Golfové objavovanie krajín bývalého Sovietskeho zväzu

06. júla 2012

Golf sa začína rozvíjať aj v krajinách, kde to bolo ešte pred pár rokmi nemysliteľné. Aj v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Ani tam ale nespia a vybudovali už viacero špičkových golfových areálov a ďalšie sú vo výstavbe.  Je to aj zásluhou slovenskej firmy Engo Trnava.

O golfe v týchto krajinách sa zhovárame s jej majiteľom a konateľom Norbertom Zaťkom.

  • V akých krajinách sa angažujete v súvislosti s výstavbou golfových ihrísk?

Pracujeme  doma na Slovensku, v Českej republike, Ukrajine, v Rusku a Kazachstane. Tento rok sme po prvýkrát uzatvorili kontrakty v Bielorusku a Gruzínsku, kde sú vo výstavbe prvé golfové projekty. Takisto sme v rokovaní ohľadne možnej spolupráce s projektom Dream Island v Baku, ktorý je takisto prvý v Azerbajdžane.

    • Čo vás tam priviedlo?

Viac ako 10 rokov úspešne rozvíjame našu pobočku v Kyjeve. Na golfovom trhu Ukrajiny sa nám podarilo vybojovať veľmi silné postavenie. Čiastočne sme sa podieľali na výstavbe štyroch z piatich ihrísk a je nás vidieť. Takisto sme niekoľko rokov riadili jeden z najväčších rezortov vo Východnej Európe. Nakoľko golfový trh v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu je neveľký a neprestal komunikovať rusky, postupne sa nám podarilo nadviazať potrebné kontakty aj v iných postsovietskych republikách.

  • Ako hodnotíte golfový rozvoj v týchto krajinách?

Rusko má dnes okolo 5 000 hráčov. Do krízy v roku 2008 bolo v Rusku pripravených v rôznych štádiách okolo 40 golfových projektov. Všetko sa však spomalilo a momentálne sa trh znova prebúdza. Niektoré projekty, ako napríklad Moscow Golf & Country Club (design Robert Trent Jones jun.), Kazan Golf Club (design Peter Harradine), ZavidovoGolf Club (design European Golf Design) patria istotne k čerešničkám na torte každého scestovaného golfistu. Kazachstan má zatiaľ iba päť golfových ihrísk, ale tiež sú nádherné. European Tour tam organizuje pravidelne svoje turnaje. Ukrajina prevádzkuje tiež päť golfových projektov. Z nich dva  sú absolútne privátne. Patria miestnym oligarchom, ktorí si na svojich rozľahlých majetkoch postavili ihriská len pre seba a svojich najbližších. My im dodávame stroje, závlahy, hnojivá, a tak sa dostaneme na miesta, kde človek neverí, že také niečo môže existovať. Problémom, ktorý bráni masovému rozvoju golfu je fakt, že je tam stále podávaný ako zvláštna elitárska aktivita pre najbohatších. Prívlastky ako rodinná aktivita alebo šport pre každý vek  je možné v súvislosti s golfom v týchto krajinách zaevidovať naozaj iba výnimočne. No aj tam sa veci menia, kríza priniesla mnohé pozitívne zmeny, ktoré postupne sprístupňujú tento šport širším vrstvám.

  • S akými najväčšími problémami ste sa tam stretli?

Nedostatok personálu, nedostatok vhodných prípravkov na starostlivosť o ihriská, mimoriadne náročná logistika. Udržať vysoký štandard  pri takýchto prekážkach, na ktorý sú investori zvyknutí zo svojich ciest, je veľmi ťažké. Na druhej strane, nikdy neviete, čo vás dnes postretne a pracovať v takomto prostredí je oveľa väčšia zábava. Pracujete v krajinách, kde skoro každý rozumie po rusky, no pritom si zachováva svoje vlastné kultúrne a historické dedičstvo.

    • Čo odporúčate podnikateľom, ktorí chcú vstúpiť na trh týchto krajín? Sú perspektívne?

    Mnohí naši podnikatelia na týchto trhoch dávno sú. Nerastné bohatstvo Ruska, Kazachstanu či Ukrajiny bude vždy na globálnych trhoch žiadané, čo zabezpečuje pre tieto krajiny pomerne stabilné šance do budúcnosti. Ak by sa aj nepodarilo sfinalizovať predstavy ruského prezidenta o veľkej colne únii (zatiaľ iba Rusko, Bielorusko a Kazachstan) – tak či tak ste na trhoch s približne 250 mil. obyvateľmi. To je pre akúkoľvek firmu zo Slovenska obrovský potenciál.

  • Vieme o vás, že sám ste vášnivým golfistom. Ako dlho hráte golf a s akým úspechom?

Golf mám veľmi rád. Milujem naše rodinné turnaje – tu zisťujete, aké máte šikovné deti. Myslím, že sú to jedinečné chvíle. Svoj HCP som zatiaľ dostal na 21,5. 

  • Čo vám golf dáva?

Živí mňa i zamestnancov našich firiem. Práca ma zaviedla do krajín, o ktorých som iba sníval a umožňila mi získať neuveriteľné priateľstvá a kontakty. Každý deň sa učíme niečo nové a verím, že sa to tak rýchlo neskončí.

  • Aký  je váš doterajší najväčší golfový zážitok?

Ak máte na mysli hráčsky zážitok, tak pravdepodobne Aphrodite Hills na Cypre, alebo Castle Course neďaleko St. Andrews v Škótsku. No najviac milujem prerod kúsku zeme, kde sa dovtedy pestovala pšenica, či zemiaky, alebo tam bola len lúka, na golfové ihrisko. Obdivujem ľudí, ktorí mali víziu a dostatok odvahy pustiť sa touto cestou.

  • Ktoré  z tých ihrísk, čo ste doteraz hrali, vás najviac uchvátilo a prečo?

Viete, ja pri hre na ihriskách pozorujem veci, ktoré súvisia s mojou prácou: rozmiestnenie závlahy, zvod drenáží, tvarovanie grínov nie z pohľadu náročnosti patovania, ale schopnosti grínu udržať rovnomernú vlhkosť, značenie ihrísk, rozmiestnenie elementov v klubovom dome, lokalizáciu a vybavenie greenkeeping zázemia, celkový marketing, atď.  Z pohľadu hráča je pre mňa najdôležitejším parametrom atmosféra klubu, ktorú vytvárajú ľudia. Uchvacuje ma priateľstvo, ktoré pretrvá s majiteľom ihriska, na ktorom sme sa ako firma podieľali. To znamená, že boli s nami spokojní.

Kontakt: www.engo.sk, www.golfonline.sk

Foto: Archív Norberta Zaťka

Autor: Jana Janků | 06. júla 2012