V výhľadmi na jazero Lago di Garda

25. januára 2012

Najväčšie talianske Jazero Lago di Garda si už dávno zamilovali domáci i zahraniční dovolenkári. Čoraz viac aj kvôli skvelým možnostiam hrania golfu. Okolo jazera nájdete dvanásť ihrísk.

 Klíma ako pri mori

Už prvý pohľad zo severnej strany na Lago di Garda okúzli vari každého. Z dvoch tretín ho obklopujú strmé skalnaté chrbty Trentínskych Álp vysoké až dve tisícky metrov.  Máte pocit, že už-už padnú do vody a s nimi aj tie krásne vily a hotely, ktoré na nich vyrástli.  

Je to ale iba hra svetiel, tieňov a zrkadlenia sa na hladine jazera. Kde môžu byť v týchto skalách golfové ihriská? kladieme si otázku. Na prvý dojem však netreba dať. Jazero je dlhé až takmer52 km a na niektorých miestach široké aj15 km. Stačí sa presunúť okružnou cestou gardesana, vedúcou tunelmi a krivoľakými cestami po pobreží zo severu k južnej strane jazera a ocitnete sa v celkom inom svete. Krajina s otvára smerom k Stredozemnému moru.

Vysoké kopce Dolomitov, medzi ktoré je Lago di Garda vtiesnené, sa postarali aj o inú zvláštnosť. Chránia ho pred chladnými vetrami z hôr, a tak si táto oblasť uchováva po celý rok príjemnú stredomorskú mikroklímu. Aj v čase, keď sú vrcholce okolitých hôr zavalené kopcami snehu,  mestečká okolo jazera sú od neho ušetrené. A keď, tak sa rýchlo roztopí. Zásluhu na tom má voda jazera, ktorá v studených mesiacoch odovzdáva okoliu svoje teplo naakumulované v lete.

Vďaka tejto zvláštnej hre prírody tam aj vo výške 1 300 metrov  nad morom kvitnú a rodia subtropické stromy, kríky a iné rastliny, napríklad oleandre, citrónovníky, pomarančovníky či vinič, dozrievajú vynikajúce olivy, figy. Príjemná mikroklíma láka mnohých bohatých ľudí. Postavili si tam honosné paláce či vily. A k ním patrí už celé roky aj golf.

 S hradom za chrbtom

Z ponuky dvanástich ihrísk si vyberáme hrozienka, ktoré nám odporučili znalci domácich pomerov.  Ako prvý sme navštívili 27-jamkový areál Garda Golf v Manerbských horách pre jeho chýr výborne udržiavaného ihriska. Sú odtiaľ krásne výhľady na jazero a hrad Soiano stojí ako hrdý strážca za chrbtom. Ihrisko otvárali  v roku 1986 a postavili ho podľa projektu Cotton, Penick, Steel a partner.  A asi nebude náhodou, že už dvakrát hostilo turnaj Italian Open.

Idúc ihriskom akoby ste sa túlali krajinou kdesi pri Stredozemnom mori. Naokolo sa týčili statné štíhle cyprusy, rozvoniavali oleandre a korunu nad hlavami  nám často tvorili mohutné borovice s dlhočizným ihličím.

Na odporučenie domácich sme si zahrali majstrovskú osemnástku. Chvíľami sme sa cítili ako na Táľoch.  Kvôli hustému lesnatému porastu okolo úzkych fervejí bolo treba hrať presne a  museli sme aj riadne stúpať do kopcov a potom zase z nich.

Z finančného hľadiska patrí hra na tomto 72-parovom ihrisku (deviatka par 36) k náročnejším. V mimosezóne zaplatíte za 18-tku cez týždeň 50 € a cez víkend 85 €, v hlavnej sezóne  (od 15. marca do 15. novembra) 50 € resp. 100 €.

Dve ihriská, dve stratégie

Spomedzi gardénskych ihrísk čo do krásy patrí primát ihrisku Palazzo Argaza.  Do areálu vchádzame prísne stráženou honosnou bránou bez nápisu. Až vrátnik nás presvedčí, že ak ideme za golfom, sme na správnej adrese. Kvitnúca gaštanová aleja, ktorou prechádzame, vyzerá ako slávobrána. 

