Arabella na zozname exkluzívnych zimných golfových destinácii

26. januára 2014

Princeznej Arabele z kedysi tak populárneho detského seriálu Čs. televízie stačilo zakrútiť čarovným prsteňom a mala, čo chcela. Ďaleko od toho nebudú ani golfisti, ak sa vyberú do rezortu Arabella na Malorke.

Kto raz navštívi tento baleársky ostrov v Stredozemnom mori patriaci Španielsku, pravdepodobne sa navždy stane jeho obdivovateľom. A kto si raz zahrá golf na tamojších ihriskách, bude túžiť vrátiť sa tam. Veď hoci je tento ostrov rozlohou trinásť- krát menší ako Slovensko, nájdete na ňom 24 golfových ihrísk. Väčšinou prvej kategórie. Vyplatí sa tam cestovať najmä v zime, keď u nás pokrýva gríny sneh. Tam sú vtedy príjemné teploty priam ideálne na golf a golfisti z celej Európy to patrične využívajú.

Viac ako 60-ročná história

Domáci nazývajú ostrov Majorka, teda Väčší, kým susednému menšiemu prischol názov Menorka (Menší). Tradícia hrania golfu tam súvisí s obdobím, keď ostrov objavili pred druhou svetovou vojnou piesčitých pláží a teplého mora chtiví dovolenkári zo severnejších častí Európy. Boli to vtedy najmä bohatší ľudia a golf patril k ich životnému štýlu. Deväť jamkové ihrisko v Port Aventura, kam si vtedy chodili ukájať svoje golfové chúťky, však vojnu neprežilo.

Nová golfová etapa sa začala písať až v 60. rokoch, keď ostrov začal byť miestom, kde masovo začali pribúdať luxusné letné sídla najmä bohatých Nemcov, ale vďaka výstavbe nových hotelov sa stalo destináciou aj pre masový turizmus.

Odpal monackého kniežaťa

My sme sa na Malorku vybrali v novembri, keď nás nevľúdne počasie vyhnalo z domácich grínov. Našim hlavným stanom sa stal rezort Arabella s luxusným hotelom Castillo Son Vida len desať minút od  centra hlavného mesta Palma. So 63 jamkami je najväčším v Španielsku.

Ako prvé sme si odohrali ihrisko Son Vida (par 71) len pár metrov od hotela. Ide o prvé ihrisko na Baleároch vybudované po vojne a dnes už patrí ku golfovým legendám. Dvakrát tam zavítala aj Európska túra mužov. Tohto roku bude ihrisko oslavovať polstoročie od chvíle, keď tam slávnostným otváracím drajvom poverili vtedy mimoriadne šarmantného mladého muža – monacké knieža Rainiera III. Dodnes túto prestížnu udalosť  pripomínajú v klube obrovské fotografie.

Za päť desaťročí Son Vida očividne vyrástlo do krásy, dozrelo. Obe deviatky patria k tomu, na čo sa len tak ľahko nezabúda. Dokonale udržiavané ferveje i gríny, najmä však úžasná scenéria. Viacero odpalísk vás vyvedie vysoko nad terén, aby ste vzápätí kráčali či viezli sa buginou dole údoliami obklopenými bujnou stredomorskou vegetáciou, palmami či mandľovníkmi. Znalci miestnych pomerov hovoria, že keď na jar zakvitnú mandľovníky, ihrisko je ako rajská záhrada ponorená do omamnej vône. To my sme zase mali možnosť podchvíľou zbierať a ochutnávať čerstvo dozreté jadierka plodov týchto stromov. Keď nás v hre pribrzdil pomalší flajt pred nami, čakanie sme si krátili ich rozbíjaním.

Je to naozaj prekrásne, členité ihrisko. O jeho dizajn sa postaral F. W. Hawtree, ale potom mu modernejší „faceliting“ urobil v roku 2001 Kurt Rossknecht. Niektoré jamky úplne prerobil, pridal vodné prekážky, presunul bunkre a ferveje osial novým druhom trávy Bermuda.

Son Vida nie je dlhé ihrisko a rýchlo pochopíte, že viac ako ruky, tam treba používať rozum. Veľa jamiek je oveľa ťažších, než sa to zdá z odpaliska.  Ale hru si tam užijú ako dobrí hráči tak aj začiatočníci. A ak sme boli po prvej deviatke nadšení, to krajšie nás ešte len čakalo. Druhá deviatka je obklopená udržovanými záhradami luxusných víl. Každá iná, každá hodná za zastavenie sa a pokochanie sa. Väčšine nechýbajú bazény, ale často aj tenisové či kryté squashové kurty, v podzemní sa skrývajú vínne pivnice. Nečudo, že toto miesto volajú miestnym Beverly Hills. Kto tam má  vilu, určite patrí k smotánke. Výhodou pre hráčov je tiež to, že vysoké staré stromy v lete držia tieň a v zime chránia pred vetrami. Hrá sa akoby v horách, ale s výhľadom na more a záliv, okolo ktorého sa rozkladá hlavné mesto Palma. Keďže vzdialenosti medzi jamkami sú primerané dovolenkovým hráčom, autíčka nie sú nevyhnutné.

