Golf nájdete aj pri Jadrane – na Istrii

30. júna 2014

Jadranské more je slovenské more. Slogan, ktorý používa Hrvatska turistička zajednica, stále platí. Slovákom vyhovuje, že sú tam autom za niekoľko hodín, čaká ich tam modré, priezračné more i milí ľudia, s ktorými sa vedia dohovoriť. Na Istrii sa ani golfisti nemusia vzdať svojej záľuby.

Pravda je taká, že čo sa týka golfu, Chorváti výrazne zaspali dobu. Iba päť plnohodnotných golfových rezortov, to je na takú svetoznámu dovolenkovú destináciu prekvapujúco málo. Záhreb, Savudria, Brijuni, Dolina Kradinala, Sveti Martin a ešte Motovun so šiestimi jamkami. A sme na konci. Také turistami navštevované mestá, ako sú Split, Pula či Dubrovník, o golfovom ihrisku len snívajú.

Prečo je to tak?

Recepčný v apartmánoch Skiper stojacich v susedstve zatiaľ jedinej istrijskej osemnástke – Adriatic v Savudrii, má na situáciu jednoznačný názor: „ Golf je pre Chorvátov nula.“

Slovinec Ľubo, s ktorým hráme na Adriaticu vo flajte, podniká v Chorvátsku a je presvedčený, že krajina prichádza o obrovské financie. Za hlavný dôvod označuje podivnú privatizáciu hotelov a iných ubytovacích zariadení. „Noví majitelia sa vyčerpali kúpou a než zase našetria peniaze na ďalšie investície, prejdú roky. Ani štát nemá peniaze na výstavbu golfových ihrísk. A tak golfisti idú radšej do susedného Slovinska či Talianska, kde je množstvo krásnych golfových ihrísk.“

Sonja Jelača, manažérka golfového ihriska Adriatic, vidí do problematiky podrobnejšie. V golfe sa pohybuje už 15 rokov. Istý čas pracovala v Chorvátskej golfovej asociácii a neskôr v záhrebskom golfovom klube. Pripomína, že v Chorvátsku majú len okolo tisícky golfistov, takže tlak na výstavbu nových ihrísk z ich strany je minimálny. „Naša asociácia dokonca nie je ani členom európskej,“ dodáva. Aj podľa nej by mohla krajina z golfu výrazne ťažiť, lebo mnohé vybudované ubytovacie zariadenia na Jadrane by mohli byť plné vďaka priaznivej klíme aj mimo letnej sezóny. Ako turecký Belek, španielska Malaga či portugalský Estoril. 

V panenskej prírode

Istria má šťastie. Hneď za slovinsko-chorvátskymi hranicami, na polostrove Savudrija (keďže platí dvojjazyčnosť – v taliančine Salvore) nazerajúcom do Piranského zálivu, zainvestovala chorvátska pobočka rakúskej banky Hypo Alpe Adria Bank International. V krásnej, zatiaľ panenskej prírode, tam postavila prvý chorvátsky luxusný golfovo-kúpeľný rezort Adriatic.

Jeho súčasťou je 5-hviezdičkový hotel Kempinski, patriaci do rovnomennej, aj na Slovensku známej, hotelovej siete. Nechýbajú luxusné vily, apartmánové domy, dve reštaurácie a – majstrovské golfové ihrisko. Pre Slovákov je výhodou, že z Bratislavy sa – až na posledný krátky úsek – dá všetko absolvovať po diaľnici.

Spojenie s gastronómiou

So Sonjou Jelača, ktorá je generálnou manažérkou ihriska Adriatic už tretí rok, sedíme na terase nadštandardného klubového domu. Máme 360 stupňový panoramatický výhľad na okolie. Vidíme tri krajiny – okrem Chorvátska aj Slovinsko s festivalovým Portorožom a historickým Piranom oproti, Taliansko s Terstom a Gradom kúsok ďalej. V diaľke sa črtajú biele končeky zasnežených Álp. Ihrisko s jazierkom, okolo ktorého vedie niekoľko dráh, máme ako na dlani.

 „Keďže v Chorvátsku máme tak málo golfistov, sme plne závislí na zahraničných návštevníkoch. Radi tu vítame aj slovenských či českých golfistov.“ Dôkazom toho je napríklad, že tam už niekoľko rokov býva turnaj v rámci Slovenských firemných hier, ktorý organizuje firma Elcop s týždenníkom Trend.

Ihrisko Adriatic oslavuje tohto roku malé jubileum. V lete to bude päť rokov, čo ho otvárali. „Sme zatiaľ jediné majstrovské golfové ihrisko v prímorskej turistickej oblasti. Záhrebské ihrisko využívajú najmä domáci, to na ostrove Brijuni je zase prírodné, bez závlah, s piesčitými grínmi,“ pripomína Sonja. „Rozhodli sme sa, že tu budme ponúkať kombináciu golfu s gastronómiou. V lete aj s  kúpaním v mori. Máme tu výborné ryby a plody mora. Okolo je nás veľa malých fariem a vinárstiev, kde si môžu hostia zájsť na ochutnávku skvelých vín i olivového oleja, ktorý patrí medzi najkvalitnejšie na svete. Rastie tu ale aj skvelá špargľa a iná zelenina. A ochutnať rozhodne treba aj vychýrené motovunské biele i čierne lanýže. Práve v takejto kombinácii je podľa mňa budúcnosť golfu. Musíte hosťom ponúknuť viac ako len hru na čo ako dobre udržiavanom ihrisku,“ dodáva.

