Sardínia – dobrá voľba na dni, keď sa u nás už nedá hrať

05. októbra 2012

Pre golfistov, ktorí si chcú predĺžiť sezónu, je Sardínia dobrou voľbou. Výber je celkom slušný. Na tomto ostrove v Stredozemnom mori s rozlohou 24-tisíc km2 a s 1,6 milióna obyvateľov nájdete osem aspoň 9-jamkových golfových ihrísk. Na väčšine sa dá hrať po celý rok.

My sme sa vybrali na ihrisko Tanka Golf Clubu na juhu Sardínie, ktoré leží neďaleko hlavného mesta ostrova – Cagliari. Chýr o jeho kráse je veľký. Veď v roku 2007 ho časopis The World of Golf vyhlásil dokonca za Najkrajšie ihrisko Talianska.

Keď tam prichádzame, prekvapuje nás jednoduché parkovisko vysypané štrkom a ešte skromnejší klubový dom. Chýba dokonca reštaurácia i bufet, iba v automate v malej klubovni si môžete kúpiť nápoje a nejaké sušienky. Ide totiž o ihrisko, ktoré je súčasťou luxusnej dovolenkovej dedinky Tanka village, kde sú všetky služby all inclusive. Takže sa ráta s tým, že hráči prídu už dostatočne nakŕmení.

Jeden deň pauza

Dobrá rada: skôr než sa na Sardínii vyberiete na ihrisko, preverte si, či nemajú zatvorené. Je tam totiž zvykom, že jeden deň (pondelok alebo utorok) je určený na údržbu.

S krásnymi výhľadmi na more

Víta nás mladý pohľadný manažér klubu Richard Cau. Na rodeného Sardínčana hovorí perfektnou angličtinou. Vzápätí sa nám dostáva vysvetlenia. Sardínčanom je iba po otcovi, matku má Angličanku. Rodičia sa zoznámili – ako inak – pri golfe. Otec je PRO tréner a matka kedysi jeho vďačnou žiačkou. Richard bol tiež nádejný golfista s hendikepom 4, ale pred profesionálnou kariérou dal prednosť štúdiu na ekonomickej univerzite v Ríme so zameraním na golfových manažment.

Už pohľad na ihrisko z klubu na kopci naznačuje, že hodnotitelia sa nemýlili. Tanka naozaj patrí k tým ihriskách, ktoré hneď zaujmú. Ťahá sa do kopcov, ktoré sa na tomto druhom najväčšom stredomorskom ostrove dvíhajú prudko od mora a poskytuje nezabudnuteľné výhľady. Výhľad z niektorých odpalísk na akoby nekonečnú hladinu azúrového mora i záliv Capo Carbonara, kde sa rozkladá Tanka village i pevnosť na skalisku nad morom, je úchvatný. Autorom ihriska je známy taliansky dizajnér Luigi Rota Caremoli.

Pri hre oceňujeme aj dokonalú údržbu ihriska, kvalitne strihané ferveje a najmä gríny. S ich rýchlosťou treba neustále kalkulovať. Dĺžka ihriska je takpovediac dovolenková –5 418 metrov s parom 70. Až šesť jamiek je trojparoviek a iba dve päťparovky. Presnosť, koncentrácia a technika sú tu však obzvlášť dôležité. Inak sa dá úderov nazbierať bohato. Jamky sú dobre  chránené bunkermi a množstvom vodných prekážok. Občas treba hrať cez hlboké priepasti plné pichľavých opuncií a jalovcových kríkov. Hľadať tam loptičku nie je nijaká zábava, najmä ak ste sa na ihrisko vychystali iba v  dovolenkových šortkách. Aj jedovaté hady sa tam vraj zvyknú vyhrievať na skalách. Takže radšej nepokúšame osud.

Stoj balle

Skrátka, golfovej zábavy si na tomto ihrisku človek užije dosť. Najmä ak sa vo flajte ocitnete s rodeným Sardínčanom, ktorý okrem svojho rodného jazyka a školopovinnej taliančiny neovláda nijaký jazyk. Golfisti však rýchlo nájdu spoločnú reč a Luciano,  lekárnik z neďalekej sardínskej metropoly Cagliari, čoskoro vykrikuje za utekajúcou loptičkou „stoj“. My ju zase voláme „balle“ a pred úderom si opakujeme slovka „ bene, calma“, teda pokoj, pohoda… A pri spoločnej čaši sardínskeho vína, na ktorú nás pozve po hre do neďalekej rybárskej krčmičky, sa už bavíme, akoby sme hovorili spoločnom rečou.

