Golfové ihrisko Murau-Kreischberg – pohoda nadovšetko

22. mája 2013

Do mestečka Murau v južnom Štajersku, známom aj ako sídlo rodiny Schwanzerbergovcov, je to autom z Bratislavy len niečo cez tri hodiny. V zime je tam na okolí skvelá lyžovačke, od jari do jeseň zase ponuka výborného golfu.

Golfové ihrisko Murau-Kreischberg pod rovnomenným lyžiarskym rezortom je ako okolitý kraj. Srší z neho pohoda. Najviac si to uvedomujeme na pravé poludnie. Z neďalekého kostolíka sa ozýva zvonenie k obedu a podchvíľou sa dolinou ozýva veselé trúbenie lokálky, ktorá v pravidelných intervaloch prechádza priamo cez ihrisko. Pravdaže, na prechode má vláčik prednosť pred golfistami. Ale verte, že rušňovodič ich má v hlbokej úcte a ihriskom prechádza primeranou rýchlosťou, aby nikoho nerušil pri odpale či pate.   Vysoké svahy pohoria Taury na obidvoch stranách s krásne vykosenými lúkami, pasúcim sa dobytkom, pestrofarebnými domčekmi a udržiavanými farmami akoby už-už padli do doliny k rieke Mur, okolo ktorej sa ihrisko tiahne. Máte pocit, že v takejto pohodovej atmosfére ani nemôžte zle hrať. Ale neverte tomu: ihrisko Murau-Kreischberg nepatrí k ľahkým. http://www.golf-murau-kreischberg.at.

Spoločný majiteľ

Lyžiarske stredisko a golfové ihrisko majú jedného majiteľa –  spoločnosť Murtal Sielbahnen Betrieb. Je to ideálna kombinácia aj v súčasnej kríze, keď všade šetria  na mzdových nákladoch. Vďaka tomu majú ľudia robotu po celý rok. Vlekári a lanovkári sa stávajú v lete grinkíprami a aj administratíva stačí pre obe zariadenia jedna. Toto spojenie sa však osvedčilo najmä v marketingu. Lyžiarske stredisko a golfové ihrisko sa spoločne prezentujú na turistických veľtrhoch a výstavách, v zime môžu lyžiarom rozprávať o tom, čo ich v stredisku čaká v lete a golfistom v lete zase pripomínajú, aby si nezabudli rezervovať lyžovačku na krásne udržiavaných svahoch v zime.

Do investície, ktorá ich pred šiestimi rokmi vyšla spolu s hotelom na 3,5 milióna eur, sa pustili napriek tomu, že golfová konkurencia v Rakúsku je obrovská. Veď počet ihrísk prevýšil 160 a stále rastie. Treba však dodať, že tam má aj kto hrať. Veď nielenže v krajine majú približne sto tisíc aktívnych golfistov a desiatky tisícov ich prichádzajú vďaka vynikajúcej ponuke zo zahraničia.

Požiadavka: férové ihrisko

Toto ihrisko vyzerá tak ako väčšina rakúskych ihrísk – akoby na svojom mieste, v tomto prípade pri rieke Mur, ležalo odjakživa. „Naše zadanie pre dizajnéra bolo, aby naprojektoval férové ihrisko,“ zdôrazňuje manažér ihriska Karl Fussi, ktorý v zime šéfuje lyžiarskemu stredisku. Vzápätí vysvetľuje, čo pod pojmom férovosť rozumeli: „Chceli sme také ihrisko, ktoré je náročné a s pôžitkom ho budú hrávať dobrí golfisti. Ale zároveň sa ho nesmú zľaknúť ani začiatočníci. Aj keď časť z neho stúpa do blízkeho lesíka – mimochodom práve tie tri jamky považujeme za najkrajšie – z klubového domu ho máte prakticky celé ako na dlani. Podstatné je, že hráč vie, čo ho čaká a môže sa rozhodnúť kam a ako hrať. Prekážky v podobe jazierok či potokov i bankre sú zväčša viditeľné, a tak buď zariskujete, alebo máte šancu ich obísť. Skrátka, chceli sme, aby hra u nás bola pohodovou pre všetkých, ktorí sem zavítajú.“

Zhruba 60-hektárové 18-jamkové ihrisko naprojektoval známy rakúsky dizajnér Diethard Fahrenleitner. Keďže sa tiahne naplaveninami popri rieke, je zväčša rovinaté, ale vyšplhá sa aj medzi les. Vďaka dostatku vody ho môžu celé zavlažovať, takže slnkom vypálené ferveje tam nehrozia. Okrem iného sa treba prehrať cez tri jazierka. Posledný grín je umiestnený na ostrovčeku uprostred jedného z nich, rovno pred terasou klubového domu. Keďže najmä v lete si tam zájdu na typický štajerský obed či popoludňajšiu kávičku so zákuskom aj golf nehrajúce rodinky z neďalekého priemyselného Murau, môžete si tam užiť aj chvíľu slávy. Za vydarenú ranu vám srdečne zatlieskajú.

