Zjazdovky Adamello sa zapáčili aj pápežovi

23. marca 2013

Passo Tonale a jeho serpentíny sú skúškou pre šoférov. Stovka kilometrov tamojších zjazdoviek zase pre lyžiarov a snoubordistov.  A v lete sa tam dá hrať aj golf. Adrenalínu si užijú si všetci.

Malé prekvapenie nám pripravila hneď prvý deň naša lyžiarska inštruktorka Laura pri zoznamovaní sa s rezortom Adamello v talianskom regióne Brescia, v krásnom prostredí známeho priesmyku Passo Tonale, nad mestečkom Pontedilegno.

Nečakane nám položila otázku: „Ktorá významná svetová osobnosť lyžovala v Tatrách a aj tu, u nás, na svahoch Adamello?“ Najskôr nás šokovalo, že rodená Talianka vôbec tuší o horstve v nejakej krajine bývalého ostbloku, ale potom sme sa pustili do hádania. Nie, nebol to nijaký herec, speváčka, politik ani prezident.

Prezradím odpoveď: tým slávnym mužom bol pápež Ján Pavol II. Ako je známe z jeho biografie, s lyžovaním začínal práve Tatrách. Passo Tonale a Adamello si tak obľúbil, že tam bol dokonca dvakrát. Na jeho počesť na jednom štíte postavili kríž. A Laura sa nám tiež pochválila, že mala česť spať v izbe, kde bol predtým ubytovaný aj on.

Ťažké boje

Kríž tam však nie je jediný pamätník. Lyžiarov zaujme aj súsošie na počesť talianskych vojakov, ktorí tam bojovali v I. svetovej vojne. V týchto hlbokých a  ťažko dostupných dolinách sa totiž udiali ťažké boje medzi Rakúšanmi a Talianmi o udržanie či získanie územia.

Dodnes to pripomína aj zjazdovka Contrabandieri, ktorá kopíruje cestičky, kadiaľ cez vojnu pašovali „contrabandieri“ potraviny. Laura však pripomína, že na vojakov, ktorí tam bojovali o zachovanie talianskeho územia, ľudia v dobrom spomínajú aj z iného dôvodu. Z ich vtedajšieho pôsobenia totiž ťažia aj dnešní turisti. Neprístupné doliny a iné miesta totiž pospájali kamennými chodníkmi, ktoré teraz stačí udržiavať a slúžia ako cestičky na pešie či cyklistické túry.

Svet snehu

Stredisko Adamello volajú aj Un Mondo de Neve, teda Svet snehu. Nečudo, veď tejto časti Álp praje Perinbaba zvyčajne plným priehrštím a už na konci jesene ju zasype dostatočne hrubou bielou perinou. A keby aj náhodou nie, majú tam dostatok snežných diel a navyše – dá sa vybrať na ľadovec Presena do výšky takmer  3000 m. n.m.

Pontedilegno spomína ako lyžiarsky rezort už v roku 1912 slávny taliansky bedeker Touring club. Kým ešte v roku 1977 tam lyžiarov vyvážalo na zjazdovky päť rôznych dopravných spoločností a museli si kupovať päť rôznych lyžiarskych lístkov, v súčasnosti je už všetko minulosťou. Dopravné spoločnosti sa vtedy zlúčili a vznikol rezort Adamello, čo znamená, že do všetkých jeho troch stredísk – Pontedilegno, Passo Tonale i na ľadovec Presena stačí jeden skipas. Po dvadsiatich rokov ešte medzi seba pribrali dve hotelové siete a dve lyžiarske školy i susedné dedinky Temú a Vezza d’Oglio aj s ich zjazdovkami. A teraz sa všetci spoločne propagujú po svete ako jeden región. Aké jednoduché!

Celkovo čaká návštevníkov tohto rezortu sto kilometrov upravených zjazdoviek. Na svahy lyžiarov a snoubordistov vyvezie 30 dopravných zariadení, z toho sú tri telekabínky. Spolu prepravia za hodinu 44-tisíc ľudí. Gondola vás napríklad vyvezie z mestečka Pontedilegno do údolia Passo Tonale za štvrťhodinku. Celá táto investícia, ktorá zaradila Adamello medzi top svetové strediská, vyšla na 60 miliónov eur.