O to ešte odchádzame s taškou plnou očistených plodov opuncie a granátových jabĺk, ktoré pre nás nazberal na svahoch okolo ihriska. Potvrdil chýr, že Sardínčania prekypujú srdečnosťou a pohostinnosťou.

Hoci na Sardínii sa dá hrať po celý rok, Tanka Golf  Club je otvorený len od marca do novembra. Súvisí to s tým, že  Tanga village je v zime zatvorená. Vďaka golfovému ihrisku má však oveľa dlhšiu sezónu, ako keby ho nemala. R. cau odporúča práve mimosezónu, pretože v  júli a auguste je tam kvôli talianskym dovolenkám preplnené a navyše pre našincov môže byť prihorúco.

Cena za hru sa líši podľa sezóny. Kým v auguste je to 80 €, v máji, júni a septembri 60 €, pred a po sezóne zlacnia o desať eur.

Ihriská na Sardínii

Is Molas Golf Club – s 27 jamkami je najväčším golfovým areálom na Sardínii. Jeho 1-jamkové majstrovské ihrisko  (par 72, dĺžka 6.383 m)  sa považuje sa za jedno z najkrajších, ale aj techniky najťažších nielen v Taliansku, ale celom Stredomorí. Hralo sa na ňom viacero prestížnych turnajov, vrátane Italia Open či European Volvo Masters. Hľadajte ho v  Santa Margherita di Pul. Deväť jamiek Yellow course dizajnoval Franco Piras, reprezentant Gary Player Design’s v Taliansku. Gríny a bunkre sú americkej veľkosti, ferveje sú však pomerne úzke a vyžadujú presnú hru. Hrá sa tam po celý rok a dokonca aj v januári je tam vďaka tamojšej klíme príjemných 15 0C.

Sa Tanca Golf Club – toto 9- jamkové privátne ihrisko s  parom 36, kde sa hrá po celý rok, hľadajte vo Flumini di Quartu na južnom leme ostrova, iba 15 minút z hlavného mesta Cagliari. Autorom ihriska je  Franco Piras. Majitelia plánujú čoskoro rozšíriť areál o majstrovskú osemnástku. Zatvorené majú v pondelok.

Puntaldìa Golf Club – deväťjamkové ihrisko pri meste Olbia, neďaleko známej turistickej dediny San Teodoro. Hráte popri mori, ktoré je vzdialené iba na jeden čip. Má dĺžku iba 1 830 m a je to skôr ihrisko na malé priateľské súboje.

Is Arenas Golf & Country Club –18-jamkové ihrisko, kde sa dá hrať po celý rok,  nájdete na západnom pobreží v borovicových lesoch a medzi pieskovými dunami. Má par 72 a dĺžku 6 300 m. Pravidelne sa objavuje v rebríčku najkrajších talianskych ihrísk.  Cena za hru tam nie je lacná – najvyššia v auguste – 100 €, v septembri a cez vianočné sviatky 85 €, v ostatných mesiacoch o desať eur menej.

PeveroGolf Club – výnimočná poloha pre výnimočné ihrisko. Všetko sa začalo dizajnom Roberta Trent Jonesa, ktorý v 70. rokoch nakreslil ihrisko na súťaže ako je Italian Open s množstvo náročných prekážok, najmä skál a rybníkov zasadených do prírody. K hre treba prirátať silný vietor, ktorý tam zvyčajne fúka. Z ihriska sú prekrásne výhľady na more. Je označené ako členské s parom 72 a dĺžkou 6 170 m. Hrá sa tam po celý rok.

Capo d’Orso Golf Club – 9-jamkové Pitch & Putt ihrisko. Je súčasťou rezortu Capo d’Orso Hotel Thalasso & Spa s výhľadom na Orský záliv. Sezóna je tam od mája do septembra.

Alghero Golf Club – ďalšie 9-jamkové Pitch & Putt ihrisko. Postavili ho golfoví nadšenci, ktorí sa rozhodli propagovať golf na severnej strane ostrova. Leží pár kilometrov od mesta Alghero.

E.Cellino Golf&Country Club– má iba šesť jamiek, par 18. Otvorené je  po celý rok okrem augusta.

Foto: Jana Janku a archív ihriska

Autor: Jana Janků | 05. októbra 2012