Na recepcii sa nás pýtajú, aký typ ihriska máme radi. V tomto areáli sú totiž dva typy a hrať treba dvomi rôznymi stratégiami. Osemnástka totiž pochádza z tvorivej dielne Jacka Nicklausa a ten, ako správny Američan,  na pôde nešetril. Ferveje naprojektoval „po americky“, teda veľkoryso. Sú široké, drajver si bohato užijete. Ale pozor: dlhým odpalom ste ešte nič nezískali. Gríny bezpečne chránia obrovské bunkery a najmä vodné prekážky, kvôli ktorým tam vybudovali päť umelých jazierok.

Pod susednou deviatkou, ktorá sa má v blízkej budúcnosti rozrásť na 18-tku,  je podpísaný ďalší slávny golfista a neskôr aj dizajnér Gary Player. Pri hlbokých bunkroch sa nesporne inšpiroval v Škótsku, vresoviská zase pripomínajú Anglicko. Ferveje sú úzke a vyžadujú si presnosť a hru s rozumom. Jamku číslo jedna s výhľadom na hrad Drugolo zaraďujú medzi najkrajšie v Európe.

Samotná príroda je však už celkom iná ako na Garda Golf, hoci oba areály sú od seba vzdialené len pár kilometrov. Tu už stredomorskú vegetáciu príliš nevidíte. Ferveje obklopujú listnaté stromy, prevažne duby, liesky a gaštany, v tieni ktorých sa dá tak dobre skryť v horúcom dni.

Tradícia nadovšetko

Na obed sa vyberieme do tamojšieho 5-hviezdičkového hotela a oceňujeme taliansku úctu k histórii. Hoci pozostatkov minulosti majú na každom kroku, vedia si vážiť každý historický detail.  Aj v tomto prípade dokázali spojiť moderné objekty obsahujúce tie naj wellness a spa vymoženosti s pôvodnými objektmi patriacimi rodine baróna Lando Lanni Della Quara. Na stenách schodíšť nájdete staré fresky, v spoločenských miestnostiach pôvodné stropné trámy, podlahy i starožitný nábytok. Barón nielenže drží v rukách väčšinu akcii rezortu, ale je aj prezidentom tamojšiemu klubu. Posledné slovo ešte nepovedal. Otvorenie ďalšej deviatky je vraj otázkou krátkeho času. Cena za hru je na v sezóne na 18-tich jamkách  počas týždňa 74 € a cez víkend 105 €. V mimosezóne je to 57 a 78 €.

 Meno podľa známeho výrobcu

Ďalší deň trávime v novom 27-jamkovom golfovom areáli s 9-jamkovou akadémiou Chervò Golf San Vigilio pri dedinke Pozzolengo. Údajne ale so známym talianskym výrobcom golfového oblečenia, ktorého meno je v názve, majú len platonický vzťah. Majiteľom tohto ihriska je známy právnik. Letmo sa mihol aj halou klubu a všetci ho z diaľky úctivo zdravili. Na svojej golfovej investícii evidentne nešetril. 

Chervó je ale nesporne pojem, ktorý láka. Táto firma oslovuje najmä parádivé Talianky, ktoré nejaký ten volánik alebo flitrovú dekoráciu na golfovom tričku či sukničke považujú za to pravé. Možno preto má tak silne podchytené vari všetky pro shopy na talianskych ihriskách. Iné značky tam musíte hľadať lupou.

Miesto, kde sa golfový areál rozkladá, patril pôvodne tamojšiemu benediktínskemu kláštoru. Zrekonštruovaná kaplnka z 12. storočia, ktorá je súčasťou spoločenskej  časti areálu, stojí za prehliadku. Samotný vzhľad kláštora bol inšpiráciou pre architekta rezortu. Hotel, kúpele, wellness i klubový dom kopírujú jednoduché línie a farby  historických stavieb.

Ihrisko navrhol nemecký architekt Kurt Rossknecht. Využil kopcovitý terén, pridal množstvo vodných prekážok. Celkový dojem: už teraz je ihrisko v skvelej kondícii a niet pochýb o tom, že o dva-tri roky, keď dorastú stromy a kríky okolo fervejí, bude patriť k najkrajším široko-ďaleko. Cena za hru v sezóne je na 18-tich jamkách v týždni 70 € a cez víkend 85 €, v mimosezóne je to 60, resp. 70 €.

