Golf sa dokáže naučiť každý, len treba dať mozgu čas

06. novembra 2013

Pochádza z Karlových Varov, ale hovorí, že sa cíti ako Skaličan. Napokon, jeho golfová škola už štyri roky pôsobí na tamojšom golfovom ihrisku. Je trénerom talentovanej a úspešnej slovenskej golfistky Kataríny Chovancovej. A ďalšie talenty chce v Skalici vychovať.

Karel Skopový začal s golfom ako 27-ročný. V roku 1984 sa rozhodol venovať sa trénovaniu a niekoľko rokov sa tým živil aj v Nemecku. Patrí k zakladateľom českej PGA a v Česku vytvoril Tréningové centrum mládeže, založil i riaditeľoval Czech PGA Tour. Dnes vedie úspešnú golfovú školu. Rodinnú. Pôsobí v nej totiž aj so synom Karlom ml., ktorý bol niekoľkokrát najlepším český hráčom a dva roky  robil kedíka nemeckému golfistovi českého pôvodu Alexovi Čejkovi. Rodinný kolektív dopĺňa mladší syn Petr, ktorý  získal titul najlepšieho českého hráča dvakrát.

  • Aká bola vaša cesta ku golfu?

Pochádzam z Karlových Varov a tam bolo golfové ihrisko, ako je známe, aj za bývalého režimu. Ako dieťa ma brával otec na golf, on sa tam však viac prechádzal, ako hral. A mňa vtedy zaujímali skôr iné športy, a to futbal či hokej. Tých som sa ale musel vzdať kvôli zraneniu a to bol čas začať s golfom. Mal som už 27 rokov, čo je na začínanie s golfom dosť neskoro. Z hokeja a futbalu som bol však naučený drieť, a tak som sa dostával krok po kroku hore.

  • Dosiahli ste aj nejaký významný úspech?

Tým bolo tretie miesto na Majstrovstvách vtedajšej Juhoslávie.

  • Čo vás inšpirovalo, aby ste sa dali na trénerskú dráhu?

Bolo to vtedy, keď začali hrať moji dvaja synovia. Vedel som, že na to, aby dosahovali lepšie výsledky, musia mať konkurenciu. A tak som sa im ju rozhodol vychovať.

  • Ako tréner ste začínali v Karlových Varoch a dnes máte golfovú školu v pražských Hodkovičkách i Skalici. Čo vás priviedlo na Slovensko?

Rozhodol som sa, že v každej republike budem mať len jednu školu. V prípade Slovenska padla voľba na Skalicu. Hneď ako som prišiel do tohto mestečka prvýkrát, získalo si ma svojou atmosférou, históriou, príjemnými krčmičkami… Po štyroch rokoch sa už cítim ako Skaličan.

  • Čo sa za tie štyri roky udialo?

Pracovali sme s materiálom, ktorý sme tu mali. Medzitým prešiel slovenský golf určitým rozvojom. Dnes máme vytvorenú nielen vlastnú koncepciu výuky golfu, ale aj celú turistickú ponuku od golfu a trénovania až po ubytovanie. Sem do Skalice sa dá prísť na víkend, ale aj celý týždeň.

  • Priamo na skalickom ihrisku sme sa presvedčili, že vašou vášňou je trénovanie detí. Na čom je založený ich tréning?

V prvom rade ich nenásilne zoznamujeme s ihriskom. Necháme ich, nech si robia svoje huncústva, organizujeme pre ne jednoduché súťaže. My chceme, aby to boli ony, kto si doma presadia golf a nie aby ich do neho tlačili ambiciózni rodičia.

  • Je váš systém výuky odlišný od toho, ktorý používajú iní tréneri?

Ideme cestou USA. Základom je dril. Najskôr treba naučiť správne pohyby telo a potom ruky. Žiak musí veriť, že to dokáže. Aj my ho to naučíme.

  • Dokáže sa naučiť hrať golf každý človek?

Áno. Za svoju kariéru som sa nestretol s človekom, ktorého by sa nedal golf naučiť. Len treba dať mozgu čas. Musí sa vytvoriť pohybová pamäť. A na to treba 60 pohybov za deň tridsať dní za sebou. Vtedy sa to naučíte. My ideme cestou jednoduchosti. Pravdaže, nie z každého bude šampión. Každý sa ale musí sám rozhodnúť, či bude brať golf ako príjemnú prechádzku alebo prestížne súťažné pole.

  • Aký vek je ideálny na začatie s golfom?

Podľa mňa tak okolo ôsmich rokov, keď je dieťa schopné registrovať pokyny. My tie malé deti skôr učíme hrať sa. Potom prichádzajú na rad základy golfu, etika, komunikácia v kolektíve. A vek, kedy je schopné už vnímať povely? To je individuálne. U niektorých detí je to skôr, u iných neskôr.

  • Môže sa povedzme aj 16-ročný začiatočník stať profesionálom?

Áno. Rozhoduje mentálna sila, alebo inak povedané: mentálny talent. Najväčšiu šancu na úspech má ten, kto má silu na sebe tvrdo pracovať a je ochotný prispôsobiť svoj život golfovým cieľom. Príkladom je Zuzana Kamasová. Začala s golfom „až“ v 19 rokoch a napriek tomu je jedinou turnajovou víťazkou z východnej Európy v najvyššej profesionálnej sérii LET v Maroku.

  • Koho najstaršieho ste trénovali?

Bola to 66-ročná žena a golf sa naučila.

  • Aké najväčšie chyby robia začiatočníci?

To, že sa chcú hneď učiť mlátiť do loptičky. A najväčšie nešťastie je, že každý chce byť hneď šampiónom.

  • Kto je vašim najväčším trénerským esom?

Určite sú to moji synovia, potom veľmi talentovaná a pracovitá Katka Chovancová zo Skalice, ktorá sa stala v roku 2012 majsterkou Slovenska žien a tiež Ruska Mária Verchenová Balikojevová, ktorá hrá na Dámskej európskej túre.

  • Máte šancu vychovať nového Čejku?

Určite.

  • Aký vlastnosti má mať podľa vás dobrý golfista?

Musí byť pracovitý, trpezlivý a férový.

  • Vaša rada nám, golfistom, na záver?

Život je krátky. Zlých úderov bude ešte veľa.

Golfová akadémia Skopový (GAS)

Je najväčšia golfová akadémia v Česku a na Slovensku. Vznikla pred piatimi rokmi  pod vedením Karla Skopového seniora. Akadémia kladie dôraz na vzdelanie svojich trénerov. Podmienkou je ukončené štúdium na Fakulte telovýchovy a športu Karlovej univerzity v Prahe ako aj sústavné vzdelávanie absolvované v zahraničí, prípadne so zahraničnými profesionálmi na domácej pôde. Okrem výučby golfu ponúka GAS aj fitting golfového výstroja a poradenstvo pri kúpe, golfové zájazdy i show, organizovanie turnajov, relaxačné a liečebné metódy i členstvo v klube GAS.

Foto: archív

 

 

Autor: Jana Janků | 06. novembra 2013

Komentáre

  1. Dobry clanok, Jani:-)