V Argentíne je populárna je kombinácia golfu s rybačkou

25. januára 2012

Villa Adelina je verejné ihrisko a leží asi dvadsať kilometrov od centra argentínskej metropoly Buenos Aires, v tesnej blízkosti príjemnej staršej rezidenčnej časti. Spravuje ho Argentínska golfová asociácia AAG.

Flajt, ktorý prechádza okolo nás,  je zložený zo starších pánov. Vyzerajú,  akoby si práve odskočili kdesi z pampy. Oblečením pripomínajú pastierov dobytka – gaučov. Majú na sebe džínsy, vyťahané tričká a na hlavách kovbojské klobúky.

Džentlmensky nás zdravia a dávajú sa do reči. Na našu otázku, či je takéto oblečenie prípustné, sa len smejú. „Nie sme na nijakom privátnom ihrisku, toto je určené pre každého. Chodíme sem preto,  že sa tu nikto na nič nehrá, ale najmä kvôli príjemným cenám. Teda takým, ktoré veľa neuberú z našich skromných dôchodkov.“

Dať šancu talentom

O tom, že ide o verejné ihrisko, sme vedeli. Ako však funguje, nám vysvetlil generálny sekretár Argentínskej golfovej asociácie AAG Andréz Wodzak. „Spravuje ho naša asociácia. Kedysi patrilo armáde a od nej sme si ho prenajali. Peniaze na jeho prevádzku máme každoročne v rozpočte, pretože cieľom asociácie je aj popularizovať golf a vyhľadávať nové mladé talenty. V krajine, ako je Argentína, kde sú obrovské sociálne rozdiely,  takto dostávajú šancu aj deti z chudobnejších rodín. Ak by sa na drajving nikdy nedostali, ani nemôžu o svojom talente tušiť,“ vysvetľuje logicky.

Po celý rok

Argentína nie je žiaden golfový trpaslík a navyše golf sa tam dá hrať po celý rok. Túto hru priniesli do krajiny pred vyše sto rokmi Briti a v súčasnosti tam majú vybudovaných až 300 ihrísk. Tri z nich patria medzi stovku časopisom Golf Digest najvyššie hodnotených ihrísk na svete. Nájdete ich v každej časti krajiny – od Jujuyi na severe,  až po najjužnejšie mesto na zemeguli – Ushuia na ostrove Tierra de Fuego v Ohňovej zemi.

Aj škála ihrísk je veľmi široká. Rozkladajú sa na naplaveninách okolo riek, pri prírodných rybníkoch na nížine okolo hlavného mesta Buenos Aires, prekrásne linksové ihriská sa tiahnu pozdĺž Atlantického oceánu, vo vinárskej oblasti Mendoza sa zase hrá medzi vinohradmi, ďalšie zase leží v očarujúcom Cordobskom pohorí…

Oplatí sa zájsť

Za najlepšie argentínske ihriská sa považujú: Club – Jockey Club, PilarGolf Club, Estancias del PilarGolf Club, Buenos AiresGolf Club, San AndresGolf Club, Martindale Golf Club.

Ihrísk veľa, ale hráčov málo

Napriek tomu golfová asociácia eviduje len 50-tisíc hráčov, z toho asi štvrtinu tvoria ženy. „Golf sa u nás stále považuje za elitný šport a medzi masami populárny príliš nie je,“ pokračuje A. Wodzak. „Jednotkou je samozrejme futbal. Mnohé deti majú za vzor Diega Maradonu, ktorý sa z drobného chlapca z chudobnej štvrte prepracoval až na svetovú hviezdu. Ďalším mimoriadne obľúbeným športom je konské pólo. Ale medzi nami, aj to len šport pre vyvolených. A golf je ešte ďaleko za tým.“

A preto sa asociácia rozhodla prenajať staré armádne ihrisko a ponúknuť hru za prijateľnú cenu. Deväť jamiek sa tam dá odohrať za 40 argentínskych pesiet (niečo cez sedem eur – pozn. aut.). „Takéto fíčko nenájdete v celej Argentíne,“ prízvukuje A. Wodzak. „ Inde je to štyri-päťkrát viac a v privátnych kluboch majú ceny ešte vyššie. Za najdrahší sa považuje St. Andrews Buenos Aires, kde si za menej ako 200 pesos deviatku nezahráte.  Treba ale dodať, že na vidieku sú ceny nižšie, a preto aj vašim golfistom, ktorí sa chystajú navštíviť Argentínu, odporúčam vybrať sa tam.“

Ďalším zo spôsobov ako chce AAG pritiahnuť ľudí ku golfu a nabúrať jeho imidž elitného športu,  je program pod názvom Poď hrať golf. V rámci neho dostane záujemca v kluboch, ktoré sa k programu prihlásili, päť lekcii zdarma a k tomu školenie o etike a pravidlách.

Cez špecializované agentúry

Argentína patrí k obľúbeným golfovým destináciám aj pre zahraničných golfistov. Najviac ich prichádza zo susednej Brazílie, ale aj USA a v poslednom čase tiež z Európy. Podľa A. Wodzaka mimoriadne obľúbené sú balíčky – kombinácia golfu a rybačky. Záujemcom však odporúča obrátiť sa na špecializované agentúry, pretože dostať sa na ihrisko a nehovoriac ešte k rybárskemu lístku len tak, na vlastnú päsť, je veľmi ťažké.

Aj v Ohňovej zemi

Golfisti, ktorí radi hrajú na neobvyklých ihriskách sveta, by nemali vynechať najjužnejšie položené 9-jamkové ihrisko na zemeguli – v argentínskom mestečku Ushuia na ostrove Tierra de Fuego, čo v preklade znamená Ohňová zem. Tiahne sa pozdĺž rieky Rio Pipo, kde sa to len tak hemží pstruhmi,  a sú odtiaľ výhľady na Čílske Andy a  štíty Martial a Susana. Úzke ferveje sú obklopené mohutnými stromami a malé gríny mimoriadne preveria  presnosť prihrávok hráčov.  Toto ihrisko ležiace v tesnom susedstve Národného parku Tierra del Fuego a iba nejakých 800 kilometrov od Južného pólu, bolo otvorené pred desiatimi rokmi. Vzhľadom na nehostinné zimy sa tam dá hrať iba od septembra do apríla, teda v čase argentínskeho leta.

Užitočné adresy:

www.argentinegolf.com

http://www.aag.com.ar/

Foto: Jana Janků

Autor: Jana Janků | 25. januára 2012