Hannibal sa vracia na ľadovec Rettenbach

27. januára 2013

Rakúsky lyžiarsky rezort Sölden, kde sa každoročne koncom októbra začína „biely cirkus“ – séria pretekov Svetového pohára v alpskom lyžovaní mužov i žien, sa opäť pripravuje na Hannibalovu slávnosť. Termín je stanovený na 12. apríla 2013.

Slávnosť nazvali podľa kartáginského vojvodcu, ktorý sa so svojou takmer sto tisícovou žoldnierskou armádou a obrovským množstvom zvierat, vrátane bojových slonov, vybral v roku 218 pred Kristom z Hispánie cez horské priesmyky v Pyrenejach a Alpách, aby od severu napadli znepriatelený Rím. Ktorým alpským priesmykom prešli na taliansku stranu, sa dnes presne nevie. Turistky atraktívne si ho však prisvojilo Öztalské údolie. Hannibalova slávnosť je pestrofarebné divadlo na otvorenej scéne na ľadovci Rettenbach, kde mechanizmy na úpravu svahov imitujú slony, vojsko sa po novom presúva nielen na lyžiach, ale aj snežnými skútrami, vo vzduchu lietajú helikoptéry, akrobati i svetlice, hory osvecujú laserové svetlá…

Prvýkrát v histórii sa tohto roku Hannibal  znesie na otvorené snehové javisko na lane zavesenom na helikoptére a jeho príchod budú sprevádzať rôzne pyrotechnické kúsky. Nebudú chýbať ani najlepší piloti z Flying bulls, ktorí sa predstavia na historických lietadlách. Medzi akrobatickými lyžiarmi nemá chýbať ani slávny Bode Miller – ako člen Hannibalovej armády.

Každoročne táto show pritiahne na ľadovec osem až desať tisíc návštevníkov. Výnimkou bol rok 2010, kedy sa organizátori rozhodli toto podujatie kvôli kríze zrušiť. Potom sa však slávnosti na ľadovec Rettenbach opäť vrátili. Vstupenky si možno rezervovať na www.hannibal.soelden.com. Cena je 39 €, deti 21 €.

Autor: Jana Janků | 27. januára 2013