Jedenásť kilometrová zjazdovka

Zjazdovky v samotnom priesmyku Tonale vyzerajú ako obrovská záhrada popredeľovaná plotmi. Vlek vedľa vleku. Tú „svoju“ zjazdovku si tam nájde každý – začiatočníci i pokročili. Súsenejších však okamžite pritiahne pohľad na kopce oproti. Na nich leží slávna  zjazdovka Passo Paradiso, ktorá sa začína práve na  ľadovci Presena.  Veľmi rýchlo sa stala aj našim miláčikom.  Zísť ňou dole z výšky  3 000 m n.m. do mestečka Pontedilegno znamenalo zlyžovať jedenásť kilometrov, čím patrí medzi najdlhšie v Európe. Koľko je to oblúkov, si nedovolím ani spočítať. Ale iste dosť, lebo naše nohy to patrične cítili. A tak zastávku pri „sídlisku“ s búdami pre desiatky psíkov hasky sme si zvyčajne nerobili iba kvôli láske k zvieratám.  Mimochodom, najnovší projekt hovorí, že do dvoch rokov by mala nová  gondola voziť lyžiarov až na samotný ľadovec.

Mnohí však túto úžasnú zjazdovku obchádzajú. Svahy okolo nej sú totiž ideálne na jazdu vo voľnom snehu. A na svoje si prídu aj snoubordisti vo svojom fun parku, ale aj bežkári, či tí, ktorí milujú túru na snežniciach. Ak ani toto niekomu nestačí, môže sa vybrať na lyžovačku aj k susedom. Adamello  je totiž aj súčasťou Skirama Dolomiti Adamello Brenta rezortu s 380 kilometrami zjazdoviek. Patria do neho tiež strediská Madonna di Campiglio-Folgarida-Marilleva-Pinzolo, Pejo, Andalo-Fai della Paganella,  Monde Bondone a Folgaria-Lavarone.

Kríza  a pohľad na východ

Keď sa v roku 1990 dostalo Taliansko do krízy, aj v Adamello zistili, že musia hľadať nové trhy.  A tak otočili pohľad na východ, do bývalých postkomunistických krajín. Dnes to patrične vidieť. Podľa reči, ktorú sme okolo seba počuli, ide o stredisko mimoriadne obľúbené najmä českými lyžiarmi a snoubordistami. České (bývali kedysi aj naše) vlajky viali pred mnohými hotelmi a  čerstvé informácie, kde sa najlepšie lyžuje, či kde je dobré jedlo, sme vďaka jazykovému porozumeniu mali bez problémov. Stretávali sme aj Slovákov, Poliakov i Maďarov a obzvlášť početná bola komunita britských školákov. Ej, veru sme im závideli ich lyžiarske zájazdy.

Aj v lete sa v tomto kúte Ápl neustále niečo deje. Najväčšou udalosťou však bývajú nesporne slávne cyklistické preteky Giro d’Italia. Cyklisti sa do Pontedilegno budú tohto roku šplhať cez priesmyk Tonale 24. mája a domáci veria, že sa dozvedia, kto bude celkovým víťazom týchto prestížnych pretekov.

A v Amadelo sa hrá aj golf. Z mestečka Pontedilegno sa stačív vyviezť šesťsedačkou a ocitnete sa v dolinke, kde sa ťahajú dráhy príjemnej deviatky. Jazierko je len jednou z prekážok.

Bronzová medaila

V Adamelle sme lyžovali ako účastníci v poradí už 60. svetového mítingu Medzinárodného klubu novinárov-lyžiarov (SCIJ – Ski Club International journalists), neoficiálne nazývaných aj Majstrovstvá sveta novinárov-lyžiarov. Autorka článku získala pre Slovensko bronzovú medailu v behu na lyžiach.

 Mercedes-Benz Springer to zvláda

Poriadne pozatáčané a nebezpečné serpentíny Passo Tonale sme zvládli vďaka nezištnej pomoci firmy Mercedes, ktorá nám požičala skvele vybavený mikrobus Mercedes-Benz Sprinter CDI 319. Pre lyžiarov i golfistov je to vďaka obrovskému úložnému priestoru výborná voľba.

Foto: Jana Janků, Vlado Kalina a archív strediska

Autor: Jana Janků | 23. marca 2013