Kam za golfom po sezóne? Horúcim tipom je aj Tunisko

17. októbra 2013

Z grínov nás golfistov už občas vyháňajú jesenné dažde a viacerí rozmýšľame, kam sa za svojou obľúbenou hrou vyberieme po sezóne. Jedným z horúcich tipov je Tunisko.

Viaceré arabské krajiny, najmä Egypt, začali turisti po neutíchajúcich nepokojoch obchádzať. Tunisko, zdá sa, situáciu zatiaľ relatívne zvláda. Aj preto tam patrila uplynulá letná sezóna k vydareným. Počet hostí oproti minulým rokom nijako vážne neklesol, čo je však obzvlášť dôležité, rezorty boli bezpečné a nevyskytli sa tam nijaké nepokoje či útoky na turistov.

Zvyčajne po dve

Každý golfista, ktorý Tunisko navštívil, potvrdí, že táto krajina síce ku golfovým veľmociam nepatrí, ale golfové ihriská sú tam na veľmi dobrej úrovni a každý si tam nájde to „svoje“.
V súčasnosti majú golfisti v Tunise k dispozícii jedenásť ihrísk, dvanáste dokončujú. Vari najväčšou atrakciou tuniského golfu je pred tromi rokmi otvorené ihrisko v púšti – v oáze Tozeur. Väčšina ihrísk bola postavená v kombinácii štátnych a súkromných zdrojov. Niektoré sú privátne, napríklad Citrus, ale turisti majú na ne voľný prístup.
Všetky tuniské golfové ihriská postavili navyše priamo alebo v tesnej blízkosti dovolenkových rezortov. Podľa stratégie tuniského turizmu zvyčajne dve na jednom mieste. Na prvé odpalisko vás odvezú pohodlne priamo z niektorého hotela. Výber počtu hviezdičiek už záleží na záujemcovi.

Value for money

Autorka článku odohrala sedem z jedenástich tuniských ihrísk a všetky boli, vrátane služieb, na vysokej úrovni. Majstrovské ihriská sú kopcovité, najlepšie je ich hrať s autíčkom a určite oslovia aj náročných golfistov. K dispozícii bývajú aj kedíci, ale nie sú povinní.
V každom prípade tu však platí: value for money. Skrátka, dobrá cena za to, čo tam dostanete.
Pre Tunisanov je golf stále šport horných pár stovák (majú tam asi 2 000 registrovaných hráčov), a tak v kluboch sa spoliehajú najmä na zahraničných golfistov.

Za ideálny termín, kedy sa treba vybrať do Tuniska za golfom, označujú znalci domáceho počasia október-december a potom marec-apríl. V januári a februári zvykne občas zapršať.

Yasmin rozvoniava

Je to tak aj v jednom z najznámejších dovolenkových miest na východnom pobreží krajiny – Hammamete, ktorý označujú ako tuniský Saint Tropez. V tamojšom golfovom rezorte Yasmine Valley (Jasmínové údolie) si k tomuto pre Tunisko typickému kvetu, môžete naozaj privoňať. Jeho kríky sa vyskytujú okolo fervejí pomerne hojne.
Rezort sa považuje za najnovší prírastok v tuniskej golfovej komunite, hoci ihrisko Classic s prekrásnym výhľadom na hammametský záliv tam vyrástlo už začiatkom 90-tych rokov. Odborníci tvrdia, že to bol vrchol invencie amerického dizajnéra Ronalda Freama, napriek tomu dali majitelia pôvodnú verziu v roku 2011 premodelovať tímu Jacka Nicklausa. Teraz má majstrovské ihrisko Classic par 71 a je naozaj prekvapujúco na vysokej úrovni. O jeho náročnosti hovorí slope rating 132 a výber palíc je tam rovnako dôležitý ako dĺžka úderov. Je nielen kopcovité s nádhernými výhľadmi na more, ale zabrať dajú aj modelované gríny, ktoré čítať je občas umenie.
Ihrisko Tahado s parom 68 je inou šálkou kávy. Aj v tomto prípade mal dizajn na starosti tím J. Nicklausa a ide o jeho verziu „detského”, láskavého, dovolenkového ihriska.

