Nebojte sa bitky pri Waterloo

11. januára 2012

Kým kedysi tam lietali strely, dnes golfové loptičky. To prvé pri Waterloo pripomína monument v podobe leva, to druhé ma podobu majstrovského ihriska.

 Malo to byť ďalšie slávne víťazstvo geniálneho vojvodcu. Nakoniec vošlo do dejín ako synonymum zdrvujúcej prehry a pádu. Bitka pri Waterloo sa stala poslednou významnou bitkou napoleonských vojen a priniesla aj konečné rozuzlenie. Napoleon o štyri dni neskôr druhý raz a definitívne abdikoval a odišiel do vyhnanstva na Ostrov svätej Heleny.

 Pod dohľadom leva

Bitka pri tejto vtedy bezvýznamnej belgickej dedinke sa odohrala 18. júna 1815. Dnes ju pripomína socha leva týčiaceho sa vysoko na mohyle.

Avšak bitky na brabatských poliach pri Walerloo, vzdialenom len dvadsať kilometrov od belgickej i európskej metropoly – Bruselu, sa odohrávajú aj v dnešných časoch. Pravdaže, oveľa mierumilovnejšie. Netečie pri nich krv, ale občas nervy, nepadajú mŕtvi, ale skôr loptičky do jazierok a niekedy aj hole in one.  A ak niekto stoná, môže to byť  skôr nad svojim zúfalým výkonom, než v dôsledku  ozajstného zranenia.

Pri Waterloo sa dnes totiž hráva golf. A treba dodať , že v podmienkach, ktoré si zaslúžia absolutórium. Golfové ihrisko Royal Waterloo Golf Club la Marache patrí totiž k najkrajším a najprestížnejším v celom Belgicku i v Európe.

Ďalší domov golfu

Ak sa vraví, že domovom golfu je Škótsko, Belgičania tvrdia, že ich krajina je jeho druhým domovom. Má to logiku. Veď z britských ostrovov je to na pevninu cez Lamanšský kanál len kúsok  a tak golfová mánia cezeň ľahko preskočila.

Hoci prvý kontinentálny golfový klub bol v roku 1856 otvorený vo francúzskom Pau, Belgicko sa môže vďaka Capellenboschu pochváliť druhým najstarším. O jeho vznik sa v roku 1888 postarali britskí priemyselní expatriati v oblasti Antwerp. Mnohé ďalšie rástli ako huby po daždi a s nimi aj množstvo prestížnych turnajov. Napríklad prvý Belgian Open usporiadali už pre sto rokmi a hral sa v Royal Brussels Golf Club.

Napriek bohatej histórii aj v Belgicku sa golf považuje stále za elitársky šport. Hrajú ho viacerí členovia kráľovskej rodiny, podnikatelia či celebrity. Za dobrého golfistu považujú aj súčasného kráľa Alberta II.

Od konca 80. rokov však zaznamenáva obrovský boom. Počet registrovaných golfistov prevyšuje číslo 55 000, čo je nárast za posledných päť rokov približne o 12 percent a stretávajú sa v 88 kluboch. A  že národnostné spory sa netýkajú len politiky, svedčí aj fakt, že Belgicko má dve samostatné golfové asociácie – flámsku a valónsku.         

Čo ihrisko, to iná hra

Počas trochu upršaného týždňa sme stihli otestovať v blízkosti Waterloo, a teda aj Bruselu, štyri z ihrísk.  Prvé z nich Golf de Hulencourt, nazvané podľa pôvodných majiteľov,  je ihrisko amerického štýlu vzorne udržiavané ako prídomový trávnik.  Aj rafy sú kosené tak, že sa dá z nich hrať takmer ako z fervejí. V roku 1991 ho otvárali rovno túrou European Chalange, čo svedčí o jeho vysokej náročnosti.

Ihrisko Golf du Chateau de Bawette je iná káva. Osemnástka sa síce občas nelogicky mieša s ďalšou deviatkou, ale domáci tvrdia, že je len otázkou času, kedy to vyriešia. Hru sťažuje najmä množstvo zlomov terénu, takže golfista hrá často naslepo. Úzke ferveje sa ťahajú pomedzi hustý listnatý les. Avšak výhľady, ktoré sa vám naskytnú z viacerých odpalísk, stoja za to.

