pohľad.  Pahorky a kopčeky, na ktorých sa rozprestierajú vinohrady, ma doslova uchvátili,“ spomína.  Nuž, čo môže byť lepším základom pre jeho ženské ferveje, ako šťavnaté, erotické, viničom porastené stráne? Pravda, ešte chvíľu trvalo, než presvedčil vedenie rezortu, že nejde o bláznovstvo sexuálneho maniaka, ale potom už išlo všetko tak, ako malo.

 Obrázky ako z Playboya

Dnes už hráči na ihrisku Golf deMâcon la Salle triafajú na miesta, ktoré niektorí prirovnávajú obrázkom z Playboya. Ak však niekto tvrdí, že je to sexistické,  R. Berthet oponuje protiotázkou: „Ako môže byť umenie sexistické?“

Ale toto nie je  jediné ním navrhnuté ihrisko, ktoré vyvoláva či už rozpaky alebo údiv. Ďalším je Digne la Lavande v meste Digne les Bains. Keďže ide o mesto nazývané aj Mekkou paleontológie, ferveje majú tvar kostí a bunkre pripomínajú gigantické fosílie. Ihrisko Cap Skirring Golf Course na senegalskom pobreží, patriace do siete luxusných turistických rezortov Club Med, má zase ferveje v tvare morských vĺn a bunkre sa podobajú veľkým mlákam speneného príboja.

„Mojim snom je, aby sa raz podľa môjho projektu zrodilo ihrisko v tvare motýľa,“ vyslovuje svoju túžbu  R. Berthet. „Myslím si, že najlepšie by pasovalo do prostredia Taiwanu. Túto krajinu nazývajú kráľovstvom motýľov a tieto živočíchy tam majú osobitné postavenie.“

Nemenej „uleteným“ nápadom je projekt ihriska, ktoré má stáť v leteckom centre neďaleko Toulouse. Pre kvetinovú výsadbu ho prezývajú aj Ville Rose, teda Ružové mesto. R. Berthetovi už zase pracuje fantázia naplno. Vidí bankre s ružovým pieskom, ferveje v tvare slávneho Concordu a klubový dom, kde bude obsluha oblečená ako letiskový personál.

 Zdevastované miesta sa môžu rozzelenať

Najnovším projektom R. Bertheta  je Dunkerque Golf Course pri starobylom francúzskom prístave Dunkirk. Tam sa hra na 27-ich  jamkách mení na vojnu na tráve. Golfisti strieľajú ponad priekopy,  kamenné valy a vegetáciou pokryté hradby, prebíjajú sa úzkymi fervejami kopírujúcimi  pevnosť zo 17. storočia. R. Berthet teda opäť dokonale vybúril svoju fantáziu.

Dunkerque stojí čiastočne na bývalom mestskom smetisku. „Ide o projekt, ktorý je podľa mňa tým najlepším, čo som dosiaľ navrhol, pretože najviac korešponduje s filozofiou trvalo udržateľného života. Ja skutočne verím, že ak má mať budovanie golfových ihrísk budúcnosť, musí stáť  práve na takýchto projektoch. To znamená na takých, ktoré premenia zanedbané miesta našej planéty na prostredie priateľské životnému prostrediu. Potom budú spokojní všetci – nielen golfisti ale aj miestni obyvatelia.“

Robert Berthet je bývalý hráč európskej túry. Aj jeho sestra vyhrala viacero medzinárodných turnajov a brat bol trénerom francúzskeho národného tímu. Budovanie golfových ihrísk považuje za súčasť plánovania mestského prostredia. Dajú sa  využiť najmä skládky odpadu, bývalé lomy a iné zdevastované miesta, ktoré sa môžu stať opäť pre obyvateľov atraktívnymi. „Golfové ihrisko nie je len kus prírody ale aj krajiny,“ hovorí. „Môže mať teda aj tvar parku a hrať významnú rolu pri zlepšovaní životných podmienok komunity.“

Foto: archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 02. januára 2012