Golfový festival v Kitzbühele: Útok na Streif a iné zábavky

02. júla 2013

Hra golfu na piatich ihriskách v Kitzbühelských Alpách, jedenásť turnajov, hodovanie, varenie, strieľanie, tanec… To všetko prilákalo tohto roku na golfový festival viac ako sedemsto milovníkov tohto športu. Boli sme medzi nimi.

Po dychu sme lapali už na prvom gríne. Nečudo, veď golfové ihrisko Rasmushof sa driape po úpätí zjazdovky Streif, kde každoročne bývajú slávne zjazdové preteky  Hahnenkamm, považujúce sa za najťažšie na svete. Už pohľad odspodu na túto zjazdovku vzbudzuje úctu. V zime sú dni, keď ju čiastočne otvárajú aj pre amatérskych lyžiarov. Kto ju s primeranou rýchlosťou zišiel, na ten blažený pocit v cieli nikdy nezabudne. „Prežili sme,“ vraví si väčšina a radosť sa vyberie zapiť pohárikom šnapsu do najbližšieho bufetu.

Čo si navaríš, to si zješ

Ferveje golfového ihriska Rasmuhof sa samozrejme nedriapu na vrch zjazdovky. Veď kto by sa tam s vozíkom či bez neho vyškriabal? Aj tak však ich stúpanie a potom zase klesanie dajú aj golfistom s dobrou kondičkou zabrať. Ide pritom výlučne o trojparovky – deväť jamkové ihrisko typu chip & put. Iné sa na tom kúsku pôdy, kde sa kedysi pásaval dobytok, nevošlo.

V posledný festivalový deň sa tam konal turnaj Andreas Hofer Turnier. Hráčky prišli vyobliekané do dirndlov, páni v typických tirolských kožených nohaviciach. Niektorí vymenili bagy za koše na drevo či ruksaky. Onedlho sme im toto praktické riešenie závideli. Palice v nich dostali na chrbte hore kopcom oveľa ľahšie, lebo my sme museli tlačiť ešte aj vozíky.

Tentokrát išlo o zábavu a hralo sa tímovo. Jednotlivé flajty mohli získať prvé body už za vtipnosť oblečenia a potom samozrejme za stablefordy nahrané na 18 jamkách.   Medzitým sa ale museli hráči dvakrát ukázať na terase hotela Rasmushof, ako im to ide pri sporáku. Raz bolo treba navariť typické tirolské syrové špecle a potom zase napiecť palacinky s džemom. Čo si kto navaril, musel aj zjesť, umyť riad a s plným bruchom opäť stúpať fervejami do kopcov.

Zábavy sme si popri hre vyžadujúcej si dokonalú presnosť úderov užili naplno. A to nás ešte na 19. jamke čakal so štamperlíkom šnapsu Rudi Seiler, bývalý rakúsky lyžiarsky reprezentant a brat slávneho niekoľkonásobného olympijského víťaza i majstra sveta, dnes už nebohého Toniho Sailera. Mimochodom, obaja, rovnako ako aj ich deti, boli, či sú, výbornými golfistami. Rudi, ktorý patrí medzi akýchsi maskotov kitzbühlského turizmu i festivalu, nachystal terče a vzduchovku a my sme ešte dostali šancu nazbierať nejaké body presnou streľbou.

Všetko je o ľuďoch

Deväť jamkové ihrisko Rasmushof  sa tiahne  okolo rovnomenného hotela ( je  majetom rodiny Reisch). Jeho súčasnou šéfkou je šarmantná Signe, ktorú nazývajú aj dušou či kráľovnou Kitzbühelu. Je totiž pri všetkom, čo sa v tomto mondénnom zimnom i letnom turistickom stredisku deje.

Bolo to tak aj počas tohtoročného Kitzbülského golfového festivalu. Slávnostný záverečný večer bol plne v jej réžii. Vítala hostí, vyhlasovala víťazov, ďakovala partnerom i sponzorom… Vie, že mnohí prídu na festival o rok aj kvôli nej. Ale aj ďalšie hotely budú mať v tomto preddovolenkovom období plno.

To isté platí o Michaelovi Patzschke, ktorý šéfuje hotelu Cordial pri ďalšom skvelom kitzbühelskom ihrisku Schwarzsee. Tento vášnivý golfista so singlovým hendikepom dáva golfistom všemožne najavo, že sú v hoteli vítaní – od veľkej sochy golfistu v lobby, cez rôzne dekorácie a hlavne podporou rôznych golfových podujatí.