Ihrisko Chatueu du la Tournette má zase anglický štýl. Čakajte veľa vody i bunkrov, hry z kopca i do kopca, a opäť ferveje obkolesené hustým listnatým lesom. 

Najväčším zážitkom bolo nesporne na úvod spomínané majstrovské ihrisko Royal Waterloo Golf Club La Marache. Ide o dokonale udržiavané parkové ihrisko, ale na mnohých miestach pripomína konfiguráciou slovenské Tále či rakúsky Adamstal. Má už  takmer 90-ročnú históriu a v závere sa presúva k Lasne, teda až na hranicu historického miesta bitky pri Waterloo. Celkovo obsahuje tri osemnástky a spolu s cvičnými má 45 jamiek. Je naozaj hodné prívlastku kráľovské. Veď ani hra tam nie je lacná. Cez víkendové dni je to 120 a cez týždeň 100 eur.      

Plniareň na brehu jazera

Ak si chcete užiť novodobé bitky pri Waterloo, budete pravdepodobne potrebovať aj strechu nad hlavou. Vybrať si môžete napríklad hotely siete Martin´s. Táto v súčasnosti najväčšia belgická hotelová sieť má zaujímavú históriu. Peniaze na jej vybudovanie získala rodina Martinovcov  z celkom iného biznisu – výroby nealkoholických nápojov pod názvom Schweppes.

Keď zakladateľ tejto firmy John Martin kupoval začiatkom  30. rokov od Rhinelandského opátstva zámoček Château na brehu jazera Genval, mal celkom prozaické dôvody. V susedstve bol prameň  kvalitnej minerálnej vody, ktorá preslávila tamojšie kúpele. A tak z budovy vtedy neurobil kúpeľný dom, ako možno niektorí očakávali, ale v jeho priestoroch nastaval fľaškovacie stroje a spustil výrobu horkastej tonicovej vody Schweppes Indian Tonic, ktorá preslávila túto značku nielen v Belgicku, ale po celej Európe.

Turistický potenciál plniarne na brehu krásneho jazera, ktorá už medzitým prestala súžiť svojmu účelu,  objavil vnuk zakladateľa firmy a jeho menovec John Martin v roku 1981. A pravdepodobne ešte viac jeho manželka Huguette. Postupne sa pod jej vedením premenila stará fabrika  na konferenčné centrum a neskôr luxusný päťhviezdičkový hotel pod názvom Chateau de Lac.  

S golfovým pasom

V súčasnosti patrí do portfólia Martinovcov jedenásť originálnych hotelov spolu so 730 izbami. Každý má vlastný originálny príbeh. Napríklad Martin´s Grand Hotel vo Waterloo prestavali zo starého cukrovaru.  Hotel Orangerie v slávnom meste Brugge, nazývanom aj Benátkami severu,  vznikol z kláštora z 15. storočia. V meste Leuven sa Martinovci rozhodli urobiť hotel z bývalého paláca sekretára kráľa Charlesa  – Guya Mirrilona. Nesporne najodvážnejším projektom, kde vstúpili dokonca do posvätných miest, je Martin´s Petershof v Mechelene. Ide totiž  bezprecedentne ale výnimočne citlivo zrekonštruovaný kostol na štvorhviezdičkový hotel.

Firemná stratégia tejto siete je vyjsť v ústrety aj golfistom. Nečudo, vysoká úroveň služieb siete priťahuje solventnú klientelu a z jej radov sa grupuje aj najviac vyznávačov tohto športu.  Rozhodli sa vytvoriť im také podmienky, aby si mohli svoj obľúbený šport dokonale užiť. Pred dvomi rokmi prišli preto so špeciálnym golfovým pasom –  Martin´s Golf Pass Brabant Wallon. Jeho majiteľ si môže zahrať na štrnástich ihriskách (patriacich jedenástim klubom),  ktoré  naprojektovali zväčša najlepší svetoví dizajnéri.  So spomínaným pasom máte garantované, že z hotela vás odvezú na zvolené ihrisko i späť. Cesta trvá od 10 do 35 minút.

Foto: Jana Janků

Autor: Jana Janků | 11. januára 2012