Golfové ihrisko v Rio de Janeiro bude po olympiáde verejným

25. júla 2012

Rok 2016, kedy sa golf po 112-ročnej pauze opäť objaví v brazílskom Rio de Janeiro na Letných olympijských hrách,  je síce ešte dosť ďaleko, ale organizátori vedia, že času je naopak málo. Dovtedy musí vyrásť nové golfové ihrisko, kde sa bude hrať olympijský turnaj.

Na stvárnenie projektu bol spomedzi najlepších golfových architektov sveta (vrátane Jacka Niclausa, Grega Normana, Garyho Playera či Roberta Trenta Johnsa II) vybraný Gilbert S. Hanse. Tento 48-ročný muž má za sebou viacero významných projektov v USA, Škótsku, Južnej Kórei, Mexiku i Kanade a je medzi nimi aj škótske rezort Castle Stuart Golf Links pri Inverness, ktorý hostil v roku turnaj 2011  Scottish Open. 

Olympijské ihrisko vybudujú v národnom parku Reserva de Marapedi v Barra de Tujica v Riu, kde bude stáť aj väčšina olympijských komplexov. Od olympijskej dediny bude vzdialené päť kilometrov a po skončení LOH sa stane verejným. Bude to osemnástka s parom 71 a už v roku 2015 sa tam odohrá viacero významných turnajov, kde sa stretnú najlepší golfisti a golfistky sveta.

G. S. Hanse sa dal dokopy s bývalým členom LPGA Amy Alcottom a spoločne chcú vytvoriť tradičné ekologicky priateľské  ihrisko s využitím prírodných prvkov s rôznorodými jamkami, ktoré má byť vhodné tak pre mužov, ako aj pre ženy. Má zároveň pomôcť pritiahnuť Brazílčanov k tomuto športu.

 

Autor: Jana Janků | 25. júla 2012