Víťazom aj 5. ročníka Ski & Golf Slovakia je Tomáš Jusko

31. marca 2014

Jar sa tohto roku poponáhľala, a tak ak chceli organizátori 5. ročníka Ski & Golf Slovakia – rezort Black Stork zvládnuť podujatie kompletne, teda preteky v obrovskom slalome skombinovať s golfom, museli termín predsunúť o dva týždne. Vydarilo sa to.

Zažiť neopakovateľnú atmosféru a zároveň predviesť športové zručnosti v dvoch disciplínach mohli účastníci 5. ročníka Ski & Golf Slovakia počas uplynulého víkendu 29. a 30. marca 2014. Organizátor pretekov golfový rezort Black Stork im ponúkol možnosť zmerať si sily v oboch športoch, ktoré majú v Tatrách už vyše storočnú tradíciu. Výnimočnosťou tejto súťaže je aj to, že päť víťazov bude v máji 2014 reprezentovať Slovensko na svetovom šampionáte v Zell am See – Kaprun v Rakúsku. V uplynulých štyroch ročníkoch sa tam naša krajina skvele zviditeľnila vďaka Daniele Jorčíkovej, ktorá sa zakaždým stala svetovou víťazkou v kategórii Midage žen.

Lyžovalo i hralo sa v tričkách

Účasť na podujatí Ski & Golf Slovakia je už tradične podmienená HCP pod 36. Čas lyžiarskych pretekov (od 26 sekúnd) bol tento rok násobený piatimi a sčítaný s plným skóre z oboch golfových kôl (36 jamiek).

Tohtoročná mierna sezóna urýchlila otvorenie letných grínov aj pod Tatrami, začalo sa hrať už koncom marca. Na druhej strane sa ale sneh na zjazdovkách veľmi rýchlo topil. Aj preto bolo obzvlášť náročné nájsť zasneženú zjazdovku v blízkosti ihriska Black Stork. Aj tentokrát ňou bola FIS-ka na Štrbskom Plese. Víkendové počasie bolo krásne slnečné a nadpriemerne teplé, a tak lyžovať a potom i hrať golf sa dalo v tričku. Účastníci dokonca stihli pred pretekmi pár tréningových  jázd na Solisku. Keď prešli pretekársku slalomovú trať druhýkrát (v dvoch kolách sa rátal lepší čas), zostali medzi bránkami riadne rigoly.

Na trať nastúpila aj PRO hráčka a generálna sekretárka SKGA Zuzana Kamasová a opäť ukázala, že na lyžiach to zvláda rovnako profesionálne ako na golfovom ihrisku. Absolútnym víťazom obrovského slalomu sa napokon stal Roman Staník s časom – 26,97 sek. a zo žien juniorka Tereza Husárová – 28,69 sek.

Popoludní v sobotu sa už hralo prvé kolo golfu na ihrisku Black Stork, A PGA Course vo Veľkej Lomnici, druhé kolo nasledovalo v nedeľu. A počasie bolo na golf ako stvorené a výhľady na zasnežené Vysoké i Nízke Tatry boli úchvatné. Na ihrisku to napokon najlepšie išlo Tomášovi Juskovi, ktorý zahral 83 a 71 rán a zo žien Zuzane Kamasovej (81 +71).

Kto pôjde do Rakúska?

S celkovým súčtom bodov sa víťazom 5. ročníka Ski & Golf stal opäť Tomáš Jusko, bývalý lyžiarsky reprezentant a v súčasnosti golfový PRO tréner. Je jedným z piatich účastníkov, ktorí získali právo reprezentovať Slovensko na v poradí už deviatych Majstrovstvách sveta Ski & Golf v Rakúsku 8. – 11. mája 2014. Mimochodom  Rakúšania to majú oproti organizátorom z Black Stork oveľa ľahšie: preteky v obrovskom slalome sú na celoročne zasneženom ľadovci na Kaprune a v tom čase už býva v plnej kondícii aj golfové ihrisko pod ním – v známom rekreačnom stredisku Zell am See.

Reprezentačný tím Black Stork budú tvoriť Tomáš Jusko, Tereza Husárová, Roman Staník, Peter Korčuška a Vladimír Moško.

Atmosféra 5. ročníka pretekov bola už tradične vynikajúca. Hráči si po prvom kole posedeli pri ochutnávke slovenského piva z pivovaru Erb a miešaných nápojov Tatratea, pričom im vyhrávalo gitarové duo v štýle flamenco

Víťazi SKI & GOLF Slovakia 2014 v jednotlivých kategóriách

PROFESIONÁLI: Tomáš Jusko

JUNIORS: Tereza Husárová.

MAIN CLASS: Roman Staník

MID AGE: Peter Korčuška

MASTERS: Vladimír Moško

Celkové poradie

Tomáš Jusko (30,04 sek na lyžiach, 83 rán I. kolo golfu, 71 rán II. kolo golfu)

Tereza Husárová (28,69; 81, 82)

Zuzana Kamasová (35,18; 81, 71)

Roman Staník (26,97; 95, 100)

Peter Korčuška (32,55; 90, 83)

Tomáš Milata (35,24; 85, 77)

Vladimír Moško (29,45; 101, 94)

Slavomír Jerga (32,51; 94, 86)

Roman Partl (33,34; 91, 88)

Karol Mistrík (29,80; 104, 97)

Jakub Ševčík (31,94; 98, 98)

Foto: Black Stork

Autor: Štupáková Michaela | 31. marca 2014