Nie je to však len jeho vášňou pre golf, ale aj ekonomickou potrebou. Veď hotel stojí rovno pri majstrovskom ihrisku Schwarzsee Reit, (pri Čiernom jazere, ktorého ponurú farbu spôsobuje rašelinové podložie). Tam si prídu na svoje golfisti aj tej najvyššej úrovne. Hoci prvá deviatka ihriska sa začína na príjemnej rovinke, výzvou je hneď prvá 490-metrov dlhá päťparovka. Dráhy druhej deviatky už stúpajú prudko do kopca  a dajú riadne zabrať. Výhľady na Alpy však stoja zato.

Dvakrát sa hrá na ostrovný grín a úplnou špecialitkou je posledná päťparová jamka. Na grín sa treba dostať ranou ponad dva a pol metra vysoký drôtený plot. Ak ste na tomto  ihrisku prvýkrát a sústredíte sa len na zdarné prehodenie plota, vedzte, že za ním tečie divoká, hlboká a vari štyri metre široká rieka. Ak neskončíte s loptičkou vo vode, ešte naň čaká pasca v podobe strmých hustou trávou porastených brehov a až potom grín.

Dobrodružstvo na zjazdovke

Najväčšou atrakciou festivalu je už tradične texas scramblový turnaj Streif Attack, teda útok na Streif na kopci Hahnenkamm. Kto si účasť na ňom včas nezarezervuje, nemá šancu. Už ráno o ôsmej sa hráči vyvezú lanovkou na zjazdovku Streif. Na nej bývajú spomínané zjazdové preteky Pohľad dole sa nedá opísať a sľubuje obrovské dobrodružstvo. Veď zjazdári tam dosahujú rýchlosť až 200 km/hod. Na zjazdovke sú vyrobené odpaliská v podobe drevených plošín a grínami sú gumové kolesá s jamkou uprostred. K ním vás nasmerujú lyžiarske bránky. Palice si treba niesť na chrbte, preplietať sa treba pomedzi pasúce kravy, loptičku občas vyloviť z ich výkalov, či hľadať ju v sušiacom sa sene. Medzitým sa koštujú miestne špeciality a pivo. Meria sa tam aj najdlhší odpal a turnaj sa dohráva na  ihrisku Rasmushof.

Odpalisko na streche

Aj ďalšie deväť jamkové ihrisko Kitzbühel Laps je spojené s prekrásnym wellness hotelom  A-Rosa. Má najdlhšiu šindľovú strechu v Rakúsku a vežičkami pripomína tirolský hrad. Šéfuje mu ďalší golfový nadšenec Uwe Schramm. Hotel postavili  uprostred ihriska, ktoré tam stojí už vyše 50 rokov (v roku 2005 bolo redizajnované). Viackrát bolo ocenené ako najkrajšie rakúske 9-jamkové ihrisko. Hoci sa rozkladá na relatívne malej ploche a na prvý pohľad vyzerá, akoby bolo určené pre postarších hotelových hostí, dá riadne zabrať. Nechýba tam päť parovka a architekt myslel aj na divákov na terase, pred ktorou sú dva ostrovné gríny.. Odpalisko poslednej jamky umiestnil dokonca na strechu garáže hotela. Je však urobené tak dôvtipne, že si to ani nevšimnete.

Aj ďalšie kitzbühelské ihrisko Eichenheim je golfová lahôdka. Znalci ho zaraďujú medzi najkrajšie alpské ihriská  a aj bedeker Peugeot ho už trikrát zaradil medzi 100 najlepších ihrísk Európy. Je kopcovité, dráhy sa tiahnu po terasách svahov. Prekážkami sú aj prudké priepasti, potôčiky či listnaté lesy.

Piatym festivalovým ihriskom je Mitterstill – Stuhlfelden odklopené alpskými trojtisícovkami. Hrá sa na jamky hlboko pod odpaliskami, cez priepasti, pomedzi senníky, jazierka… Tiež nezabudnuteľný zážitok pre každého golfistu.

A tak nečudo, že koniec júna majú mnohí golfisti nielen z Rakúska, ale najmä Nemecka, Talianska, ale aj  Česka a Slovinska a od tohto roku aj Slovenska, vopred poznačený v kalendári.  Šesťdňový Kitzbülský golfový festival predstavuje jedenásť turnajov a šesť rôznych spoločenských podujatí.  Kopu golfu a ešte viac zábavy.

Foto: Alena Brennerová

Autor: Jana Janků | 02. júla 2013