Turci chcú opäť pritiahnuť do Beleku golfové hviezdy

03. marca 2013

Popisovať slovenským i českým golfistom golfové ihriská okolo tureckého  Beleku je ako nosiť drevo do lesa. Väčšina ich pozná, a to aj z niekoľkonásobnej návštevy. Budovaním golfových rezortov urobili Turci veľké terno a všetko nasvedčuje tomu, že rúbu čoraz vyššie.

Nič podobné vo svete nenájdete. Dvanásť golfových rezortov a 52 päťhviezdičkových hotelov, a to všetko iba na 15-kilometrovom pobrežnom páse. Z toho štyri rezorty majú 36 jamiek, tri po 27 a päť má plnohodnotné osemnástky. Ponúka to rôzne kombinácie a navyše jedno ihrisko je krajšie ako druhé, navrhnuté najlepšími svetovými dizajnérmi. Nájdete tam kombináciu deviatok s náročnými úzkymi fervejmi (napr. Faldo) ale aj veľkoryso riešené majstrovské ihriská ako je Karya a iné. To „svoje“ si teda nájde golfista každej úrovne.

A tak je jasné, že obľuba tureckého Beleku, kde chodí kus Európy za golfom, nie je náhodná. Medzi Slovákmi a Čechmi aj vďaka relatívnej dostupnosti. Veď z Viedne ste v Antalyi za necelé tri hodinky.

Ukazujú golfovú silu

Turci skrátka vychytili svetový trend. Aj v mimosezóne, kedy by ich prímorské rezorty zívali prázdnotou, prichádzajú tisícky golfových turistov najmä z tých častí Európy, kde sú v zime gríny pod snehom.

Všetko nasvedčuje tomu, že golfový apetít Turkov z roka na rastie. Dôkazom toho boli v roku 2012 Majstrovstvá sveta amatérov a potom októbrový turnaj Turkish Airlines Golf World Final. Tam dokázali organizátori pritiahnuť také hviezdy ako Tiger Woods, Rory McIlroy, Justin Rose či Lee Westwood. Pravdaže, vďaka „slušným“ odmenám pre hráčov.

Prezident Tureckej golfovej asociácie Ahmet Ağaoğlu dnes s úsmevom spomína, ako sa to celé udialo. „V decembri 2011 mi zavolal minister a spýtal sa ma, ako pokračujú prípravy na svetový šampionát. Odpovedal som, že plynulo. On na to, že prečo nepozveme Tigera Woodsa a nezorganizujeme turnaj s profesionálmi hneď po tom? Moja odpoveď bola, že takéto niečo musí byť v kalendári dva roky vopred. Vzápätí som dostal úlohu, že to mám zvládnuť do roka. Dal mi tiež podporu a prísľub, že väčšinu nákladov uhradia sponzori. Už v apríli sme mali z ponuky desiatky najlepších golfistov v svetovom hodnotení potvrdených šesť hráčov.“

Pre víťaza, ktorým sa napokon stal Justin Rose,  sa organizátorom podarilo zohnať 1,5 mil. amerických dolárov. Po tom, čo viaceré krajiny rušia významné golfové turnaje, označili golfová komentátorka britského denníka The Guardian správanie sa Turkov, za  „nalievanie čerstvých peňazí do golfu.“

Sen o olympiáde

Pre rok 2013 majú Turci ešte odvážnejšie plány ako ukázať sily svojho golfu, napriek tomu, že v tejto krajine ide o mladý šport a hrá ho len niekoľko stovák ľudí. Vlaňajší turnaj Golf World Final má nahradiť Turkish Open ako súčasť Európskej túry. Uskutoční sa 4.-7. novembra 2013. Prize money, ktoré sa budú deliť, budú najvyššie v Európe – osem miliónov amerických dolárov.

Už to nebude finále s ôsmimi hráčmi, ale nastúpi ich až 78, pričom predtým nebude nijaký cut. Medzi nimi má byť 50 zo svetového rebríčka a 27 hrajúcich turnaje Major. Celkový počet doplní turecký hráč.

„Našim cieľom do roku 2016 je dostať aspoň jedného tureckého golfistu  do rebríčka 300 svetových najlepších hráčov. Ako je známe, v tom roku bude olympijský turnaj v brazílskom Rio de Janeiro. Dvanásť najlepších svetových hráčov sa tam dostane automaticky a potom bude mať každá krajina kvótu dvoch hráčov. Pre nich bude ale podmienkou, že sa musia dostať do trojstovky najlepších svetových profesionálov. Podľa  dohody s Európskou túrou bude môcť na Turkish Open nastúpiť aj turecký golfista a body bude môcť získavať aj na desiatich ďalších turnajoch Challenge Tour,“ objasňuje Ahmet Ağaoğlu.

Turkish Open 2013

Miesto: Belek

Dátum: 4.-7. novembra 2013

Pôjde o prvý turecký turnaj v kalendári Európskej túry

Bude to turnaj s najvyššími prize money v Európe – 8 mil. USD

Zúčastní sa ho: top 50+27 Major hráčov

Turecký golfista bude prvý krát hrať na Európskej túre

A čo turnaje WATC, World Golf Final a Turkish Open prinesú Turecku? Prezident Tureckej golfovej asociácie ponúka odpoveď: „Naša krajina dosiaľ zorganizovala majstrovstvá sveta a Európy v 20 disciplínach, ktoré sú na programe olympiády. Podstatné je, že chceme kandidovať na usporiadanie letných olympijských hier v roku 2020. Aj tieto turnaje majú dokázať, že vieme zorganizovať špičkové podujatia.“

Cesty do Turecka organizuje: Gabriel Agency http://www.jgsport.sk/

Foto: archív a Jana Janku

Autor: Jana Janků | 03. marca 2013

Komentáre

  1. Vyborne vystihnuty golfovy potencial Turecka !