Golfový rezort Monte Rei – oprávnená pýcha Algarve

21. januára 2013

Región s 300 slnečnými dňami v roku a takmer 40 golfových ihrísk. Nečudo, že najjužnejšia oblasť Portugalska – Algarve, je pre golfistov magnetom už tri desaťročia a  patrí medzi niekoľkokrát ocenené golfové destinácie v Európe.

V zime sú portugalské prímorské letoviská poloprázdne, ale hotely zameriavajúce sa na golfistov sa na nedostatok hostí sťažovať nemôžu. Švédi, Fíni, Nóri, najmä však Briti a Nemci prilietajú na niekoľkodňové golfové pobyty. A to nehovoriac o tých, ktorí sa do Algarve prisťahovali kvôli krásnej prírode, po celý rok príjemnému počasiu a golfu.

„Ani v lete tu totiž nebývajú neznesiteľné horúčavy. Vietor vanúci z chladného Atlantického oceánu robí svoje,“ hovorí Villand Wagner,  rodený Nemec, ktorý sa do Algarve presťahoval pre 16-mi rokmi. Založil úspešný mesačník, ktorý vydáva pre tamojšiu zhruba 15-tisícovú, zväčša dôchodcovskú nemeckú  komunitu. „Ale aj v zimných mesiacoch tu býva prijemných 15-18 stupňov. A k tomu zvyčajne modrá obloha. Nuž ideálne počasie na golf. Aj keď treba dodať, že vetrovku proti vetru a aj teplú čiapku sa vždy oplatí mať v bagu.“

Začal to H. Cotton

Bol to legendárny britský golfista Henry Cotton, víťaz troch Open majstrovstiev,  kto zapísal Algarve na svetovú golfovú mapu. V polovici 60. rokov nadizajnoval prvé skutočne trávnaté ihrisko Le Méridien v Penine. Potom ešte nakreslil ďalšie tri. A pretože si toto miesto zamiloval, žil tam tridsať rokov.

Odvtedy sa z Agarve stal golfový raj. Výber ihrísk je naozaj pozoruhodný. Od luxusných, dokonale udržiavaných privátnych, až po takpovediac „vidiecke“ ihriská s jednoduchými klubovňami, ale vždy s príjemným personálom a kvalitnými službami. Podľa toho sa odvíjajú aj ceny. Sú ihriská, zvyčajne patriace luxusným rezortom, kde sa platí aj stovka eur za hru, ale sú miesta, kde sa dá hrať za 35-40 eur. My sme mali šťastie, že sme užili oba typy. K tým skromnejším patrilo napríklad ihrisko Silver.

Monte Rei – kde je všetko naj

K hrozienkam v algarvskom golfovom koláči patrí od roku 2007 nesporne rezort Monte Rei North vo východnej časti Algarve. Pozvanie naň nám veru závideli aj znalci domácich pomerov. Veď ide o rezort, ktorý sa od začiatku radí medzi päťhviezdičkové. Je jedným z dvoch v Portugalsku, ktoré sa môžu hrdiť dizajnom s podpisom Jacka Nicklausa. Z letiska vo Faro je to tam necelú trištvrte hodinku.

Ihrisko dokončili len v roku 2007 a už sa stihlo dostať medzi prvú európsku desiatku, ktorú zostavuje webový magazín Top 100 golfcourses.co.uk Of the World. Rozkladá sa na pitoreskných pahorkoch a ponúka krásne výhľady na pohorie Serra do Caldeirão na severe a na Atlantický oceán na juhu.

Ako nám prezradil generálny manažér rezortu Salvador B. de Lucena má dvoch majiteľov. Prvým bol Portugalec, ktorý prezieravo skúpil už pred tridsiatimi rokmi v tejto krásnej časti juhovýchodného Portugalska pôdu. No peniaze na vybudovanie ihriska nemal, a preto si našiel bohatého španielskeho investora. A podľa všetkého je finančne dobre zabezpečený, keď sa rozhodli postaviť vedľa seba dve ihriská, obe s dizajnérskej dielne Jacka Nicklausa – prvé s jeho podpisom v Portugalsku. Kým na prvom sa už hrá, druhé je zatiaľ len na papieri. Keď ho dokončia, pôjde o jeden z mála rezortov vo svete, kde majú dve ihriská J. Nicklausa.

S. de Lucena vraví, že ekonomiky do plusu sa zatiaľ nedostali, pretože celý projekt je postavený na rozpredaji 90  krásnych víl, nie všetkých však už postavených. Tie, ktoré sú dokončené, sú naozaj luxusné moderné domy s veľkou obývačkou s krbom, obrovskou terasou, dobre vybavenou kuchyňou a tromi spálňami. Kríza však spôsobila, že v uplynulom roku sa predaj víl úplne zastavil. Mimochodom ich cena sa pohybuje od 1,175 do 1,5 milióna eur. A tak zatiaľ slúžia na prenájom pre golfové skupinky. A je to naozaj výborné bývanie, lebo po večeroch sa dajú robiť žúrky bez toho, aby ste rušili susedov. Čo je však najpodstatnejšie, celý areál je jedna dokonale udržiavaná záhrada s parkovou výsadbou. Nájsť tam burinu bolo priam umenie.

