Tunisko nie je golfová veľmoc, ale golfistu nesklame

20. júla 2012

Aj Slovákmi obľúbená turistická destinácia trpí. Arabská jar, ktorá sa koncom roku 2010 začala práve v Tunisku ako znak odporu obyvateľstva voči korupcii, biednym životným podmienkam a hlavne voči nenažraným vládcom, turizmu nepomohla.  Krajina chce však turistov dostať späť.  A túži pritiahnuť aj viac golfistov.

V Tunisku, najmenšej zo severoafrických krajín, je v súčasnosti relatívny pokoj. Tuniská národná turistická agentúra má za úlohu prilákať späť hostí a presvedčiť ich, že ich čaká pohodová dovolenka. Nie je to ľahká úloha. Zvlášť, keď v Egypte či Sýrii nepokoje stále pokračujú a navyše pre mnohých ľudí ide o jeden arabský svet, hoci tieto krajiny s Tuniskom ani len nesusedia.

Turisti sa vracajú

Nepokoje a demonštrácie sa v roku 2011 silne odzrkadlili na poklese tuniského turizmu. Oficiálne štatistiky hovoria o 30-tich percentách, ale na mnohých miestach to bolo ešte viac. Pre krajinu, ktorá v posledných desaťročiach na turizmus vsadila a má vybudovaných v hoteloch všetkých kategórii 20 000 lôžok, to je riadna ekonomická rana.

„Našťastie, v  roku 2011 nás podržala v turizme Líbya,“ hovorí Munir, miestny podnikateľ, zaoberajúci sa elektro výrobou, s ktorým sme hrali vo flajte na ihrisku Kantaoui. Vďaka nemu sme sa dozvedeli mnohé veci, ktoré by ste v bedekroch ťažko hľadali. „Poloprázdne hotely boli vlani obsadené utečencami z tejto krajiny, ktorí sa báli vtedajšieho politického vývoja.  Išlo pravdaže najmä o bohatých ľudí, ktorí mali dosť peňazí, aby si pobyt i so svojimi rodinami zaplatili. Faktom je tiež, že napriek vlaňajším nepokojom a demonštráciám nebol napadnutý či nebodaj zranený ani jeden turista a ani neboli zaznamenané nijaké prvky terorizmu. Možno aj preto sa k nám turisti tohto roku opäť vrátili.“

Tento rok je naozaj rokom obratu. Leto majú v Tunise nesporne aj zásluhou slovenských dovolenkárov prakticky vypredané. Čo však mimo sezóny?

„Máme v turizme novú stratégiu – diverzifikáciu. Golf je  jedným z jej produktov, ktorým to chceme dosiahnuť,“ objasňuje minister Elyes Fakhfakh. „Očakávame, že tohto roku k nám príde 70 tisíc golfistov.“

A čo im Tunisko ponúka? Celkovo má krajina vybudovaných 12 ihrísk. Ležia zväčša priamo alebo v blízkosti najvýznamnejších turistických centier. Podľa stratégie tuniského turizmu zvyčajne po dve na jednom mieste. Vari najväčšou atrakciou tuniského golfu je nedávno otvorené ihrisko v púšti – v oáze Tozeur. Väčšina ihrísk bola postavená v kombinácii štátnych a súkromných zdrojov. Niektoré sú privátne, napríklad Citrus, ale turisti majú na ne voľný prístup.

„Výhodou je, že v u nás sa dá hrať prakticky celý rok a máme bezkonkurenčne nízke ceny za hru i ostatné služby,“ tvrdí minister. „Keďže pripravujeme ďalšie projekty – rozpracovaných je sedem – malo by nám to pomôcť stať sa golfovou destináciou.“

Mimochodom, domácich golfistov je zhruba tisícka. Zo zahraničia prichádzajú najmä Škandinávci, Briti a Íri, teda obyvatelia krajín, kde sa v zime veľmi hrať nedá. A čo sa cien za hru týka, sú naozaj zhruba o 20 % nižšie ako v európskych krajinách.

Kedy sa tam vybrať?

Ideálnym časom na golfovú dovolenku v Tunisku je február až máj a potom október a december. Január vraj býva dosť daždivý. Veľký záujem o tuniské ihriská býva aj cez vianočné a novoročné sviatky.

Medzi dunami a morom

Dve ihriská nechýbajú ani v známom prímorskom letovisku Hamman Sousse vo východnej časti krajiny. Z letiska v hlavnom meste Tunis je to  autom poldruha hodinky a môžete si vybrať s veľkej ponuky hotelov všetkých možných kategórii. Viaceré z nich sa vyložene zameriavajú na golfistov a vidno to nielen na dekoráciách, ale najmä službách, ktoré im poskytujú.

Prvým golfovým  rezortom, kam sa vyberieme, je Kantaoui. Je najstarším v Tunisku, otvorili ho začiatkom 90. rokov.  Leží uprostred moderného prímorského rezortu, v susedstve luxusných hotelov, a do prístavu je to len na skok. Ihrisko naprojektoval svetoznámy americký dizajnér Ronald Fream. Tiahne sa dunami, viaceré jamky končia až pri mori a  ponúkajú krásne výhľady. Nájdete tam dve osemnástky – Panorama course a Sea course. Obe dopĺňa prekrásna stredozemná flóra. Okolo dráh sa vypínajú palmy, pínie, citrusové stromy a všade vonia aj typický jasmín. Sú to priateľské ihriská, postavené tak, aby golfistov netrápili, ale naplno si užili hru. Hostieva tiež významné turnaje, ako Open tour či Tunisian seniors open. Rezort vlastní spoločnosť Sousse Nord´s Group, ktorej patrí aj ďalšie ihrisko Framingo v Monastire.

