Schladming čaká zima majstrov sveta a aj Slováci môžu byť pri tom

11. novembra 2012

Zima sa začala v Rakúsku koncom októbra, keď vo viacerých strediskách spustili do prevádzky lanovky a vleky. Aj v Štajersku, ktoré je pre slovenských lyžiarov  jedným z najbližších alpských regiónov.  

V predchádzajúcej zime navštívilo tento región 1, 4 mil. turistov, čo je o 3,4 % viac ako rok predtým. Nie je to náhoda, veď v Štajersku leží niekoľko svetoznámych stredísk. Vari najznámejším je Schladming, ktorý sa môže pochváliť 126 km zjazdoviek vybavených 45 lanovkami. Napriek tomu sa tam však vlani znížil počet hostí zo Slovenska – a to o 1,3%.  „Asi je to dôsledok krízy, ale aj toho, že idú viac na západ. Zo skúseností však vieme, že hostia sa zvyčajne potom zase vrátia, hlavne keď je to pre nich bližšie,“ myslí si Margot Bachbauer zo Štajerskej turistickej kancelárie .

Príde svetová lyžiarska špička

Dôvodov na návrat je naozaj dosť. Hlavnou atrakciou nadchádzajúcej zimy 2012/2013 budú  Majstrovstvá sveta v alpských disciplínach v Schladmingu. Svetová  lyžiarska elita  sa tam stretne 4.-17. februára 2013. Je to na tomto mieste po roku 1982 už druhýkrát.

Bude to nesporne najväčšie lyžiarske podujatie po olympijských hrách. Organizátori tam očakávajú až 400-tisíc hostí. Približne 650 športovcov zo 70 krajín bude súťažiť o víťazstvo v jedenástich disciplínach.

Najdôležitejšou informáciou pre návštevníkov však je, že obmedzenia na tratiach budú aj počas MS iba minimálne. Systém lanoviek 4-Berg –Schakel, spájajúci štyri susediace strediská Hauser-Kaibling, Planai, Hochwurzen a Raiteralm, bude v prevádzke počas celých MS.

Stredobodom súťaží bude známa zjazdovka Planai. Kto bude chcieť získať medailu, bude musieť úspešne zvládnuť 35 metrov nesporne najnáročnejšej časti zjazdovky Voestalpine Sky Gate, prejsť povestný „čarodejnícky kotol“ Hexelkessel až do cieľového štadiónu Parku majstrov, kde budú pretekárov hlučne vítať tisícky divákov.

Novinky nielen pre majstrov sveta

Planet Planai – v budove v údolnej stanici lanovky pod slávnou pretekárskou zjazdovkou Planai vytvorili centrum One-Top-Shop, kde sú sústredené kompletné služby pre návštevníkov. Počas MS tam bude otvárací ceremoniál a budú tam tiež odovzdávať medaily víťazom.

Cieľový štadión – brána víťazov a nová tribúna pre 30-tisíc divákov.

Zjazdovky – medzi strediskami fungujú dve 8-sedačky Mitterhaus a Märchenwiese. Zjazdovky boli rozšírené, pribudli nové mosty, tunely, nádrže na zasnežovanie a iné.

Ubytovanie – vyrástlo niekoľko nových hotelov, takže celkovo má v súčasnosti región k dispozícii 28-tisíc lôžok!

Doprava – s platnou vstupenkou na podujatia bude železničná doprava v okruhu 50  km bezplatná, rovnako ako kyvadlová doprava v rámci Schladmingu.

Organizátori – okrem 38 členov organizačného výboru tam bude pracovať tisícka dobrovoľníkov.

Lietajúce kamery – špeciálne tzv. CamCat kamery budú na 450 m nad traťou mužských súťaží a na 520 m nad traťou ženských súťaží. Zachytia rýchlosť do 140 km/hod.

Pilotný IT región – Schladming- Dachstein disponuje súvislým širokopásmovým pokrytím. Hostia sa môžu na WLAN pripojiť bezplatne. Stačí jednorazový „log in“. Na zjazdovkách je rozmiestnených 350 hot-spots WLAN, ktoré umožňujú mailovať, posielať fotky, esemesky či „čvirikať“ na Twitteri.

VIP hostia – Americká filmová hviezda Kevin Costner sa predstaví ako hudobník s kapelou. Očakáva sa aj návšteva rakúskeho rodáka Arnolda Schwarzeneggera.

Skrátka, kto v Schladmingu niekoľko rokov nebol, nespozná ho. Odvtedy, čo tomuto stredisku pridelili MS, tam investovali do rozvoja infraštruktúry 400 mil. eur. Niektoré objekty ešte dokončujú, ale to nebránilo tomu, aby tam už posledný októbrový víkend nezačali lyžiarsku sezónu.

Dovolenka v duchu MS

V Schladmingu pripravili pre hostí dovolenkové balíky v duchu MS. V cene od 119 € v dvojlôžkovej izbe je zahrnutý jeden nocľah s raňajkami a jedna vstupenka na preteky.

Naspäť na lyže

Aj ostatné štajerské lyžiarske strediská sa usilujú rôznymi zaujímavými formami pritiahnuť čo najviac návštevníkov. Napríklad v regióne z Hochsteiermark na severovýchode Štajerska si vymysleli program Opäť si dôveruj. Ním chcú dostať na zjazdovky tých, čo buď z nejakého dôvodu už dlhšie nelyžovali, alebo sú úplnými začiatočníkmi. Tamojší inštruktori pre takýchto ľudí zabezpečia všetko od vypožičania výstroja až po apré ski program.

Ženy na bežkách

Ľadovec Dachstein je známy tým, že má výborné podmienky pre bežkárov prakticky po celý rok. Preto tam každý rok chodí trénovať celá svetová bežkárska elita. Ale v zime majú dobré podmienky na bežkovanie aj okolité strediská ako Hohentauern, St. Jakob am Walde  či Ramsau am Dachstein. Tento rok sa tam orientujú najmä na ženy a vymysleli pre ne špeciálny bežkársky ženský týždeň spojený s wellnes a inými aktivitami. Aj túto zimu bude hostiť tento región Svetový pohár v severských disciplínach, vrátane skokov žien z môstika.

Pre milovníkov adrenalínu

V Stoderinkene v regióne Schladming-Dachstein nachystali na túto zimu ešte jednu novinku pre milovníkov adrenalínu v rozmeroch, aké Európa ešte nepozná. Na lane sa bude dať lietať ponad údolie z nadmorskej výšky 1 600 metrov do 900 m. Táto 2,5 km dlhá atrakcia začne fungovať vo februári 2013 a na  štyroch paralelných lanách sa bude dať dosiahnuť rýchlosť až 100 km/hod.

Foto – archív stredísk

Autor: Jana Janků | 11. novembra 2012