Velí konkurencia

Karl Fussi netají, že výstavba golfového ihriska s parom 72 bola pre ich región takpovediac spoločenskou objednávkou. Okolo populárneho lyžiarskeho strediska vyrástli pred krízou desiatky ubytovacích a stravovacích zariadení rôznej kategórie – od luxusných wellness hotelov až po útulné penzióniky s typickou rodinnou atmosférou. Hostí okrem zimných lyžovačiek láka od jari do jesene ponuka krásnych peších i cyklistických túr do kopcov Tau. Chýbalo však čosi, čo sa už v iných oblastiach Rakúska stalo štandardom – golfová ponuka.

Dlhá zima a jej skorý príchod spôsobujú, že golfová sezóna Murau-Kreischbergu nie je príliš dlhá. Začať hrať sa dá zvyčajne koncom apríla a posledným októbrom ukladajú gríny na zimný spánok.

Ak má niečo v tomto regióne osobitné postavenie bez ohľadu na ročnú sezónu, tak sú to miestne deti a mládež. Do 15 rokov neplatia golfové fíčka (ani lyžiarske lístky) a ak si ročné členské kúpia rodičia, za potomkov vo veku do osemnásť platia len štvrtinu, teda 250 eur. Majitelia vedia, že si tak vychovávajú budúcich klientov.

Okrem toho majú golfové ihrisko i lyžiarske stredisko podpísané partnerské zmluvy s dvadsiatkou ubytovacích zariadení všetkých kategórii od štvorhviezdičkových hotelov, cez rodinné penzióny až po jednoduché B&B. Ich hostia dostávajú na poplatky golfovú hru (i lyžovanie) 20 %-nú zľavu.

Kvalita musí byť

Zima v Murau je však  rušnejšia ako ostatné ročné obdobia. Sú dni, keď sa tam na zjazdovkách preháňajú aj tri tisícky lyžiarov. Golf je pravdaže komornejší šport. Karl Fussi, hoci sa považuje za oveľa lepšieho lyžiara ako golfistu, hovorí, že práve preto má golfovú sezónu rád. „Vtedy viem vari o každom hosťovi na ihrisku a mám čas prehodiť s ním aspoň pár slov.“ Určite aj vďaka takémuto prístupu sa kreischberská golfová rodina každým rokom rozširuje.

Ceny za hru 18-tky: v týždni 60 €, cez víkend 70 €.

Kde sa ubytovať?

Výbornou voľbou pri návšteve Kreischbergu je ubytovanie v štvorhviezdičkovom Relax hoteli v dedinke St. Georgen ob Murau. Ide o moderne vybavené hotelové zariadenie. Vedie ho riaditeľ Ferenc Domonkos s maďarskými koreňmi a jeho zásluhou je v ňom veľa maďarského personálu. Hostia mimoriadne ocenia najmä  wellness hotela. Veď nie je ideálne ponoriť sa po hre golfu do teplej vody bazéna, dať odpočinúť svalom vo fínskej či bio saune alebo si dať relaxačnú masáž? Kontakt: http://relaxmurau.at.

Kúsok odtiaľ je Mariahof

V regióne Murtal majú v súčasnosti tri ihriská – Krieschberg, Mariahof a Murtal. Ich majitelia sa nehádajú, neohovárajú, nerobia si napriek, ako je to zvykom na Slovensku. Naopak, vzájomne spolupracujú a spoločne robia propagáciu a marketing. Patria tiež do združenia Golf Unlimited, ktorého členom je Black&White Bernolákovo-Malacky, takže v rámci toho prichádzajú tamojší golfisti aj na Slovensko a naopak.

Ihriská sú medzi sebou vzdialené 30-40 minút. Aj Mariahof je pomerne nové ihrisko, dokončili ho v roku 2007. http://www.gc-mariahof.at.  Jeho majiteľom je podnikateľ Max Strafinger, ktorý síce žije vo Villachu, ale v Mariahofe má otcovské pozemky.  Prvých deväť jamiek sa tiahne po rovine pomedzi tamojšie farmy a posledná deviatka sa hrá na ostrovček na jazierku. Potom čaká hráčov poriadna zaberačka. Druhá deviatka sa tiahne do riadnych kopcov a potom zase dolu nimi. Ale to všetko poskytuje napínavé golfové zážitky a úžasné výhľady. Najkrajší je z trinástej jamky, lebo tam vidno na obe strany hôr. Celkovo ide ale o ihrisko, ktoré tvoria viac-menej presiate a dobre kosené lúky bez náročného šejpovania a presunov pôdy. Prekážkami sú bankre, jazierka a zabrať dajú aj rýchle gríny. Cena za hru na 18-jamkách je v týždni 58 € a cez víkend 62 €.

Aj tento klub žije viac z turistov ako z domácich hráčov. Prevažujú medzi nimi Nemci. Hráva sa tam od začiatku apríla do konca októbra. Návštevnosť zvyšuje aj karta Unlimited golf i Steinmark card, s ktorou sa dá hrať so zľavou a rôznymi výhodami po celom Štajersku .

Klubovým domom je zatiaľ skromná drevená budova, kde ale nájdete všetko, čo potrebujete, vrátane čistučkých spŕch. Sekretár klubu Andreas Pirker prezrádza, že projekt nového klubu je už hotový a čoskoro by mal stáť. Aj tento príklad však ukazuje, že kvalitné ihrisko s ústretovým personálom môže úspešne fungovať aj bez honosného zázemia.

Foto: Rezort Murau-Krieschberg a Tatiana Jantoláková

 

 

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 22. mája 2013