Plány majiteľov hovoria, že aj keď sa rozbehne predaj víl, v čo samozrejme veria, zisk si nerozdelia, ale investujú do ďalšieho rozvoja. Prvé ovocie už vidno. Minulý rok pribudli v centre vilového mestečka dva  bazény a spa s posilňovňou, tenisovým kurtom a saunami. V ďalšom kole to má byť nákupné centrum, hotel a potom sa uvidí.

Vymanikúrovaný každý detail

Poďme však k ihrisku, k jeho zaujímavostiam. Patria k ním dlhšie medzičasy medzi štartami jednotlivých flajtov, ako je to bežné inde. Manažér ihriska hovorí, že je to preto, aby mali hráči čas pokochať sa krásnymi výhľadmi a nezdržiavali pri tom ďalších. Niet lepšej možnosti dozvedieť sa o ihrisku viac, než hrať vo flajte s technickým riaditeľom. Už len napríklad detaily o výbere tráv. V tomto prípade použili odrody, ktoré sú odolné voči horúčavám. V zimných mesiacoch je preto ihrisko trochu šedivé. Na grínoch a forgrínoch použili zase trávy vhodné na zimné podmienky, čo ale znamená, že v lete ich musia zavlažovať ručne. Mimochodom, napriek dokonalej spojitosti grínov a forgrínov vidno nakreslenú čiaru, ktorá ich oddeľuje. Tá slúži grínkíperom ako línia, podľa ktorej vedia, kde akú kosačku použiť. Hotová veda. Ale výsledok je vidno.

Monte Rei je majstrovské ihrisko s parom 72 a dĺžkou 6588 metrov z turnajových odpalísk. Golfistu hrávajúceho zväčša na slovenských, českých a rakúskych ihriskách prekvapí rýchlosť dokonale kosenej fervejovej trávy. Vďaka tomu sa loptička gúľa mimoriadne dlho, takže aj slabší golfisti sa tešia z dlhých odpalov. Pripomína to linksové ihriská vybudované na prímorských pieskových dunách. Avšak najskôr potešujúca rýchlosť má nevýhodu – do bankru sa dostanete tiež veľmi rýchlo. A bankrov s bieloskvúcim pieskom z portugalských pláží je tam požehnane! Niektoré jamky chránia v tak dokonalom obkolesení,  že nijaká možnosť obísť ich neexistuje. Treba sa len úderom ponad ne dostať rovno na grín. Navyše ide o mimoriadne hlboké banke s prudkými svahmi, takže kto nevie dokonale zdvihnúť loptičku z piesku do výšky, skončí zvyčajne pod vystúpenou hranou. Dva-tri údery navyše sa veru ujdú aj skúseným golfistom.

Každá jamka na tomto ihrisku je dizajnérsky skvost od dômyselného tvaru cez umelecky tvarované bunkre až po rôzne detaily. Nuž a hru ešte riadne sťažujú početné jazerá –  okolo nich sa vinie až jedenásť z osemnástich dráh. K tomu patria obrovské borovice, olivovníky a ďalšia kvetena, ktoré robia z tohto ihriska naozaj majstrovské dielo.

Za luxus treba platiť.

V plnej sezóne je fee v Monte Rei 190 €, v čom je ale zahrnutý aj kedík, buggy, voda i čistenie palíc. Spolu s ubytovaním v tamojších vilách sú však v ponuke aj výhodnejšie balíky.

Ešte niečo stojí za pozornosť v rezorte Monte Rei – to je reštaurácia v tamojšom klubovom dome Vistas. Vedie ju mnohými cenami ovenčený chef Jaime Perez, ktorý pracoval aj v tromi michelinovskými hviezdičkami ocenenej barcelonskej reštaurácii El Bulli.

U susedov

V blízkom susedstve Monte Rei sa nachádzajú ďalšie dve pozoruhodné ihriská rezortu Quinta da Ria a Quinta da Cima (mimochodom, Qiunta znamená v portugalčine statok, takže veľa ihrísk dostalo názov práve podľa pozemkov, kde sa nachádzajú). Prvá z dvoch tamojších osemnástok Ria sa tiahne po pobreží Atlantiku v tamojšej prírodnej rezervácii a patrí k najkrajším v regióne Algarve. Pred očami máte výhľady na bieloskvúce piesčité pláže a skalnaté útesy, o ktoré sa rozbíjajú vlny oceánu.

Najnovší algarvský prírastok

Napriek, kríze, ktorá postihla Portugalsko dosť dramaticky, stále tam budujú nové ihriská. Najnovším prírastkom v Algarve je rezort Espiche Campo De Golfe, ktorý otvorili v januári 2012. Pri jeho výstavbe sa v spolupráci s Algarvskou univerzitou zamerali na ochranu prírody a environmentálne faktory. Tiahne sa totiž pomedzi vinohrady v pohorí Monchiqeu. Preto je jeho ďalším atribútom absencia objektov (víl) okolo. Je to dielo juhoafrického architekta Petra Sauermana.

Foto: Jana Janků a archív ihriska Monte Rei

Autor: Jana Janků | 21. januára 2013