Saharu čakajte na každej ferveji

08. januára 2012

 Agadir leží nejakých sto kilometrov od najväčšej svetovej púšte Sahara. A predsa podchvíľou kričia naši kedíci najskôr s varovným a potom často sklesnutým hlasom: sahara! Po vyjasnení si pojmov pochopíme: sahara znamená v berberštine piesok, teda bunker.

Najstarším agadirským ihriskom je Royal Palace Golf course. Koncom februára a začiatkom marca 2011 sa tam hrala časť najznámejšieho marockého turnaja  – 38. Trophée Hassan II., ktorý sa stal súčasťou mužskej Európskej túry. Doteraz sa hrával v Rabate a do Agadiru sa presťahoval prvýkrát. Zaujímavosťou nesporne je, že ihrisko má iba deväť jamiek a ďalších deväť je vo výstavbe. Dostať sa naň hrať je pre bežného hráča veľmi ťažké a pre ženy prakticky nemožné. Rezort je totiž vo vlastníctve kráľovskej rodiny a klub prísne privátny.

Našťastie okolo Agadiru je dostatok iných možností. Ako druhé po Golf du Solei si odskúšame – alebo ono nás – ihrisko Golf deDunes www.clubmed.com, kde sa tiež hrala časť spomínaného turnaja. Naprojektoval ho Američan žijúci v Španielsku –Cabell B. Robinson. Pasuje nielen profesionálom, ale aj začiatočníkom a stredne pokročilým hráčom. Má široké ferveje, hrá sa prakticky po rovine a aj s vodnými prekážkami tam narábali opatrne. Hráčov skôr vytrápia vlnité gríny.

RezortGolf deDunes má 27-jamiek a tak ako aj Golf du Solei patrí vlastníkom hotelových sietí. V tomto prípade známemu Club Med.

V výhľadom na more

Agadir sa však golfovou destináciou „par excellence“ stal vlani, keď tam otvorili štvrtý golfový areál Golf del´Ocean http://www.golfdelocean.com s 27 jamkami, ktorého väčšinovým vlastníkom je tiež kráľovská rodina.

Manžérom rezortu je Christophe Meymat, pôvodom Francúz. Na svojom poste nie je nijakým začiatočníkom. Predtým, než prišiel do Maroka, šéfoval viacerým ihriskám v Rakúsku. „Golfové ihrisko nie je rýchlo návratná investícia,“ pripomína.  „Maročania však postrehli zmeny v turizme v 80. a 90. rokoch minulého storočia, keď sa hostia začali čoraz viac dožadovať športových aktivít. Golf je jednou z možností. Kráľ to podporil a povedal, že v každom regióne musí byť okrem špičkového hotela aj spa a golfové ihrisko. A tak padlo rozhodnutie, že v rokoch 2000-2020 sa postavia ďalšie ihriská. “

Pod dizajnom Golf del´Ocean je podpísaný slávny americký architekt Belt Collins. Názov nie je náhodný. Z ihriska, ktorého štyri jamky sa ťahajú do kopca pomedzi eukalyptové háje, je nádherný výhľad na Atlantický oceán. Je členité, s množstvom vodných prekážok. Ferveje sa ťahajú okolo štyroch jazierok a ako to je už v Maroku zvykom, nechýba ani Sahara (po berbersky piesok), teda množstvo pieskových prekážok vrátane prirodzených pieskových dún.

Chcú európskych golfistov

„Našim cieľom je pritiahnuť sem Európanov najmä v zimných mesiacoch, keď sa v Európe na väčšine ihrísk nedá hrať,“ pripomína Ch. Meymat. „Preto je ihrisko obsiate špeciálnou zimnou tzv. temperovanou trávou ray grass. Nielenže sa ľahko udržiava, ale ideálna teplota pre ňu je 20-25 0C. Takže kým v letných horúčavách je trochu v strese, v zime sa jej naopak mimoriadne darí a ihrisko je prekrásne. Vlastne sme ideálnou golfovou destináciou. Na rozdiel  od Turecka tu extrémne horúčavy bývajú iba ojedinele a v zime tu zase nikdy nie je extrémne chladno. Takže máme čo ponúkať. Už teraz úzko spolupracujeme s touroperátormi v Škandinávii, máme priame lety z Poľska, Francúzska, chceme nemeckých golfistov. Keďže vieme, že Maročania sú občas dotieraví, máme tu špeciálnu strážnu službu, ktorá bráni tomu, aby domáci zbytočne neťahali peniaze z hostí.“

Ďalšie plány

Onedlho sa má počet ihrísk v okolí Agadiru rozrásť o piate ihrisko s názvom Beach Golf. Aj vďaka týmto aktivitám bolo Maroko vlani vyhlásené Asociáciou golfových tourperátorov za Golfovú destináciu roka. 

Pozor na kedíkov

Marockí kedíci sú samostatnou kapitolou. Príjemnou i nepríjemnou. Robiť kedíka je totiž pre mnohých mladých mužov v tejto krajine s vysokou nezamestnanosťou jediná možnosť, ako zarobiť peniaze. Ráno ich čaká pre klubom oveľa viac, ako príde golfistov. A tak je ich výber v rukách manažéra hráčskych časov. Spočiatku sú milí, snažia sa hráčovi pomáhať, nie každej rade však treba bezmedzne veriť. Porozprávajú tiež o rodine, dámam pokurizujú. Nepríjemná chvíľa však nastáva vo chvíli, keď treba platiť. Hoci ste si ráno dohodli sumu 100 dirhamov, čo je oficiálne uvedené v cenníku väčšiny marockých ihrísk, popoludní je všetko inak. Ak im nepridáte, stanú sa z nich po piatich hodinách priateľstva zrazu nepriatelia. Žiaden prídavok sa im nezdá dosť. Skúšajú vypýtať ešte viac, navyše sa vzájomne vo svojom jazyku informujú. Ak teda dá niekto zo skupiny hráčov výrazne viac, treba rátať, že pod túto sumu nebudú chcieť ísť ani kedíci ostatných hráčov.

Výnimkou bolo iba ihriskoGolf del´Ocean, kde kedíci nezjednávali, ale za ráno dohodnutú sumu a tringelt k tomu slušne poďakovali. Manažér ihriska Ch. Meymat netají, že je to jeho zásluhou. „Pri každej príležitosti s kedíkmi hovorím a pripomínam im, že ak sa hosťovi pekne poďakujú, príde znova a bude si pýtať práve ich. Ak budú nepríjemní, už nik nebude chcieť.“

Na ihrisku, ktorému šéfuje Ch. Meymat to možno platí. Zdá sa však, že na iných o bytí a nebytí rozhoduje najmä manažér, ktorý organizuje tee time. Do jeho kšeftov s kedíkmi  hosť ťažko nazrie.

Foto: Jana Janků

 

Autor: Jana Janků | 08. januára 2012