Pšenica, aeroplány i basketbal

Na záver nášho pobytu si vyberáme ihrisko, ktoré si nás od prvej chvíle celkom podmanilo. Nazýva sa Bogliaco. Leží na západnej strane jazera, vlastne nad ním, a sú naň odtiaľ úchvatné výhľady.

Zásluhu na tom má sto metrov hlboká morénová priehlbina na kopci. Príroda je skrátka skvelý dizajnér. Veď vďaka nej sú ferveje ukryté pred vetrami od jazera. Oleandrovníkom, cyprusom či olivovníkom sa tam darí ako hocikde na stredomorskom pobreží. A spolu táto vegetácia vytvára ihrisku prekrásnu kulisu.  Aj tu sa vďaka príjemnému miernemu podnebiu dá hrať po celý rok.

To, že golf môže byť výnosná investícia, pochopil už v roku 1912 tamojší podnikateľ Bogliaco. Keď sa hotel nazvaný podľa neho začal začiatkom minulého storočia napĺňať najmä britskými a nemeckými hosťami, pochopil, že im musí zabezpečiť aj ich obľúbené zábavky. A tak tam doputoval aj golf, na Lago di Garda dovtedy neznáma hra. Ba dokonca aj v celom Taliansku to bolo vtedy v poradí len tretie ihrisko. A v tomto roku  bude teda oslavovať storočnicu.

Hru na tomto ihrisku sme absolvovali s bázňou a s úctou k histórii. Vedeli sme totiž, že väčšina fervejí kopíruje pôvodné spred sto rokov. Jamky vtedy nazvali podľa svojich patrónov, ktorých by sme dnes nazvali sponzormi. Pochopiteľne, boli najmä z radov šľachty a bohatých podnikateľov.

Ihrisko ale zažilo podobný príbeh ako piešťanské. Cez prvú svetovú vojnu a po nej z pochopiteľných dôvodov chátralo. V roku 1928 ho tamojší sedliaci na príkaz vlády premenili na pšeničné pole a potom vďaka svojmu plochému tvaru slúžilo nemeckým vojskám ako pristávacia dráha pre ich bojové aeroplány. Tých neskôr vystriedali americkí vojaci a tí si tam zase urobili basketbalové ihrisko. Druhý golfový dych ihrisko chytilo až v roku 1953, keď sa ho ujal nový investor. Fíčko na toto ihrisku s parom  67 dostanete v plnej sezóne v týždni za 52 € a cez víkend za 63 €. Mimo sezóny je to o desať euro menej.

Pohľad zhora

Lago di Garda, ktorého hĺbka na niektorých miestach dosahuje úctyhodných  347 metrov,  je len jedno z 275 vodných plôch oblasti Trentino. Tvorí hranicu regiónov Trentino,  Lombardia a Veneto. Kto ho chce vidieť v plnej kráse, vyberie sa z mestečka Malcesine na vrch Monte Baldo a odtiaľ ho má ako na dlani. Vyvezie vás tam unikátna kabínová lanovka, ktorá sa počas jazdy pomaly otáča okolo vlastnej osi.

[/box]

Kam skloniť hlavu

Lago di Garda patril už v 18. storočí k obľúbeným strediskám európskej smotánky. Aj vďaka tomu si môže návštevník vyberať z mimoriadne širokej ponuky ubytovania.  Pre toho, kto chce zažiť staré časy, bude dobrou voľbou  Hotel Grand v mestečku Gardone Riviera, ktorému patrí titul najstarší na brehu jazera. Hosťom slúži už od roku 1884 a bývali v ňom rôzne známe osobnosti, ako napríklad Winston Churchill. Jeho apartmán má dodnes pôvodné zariadenie z obdobia Belle Epoque. V druhom najväčšom mestečku na brehu Lago di Garda patrí medzi najvýnimočnejšie hotely Du Lac et du Parc. Názov nie je náhodný, veď park, ktorý ho obklopuje, je ozajstným zeleným klenotom.  [/box]

Foto: Jana Janků

 

Autor: Jana Janků | 25. januára 2012