Najmladšie na ostrove

Ďalšie ihrisko Son Quint (par 72) patriace do rezortu Arabella nie je také luxusné a dokonale vymanikúrované ako jeho sused Son Vida. Tiež ale patrí k špičkovým. Aj z neho sú prekrásne výhľady na záliv Palma. Postavili ho len pred siedmimi rokmi a je najmladším ihriskom na Malorke. Pod dizajnom sú podpísaní Ramón Espinosa a Kurt Rossknecht. Svojim layoutom si vyžaduje extenzívnu hru. Je to naozaj náročné členité ihrisko s množstvom vodných prekážok. Napríklad k 12-tej jamke sa musíte dostať cez vodu, pričom grín strážia obrovské bankre.

V Son Quinte nájdete okrem osemnástky aj deväťjamkovú akadémiu s trojparovými jamkami. Využívajú ju najmä účastníci kurzov, ale je to výborné miesto na tréning krátkej hry.

V tieni koruny Kapitána

Ďalšie ihrisko – Con Muntaner (par 72) sa považuje za najtechnickejšie z 18-jamkových trojičiek Arabelly. Je to majstrovské ihrisko a rozkladá sa na 50 hektároch obklopené prekrásnou stredomorskou vegetáciou s obrovskými stromami so širokými korunami.  Nechýbajú ani záhony kvetov. Na každom kroku vidno dokonalú údržbu. Otvárali ho v roku 2000 a tiež pochádza z dielne  Kurta Rossknechta. V tomto prípade si dal záležať nielen na technických detailoch, ale najmä nachystal náročné modelované gríny, takže uhrať tam dobrý výsledok si naozaj vyžaduje kus golfového majstrovstva i šťastia.

Nečudo, že toto ihrisko označujú mnohí golfoví návštevníci za jeden z najvzrušujúcejších zážitkov z ostrova. A o jeho popularite svedčí aj fakt, že ho ročne navštívi 30 000 hráčov.

My sme mali smolu, že sme ho hrali po obrovských lejakoch, takže často sme museli obchádzať náhodnú vodu a prekladať loptičky z blata, čím sme si vlastne často uľahčovali hru. Hoci sme prišli do klubu zablatení až po uši a vytrestaní rýchlymi grínmi, každý bol nadšený z kvality ihriska i pohľadov na krásne vily okolo.

Son Muntaner má aj svojskú raritu. Nájdete ju takmer na konci ihriska, na 15. jamke a stojí za fotografiu. Natrafíte tam na majestátny strom, ktorý nazývajú La Capitana , teda kapitán, ktorý je najstarším olivovníkom na ostrove. Skúšali sme ho objať rukami, ale je to nemožné. Veď má obvod vyše deväť metrov a štyri hlavné konáre vyrástli do korpulentných rozmerov.  Kmene spolu vytvorili vyše sedem metrov vysokú vežu s obrovskou korunou. Nečudo, že tento olivovník má ihrisko aj vo svojom logu.

A za koľko sa dá hrať v rezorte Arabella? Poplatky sa dajú zistiť na stránke www.arabellagolfmallorca.coma, líšia sa podľa ročných období, dní i časov. Ceny sa pohybujú od  75 do 138 €. Výhodné zľavy sa však dajú získať zabukovaním si ubytovania v tamojších hoteloch.

Kde zložiť hlavu ?

Bývalý hrad Castillo Son Vida premenili v roku 1961 na luxusný 5-hviezdičkový hotel so 164 izbami. Na otvorení nechýbala ani vtedajšia prvá dáma Španielska Carmen Polo de Franco. Ako to už v prípade hradov býva, vypína sa vysoko nad krajinou. Hlavné mesto ostrova Palma de Malorka s celým zálivom okolo máte z jeho terasy ako na dlani. Hneď po jeho otvorení sa stal miestom stretávania sa svetovej smotánky, korunovaných hláv i významných politikov. Ešte viac po tom, čo v jeho areáli dokončili prvé golfové ihrisko. Medzi hosťami boli členovia španielskej kráľovskej rodiny. Grécky miliardár Aristoteles Onassis tam v 60. rokoch, keď priplával na ostrov na svojej obrovskej luxusnej jachte, prišiel v spoločnosti svojej vtedajšej  milenky, slávnej opernej divy Marie Callas.  Monacké knieža Rainiera zase sprevádzala jeho krásna manželka Grace. Neskôr pobýval v hoteli  kráľ Hassan II., rôzni šejkovia či politici. V súčasnosti je hotel členom siete hotelov The Luxury Collection, ktorá zastrešuje 70 luxusných hotelových rezortov v 30 krajinách.

Golfistami mimoriadne obľúbeným je aj pobyt v modernom hoteli Sheraton (Star.wood Hotels and Resorts) ležiacom rovno pri ihrisku Son Vida. Ako prvý začal ponúkať v cene pobytu all inclusive aj poplatky za hru na všetkých troch ihriskách Arabelly. A tak tam mnohí golfoví nadšenci hrajú od nevidím do nevidím. Hotel je po rekonštrukcii a má  príjemnú útulnú atmosféru, ktorú dokresľujú ohne v krboch a príjemné baríky už v hale hotela.

Ako letieť na Malorku?

Z Viedne sa dá letieť do Palmy  s leteckou spoločnosťou Air Berlin. Tá si však vyžaduje poplatok za golfový bag vo výške 50 € za jednu cestu. Kto cestuje s Air Berlinom častejšie, oplatí sa mu kúpiť si za 119 € tzv. Servis Card, ktorá umožňuje okrem iných služieb aj bezplatnú prepravu bagu. Podrobnosti na  http://www.airberlin.com/site/tb/program/carddetails.php?cid=service&onecard=1 

Foto: Jana Janků a rezort Arabella

Autor: Jana Janků | 26. januára 2014