Rezort Citrus najväčší

Tento rezort nájdete tiež v Hammamete a patrí medzi tuniské pýchy. Veď je prvým, ktorý sa môže pochváliť 45 jamkami. Obchodný riaditeľ Moez Helali pripomína, že sa rozkladá na ploche 173 hektárov a zo všetkých partnerských hotelov tam golfistov zvážajú mikrobusmi. „Obdobie od septembra do apríla je u nás ideálnym časom na golf. V januári a februári občas zaprší, ale málokedy vytrvalo, zvyčajne je rýchlo po daždi. Vtedy ponúkame ponovoročné balíčky, keď sa za dve fee dá hrať trikrát. Tieto termíny si obľúbili aj PRO tréneri, ktorí prichádzajú so svojimi skupinami. To sú naši najlepší ambasádori,” pochvaľuje si.
Hoci má Tunisko more, sladkej vody je vzhľadom na púštne oblasti nedostatok, v prípade golfových ihrísk chýba na závlahy. „Preto ani ich výstavba nepokračuje tak, ako by sme si želali a ani vláda len tak ľahko nedáva zelenú golfovým projektom,“ pokračuje M. Helali. „Zatiaľ počujeme viac sľubov ako golf podporí, než je realita. Máme síce jedenásť ihrísk, ale iba polovica naozaj prosperuje, ostatné skôr trpia. Kvôli politickej i ekonomickej situácii aj my nesporne cítime krízu. Predtým sme predávali ročne 60-65 tisíc fíčiek, teraz je to polovica,” netají.
My si v rezorte ideme zahrať 72 parové ihrisko La Forêt. Je obklopené lesíkmi a olivovými hájmi s krásnou panorámou. Patrí naozaj k špičkovo udržiavaným. Ferveje sú pomerne úzke, občas prudké stúpania či klesania a mimoriadne ťažké sú rýchle gríny. Je však veľkorysé k ženám vďaka skráteným odpaliskám. Užijeme si tam golf na najvyššej úrovni.
Druhé tamojšie ihrisko Les Oliviers má tiež par 72, ale je o pár metrov dlhšie. Hrali sme ho vlani a vieme, že aj ono dá golfistom s vysokým hendikepom riadne zabrať. Veľa jamiek sa hrá naslepo, najmä z mužských odpalísk, a aj pieskov je tam tiež dosť. K tomu ešte treba pripočítať množstvo vodných prekážok a rýchle gríny. V hlavnej sezóne od októbra do apríla stojí fee 75 €, ale partnerské hotely, napríklad Sindbad, ponúkajú rôzne zľavové balíčky.

El Kantauoui najstarší

Dve ihriská majú aj El Kantauoui. Je to najstarší rezort v Tunisku, otvorili ho začiatkom 90. rokov. Leží uprostred moderného prímorského rezortu, v susedstve luxusných hotelov a do prístavu je to len na skok. Aj tamojšie dve osemnástky naprojektoval Ronald Fream. Tiahnu sa dunami a viaceré jamky končia až pri mori a ponúkajú krásne výhľady.
My hráme ihrisko Panorama. Obklopuje ho prekrásna stredozemná flóra. Okolo dráh sa vypínajú palmy, pínie, citrusové stromy. Oproti susednému Sea Course (to sme hrali vlani) je oveľa ťažšie, kopcovitejšie. Ale aj tak možno povedať, že je to priateľské, dovolenkové ihrisko, kde si hru užijú ako začiatočníci, tak aj dobrí hráči.