Sľuby by sa mali plniť

Podnikateľ Munir zdôrazňuje, že na rozdiel od Maroka a iných severoafrických krajín, majú v Tunisku silnú strednú triedu. Je to podľa neho zásluhou predchádzajúcej vlády, ktorá prezieravo investovala do vzdelania ľudí. „Celkovo ide Tunisko hore. Vyrástlo veľa mladých ľudí, ktorí sa dokázali uplatniť najmä v službách a malých biznisoch.“ Keď sa dostávame k súčasnej politickej situácii iba konštatuje: „Je dobré, že sa k moci dostala náboženská moslimská strana. Jej predstavitelia musia teraz dokázať, že to, čo ľuďom nasľubovali, treba teraz aj plniť. Ak to nezvládne, bude to dobré pre ďalšiu vládu,“ uzatvára naše politizovanie. 

Vysoká úroveň Yasmine Valley

Už pri vstupe do rezortu Yasmine Valley Golf Resort & Spa a  známeho letoviska Hammamet vidno, že manažéri ihriska sú chlapíci ošľahaní zahraničnými vetrami – skúsenosťami z iných krajín. Zbadáte to napríklad aj na klubovej kuchyni, ktorá zodpovedá špičkovej reštaurácii.

Netreba však dať na prvý dojem. Majstrovské ihrisko Classic s parom 72 dá naozaj zabrať každému. Je ťažké, technicky náročné, kopcovité, s dlhým jamkami. Zahrať dobrý výsledok si vyžaduje naozaj golfové majstrovstvo. Mimochodom – slope rating má 132 a výber palíc je tam rovnako dôležitý ako dĺžka úderov. Odborníci tvrdia, že je to vrchol invencie dizajnéra Ronalda Freama. Jeho pôvodnú verziu z roku 1992 však v polovici minulého roka premodelovali dizajnéri z tímu Jacka Niclausa.  

Celá naša novinárska skupina bola prekvapená, že ihrisko takejto vysokej úrovne v Tunise vôbec majú.  Je kopcovité, poskytuje nádherné výhľady na more. Mimoriadne  ťažké sú gríny, ktoré čítať bolo občas umenie aj pre nášho PRO spoluhráča vo flajte Fayaseda, ktorý vyzeral celkom ako dvojník Tigra Woodsa. Dobré je si zobrať autíčko alebo kedíka. Tí majú však niekedy sklon učiť vás golf počas hry, čo na sústredení veľmi nepridáva. 

V rezorte je aj ďalšia osemnástka nazvaná Tahadi s parom 68. Tú otvárali len vlani a je prvým ihriskom v Tunise s podpisom Jacka Niclausa. Je to jedna z jeho verzii priateľského ihriska.

Golf rezort č. 1

Letovisko Hammamet sa považuje za tuniský Saint Tropez. Rybári sa na more vydávajú v žiarivo nafarbených lodiach, v tamojšej medine je stále rušno, z pevnosti je úžasný výhľad na more a hammametský záliv tvoria kilometre bielych pláží.

Tam sa nachádza aj golfový rezort Golf Citrus so 45 jamkami, ktorý sa v Tunise považuje za číslo jedna. Aj v tomto prípade je pod dizajnom podpísaný Ronald Fream. Rezort otvárali pred 20 rokmi. Do jeho výstavby zainvestovalo niekoľko okolitých hotelov – a nielen päť hviezdičkový Sindbad, ale aj okolité štvor a trojhviezdičkové. Osvietená myšlienka, ktorá sa v slovenských podmienkach zdá byť takmer nerealizovateľná. Pritom všetky hotely vedia, že na golfistoch zarobia. Navyše ubytovaní majú až 30-percnetńu zľavu na hru a v hlavnej sezóne aj prednosť pred ostanými záujemcami, pričom hotelový shuttle bus pendluje medzi ihriskom a hotelmi celý deň.

Súčasťou rezortu Golf Citrus je majstrovské ihrisko Golf  Oliviers s parom 72.  Golfistom s nízkym hendikepom dá riadne zabrať. Veľa jamiek sa hrá naslepo, najmä z mužských odpalísk. Piesku je tiež dosť. Nuž, v Tunise oň nemajú núdzu a naplno ho aj využívajú. K tomu ešte treba pripočítať množstvo vodných prekážok a gríny rýchle asi ako v rakúskom Schönfelde. Názov nie je náhodný. Široké ferveje sa tiahnu pomedzi olivovníkové háje. Architekti tvrdia, že ide o ihrisko, kde si užijú golfisti všetkých úrovní. Zlé rany sú ale trestané večne prítomným vetrom.

Komu sa máli, môže si ďalší deň zahrať susednú osemnástku La Forêt s parom 72. Je tiež postavená na dunách a hráčov potrápi najmä večný vietor od mora, množstvo vodných prekážok a slepé jamky. Trojicu ihrísk v rezorte uzaviera 9-jamková akadémia.

Kde zložiť hlavu?

V Suesse je dobrá voľba napríklad päťhviezdičkový hotel Marhaba patriaci do siete Riu hotel and  resorts. Ide o rodinnú firmu, ktorá začala podnikať v roku 1953 na španielskej Mallorke. Dnes tretia generácia tejto rodiny vlastní sieť vyše sto hotelov v 16 krajinách. Ide väčšinou o hotely all inclusive, ale zaujímavý je aj koncept, ktorý sa nazýva Adults only, v preklade: Iba pre dospelých. Je zameraný na páry, ktoré túžia prežiť romantickú oddychovú dovolenku a nechcú byť rušené deťmi. V Hammamete je príjemným bývaním hotel Phenicia či Sindbad.

Foto: Jana Janků a archív ihrísk

 

Autor: Jana Janků | 20. júla 2012