Flamingu sme dali absolutórium

S kolegami golfistami, s ktorými sme golfové Tunisko absolvovali, sme sa zhodli, že ak si niečo zaslúži v Tunisku naozaj zahrať, tak je Flamingo v Monastire. Označili sme ho za to najkrajšie, čo sme tam (aj pri predchádzajúcej návšteve krajiny) hrali. Hoci ho postavili už v roku 1988 a jeho autorom je tiež R. Fream, dva roky bolo kvôli renovácii zatvorené. To, čo tam od vlaňajška ponúkajú golfistom, si zaslúži maximálny počet hviezdičiek. Aj cenovo je najdrahšie, zhruba o desať eur viac ako inde. Ale aj v tomto prípade turisti prichádzajú s vopred zaplatenými balíčkami spolu s ubytovaním v dobrých hoteloch.
Flamingo je tiež kopcovité ihrisko a autíčko sa rozhodne oplatí. Už samotný príchod stojí za to. Prechádzate obrovským mostom ponad vysušené ústie rieky. Doslova púšť, na ktorej sa pasú – nevedno čo tam spásajúc – stovky tiav. Ako sa však dozvedáme od miestnych podnikateľov, je len otázkou času, kedy sa mesto roztiahne aj na tejto pustatine. Existujú už obrovské developerské plány, ktoré hovoria, že tam vyrastú obytné domy so všetkými službami.
Na túto púšť máme výhľad aj z niektorých jamiek. Samotné ihrisko však leží v krásnej prírode. Viacero odpalísk je vysoko na kopci, ba na jednom si možno vybrať, či chcete hrať zhora s lepším výhľadom, alebo zdola, ale s jednoduchšou dráhou. Na každej jamke musíte prekonať niekoľko prekážok v podobe rozložitých olivovníkov. Ak nemáte deň, neraz vám dobre odpálenú loptičku vrátia ich husté konáre späť, alebo z posplietaných koreňov ju len tak ľahko nevyhráte. Hra na tomto ihrisku chce mať teda neustále birdie kartu pri sebe a dobre si rozmyslieť, ktorá cesta k jamke je menej riskantná. Pekné sú aj názvy jamiek, ako napríklad Beduin či Around water.

Pred odletom

Na záver si užijeme vari to najluxusnejšie, čo v tuniskom golfe majú – ihrisko Golf Residence. Odkiaľ sa po dohratí (ak máte let neskoršie popoludní alebo večer) dá ísť už rovno na letisko. Tu máte pocit, akoby ste hrali kdesi na privátnom ihrisku na Floride. Je rovinaté s mimoriadne dobre udržiavanými vymanikúrovanými fervejami i grínmi. Obklopujú ho luxusné vily.

Kde zložiť hlavu?

• Päťhviezdičkový Hasbdrubal hotel v Yasmin Hammamete je zážitok sám o sebe. Sústreďuje sa na individuálnu klientelu, deti tam nemajú prístup. Chodí sa tam skrátka oddychovať a nasávať umelecké prostredie. Na chodbách nazvaných Art walk, teda Umelecká cestička, nájdete zhruba 2 000 originálnych umeleckých diel od popredných tuniských i svetových maliarov. Je to vlastne umelecká zbierka majiteľa hotela Raoufa Amouriho. www.hammmamet@hasdrubal-hotel.com
• Rovno na morskej pláži s bielym pieskom, v centre Sousse, nájdete exkluzívny hotel švajčiarskej hotelovej siete Mövenpick Resort&Spa. Dá sa tam objednať all inclusive, ale určite viac zaujmú tamojšie reštaurácie a la carte (španielska, japonská a stredomorská a dve ďalšie na pláži). www.moevenpick-sousse.com.
• Ak sa vám zažiada slovenčiny, vyberte si v Hammamete prijemný Hotel Samira Club tiež rovno na pláži. Obchodnú riaditeľku tam robí šikovná Stredoslováčka Jana Mistríková. www.hotelsamiraclub.com
• V Monastire je tiež bohatý výber hotelov. V päťhviezdičkovom Gammarthe sa povozíte sklenenými výťahmi.
• Aj Hotel P.E.K. v Sousse je len pár metrov od pláže a nechýbajú obrovské bazény. Do tamojšieho golfového rezortu je to dva kilometre.

Foto: Jednotlivé rezorty a Jana Janku

Autor: Jana Janků | 17. októbra 2013