Hrať sa dá po celý rok

Golfový rezort Adriatic je otvorený po celý rok. Na otázku, kedy je  ten ideálny čas vybrať sa tam, manažérka ihriska hovorí, že v lete je síce horúco, ale dá sa hrať skoro ráno. Za rizikový označuje február, kedy býva daždivo a od mora fúka nepríjemný vietor. V ostatných mesiacoch ale mávajú až na výnimky vhodné golfové počasie. 

My sme si na ihrisku zahrali koncom mája. Počasie bolo ideálne. Páčilo sa nám, že ihrisko (dĺžka 6 320 m, par 72) je umne vsadené do tamojšej členitej prírody. Tiahne sa miernymi pahorkami popri vinohradoch, sadoch a lesíkoch. Z niektorých jamiek je krásny výhľad na Jadran a dá sa pohodlne zvládnuť aj pešky. Prekážky tvoria jazierka, potoky, skaly a v čase našej návštevy najmä veľmi husté rafy, kde sa loptička dala nájsť iba pri veľkom šťastí. Navyše, lesíky okolo sú plné hustého pichľavého kríčia, ako napríklad jalovcov.

Celkovo sa ale dá povedať, že hru si tam užijú hráči každej úrovne. Väčšina grínov je náročne modulovaných, sú pomerne rýchle, takže patovanie si vyžaduje schopnosť dobre prečítať nerovnosti. Čo by sme ihrisku vyčítali, je nie celkom jasné značenie, takže neznalí tam zvyknú aj zablúdiť.   

Priateľská atmosféra

Zaujali nás názvy jamiek, ako napríklad Obluda s dopadovou zónou tesne pri jazierku. Pri Troch duboch sme si spomenuli  na Slovensko, na Kamennej stene sme sa zase mali na pozore, aby sme túto prekážku netrafili…

Ceny za hru sa pohybujú od 55-65 € v nižšej sezóne, o desať eur viac je to v plnej sezóne. Hostia hotela Kempinski či apartmánového komplexu Skiper platia v rámci balíčkov menej. Sonja pripomína, že nepristúpili na politiku zliav. Zatiaľ ani pri mizernej konkurencii nemusia. „Čo ale stopercentne ponúkame, je priateľská atmosféra,“ dodáva. „Hostí nedelíme na golfistov a negolfistov a neodporúčame tu robiť ani biznis. Personálu pripomíname, že na golfe sa takmer každý naplno odhalí, ukážu svoju náladu, povahu, vychovanie. Podľa toho sa ku golfistom majú aj správať – teda otvorene, priateľsky. Iste aj preto k nám prichádza veľa návštevníkov len tak, aby si tu posedeli pri kávičke či dobrom jedle a pozorovali okolitú krásnu prírodu.“     

Luxus za päť hviezdičiek

Dobrým riešením pre golfistov je ubytovať sa v hoteli Kempinski Adriatic. Prichádzame v čase, keď tam okrem pohodlia hostí riešia aj pomoc povodňou postihnutých oblastí na Balkáne. Ako prezradila PR manažérka Lena Sviličič,poslali im zásielku oblečenia, diek i hygienických potrieb. Tvorili ju tak dary zamestnancov ako aj samotného hotela.

Kempinski postavený v mediteranskom štýle s modernými architektonickými prvkami ponúka patričný luxus prislúchajúci piatim hviezdičkám. Okrem priestranných izieb si možno vybrať aj ubytovanie v junior i prezidentských apartmánoch.

Po golfe celkom iste dobre padne nejaká tá hodinka v Carolea Spa, kúpeľoch nazvaných podľa stredomorského druhu olivovníka. O návštevníka sa tam dokážu dokonale postarať. Nájdete tam turecké kúpele i marocký hamam, jacuzzi, sauny, ponúknu rôzne masáže a iné ošetrenia tela i pleti… Poležať si možno pri vnútornom, ale už od skorej jari aj pri otvorenom bazéne. V lete je ale najlepšie na kamienkovej hotelovej pláži na morskom brehu ukrytej medzi skaliskami.

Päťhviezdičkovú starostlivosť cítite na každom kroku. Taký výber jedál a rôznych maškŕt, aký nájdete na raňajkách, sa len tak nevidí. Školený personál sa nielenže snaží vyhovieť každému želaniu hostí, ale aj prísť každý deň s nejakým prekvapením už pri vstupe do reštaurácie.

A komu cenová hladina Kempinskeho nevyhovuje, nájde výhodné ubytovanie aj v susednom rezorte apartmánových domov Skiper. Aj tie majú vlastnú pláž, bazén i reštaurácie a na golfové ihrisko je to len pár metrov. Pri ubytovní viacerých hostí v apartmáne sa dá vmestiť do veľmi príjemných cien.

Gastronomický koncert 

Na večeru sa vyberáme do hotelovej a la carte reštaurácie Kanova. Treba zbehnúť kúsok k moru, kde je aj hotelová pláž. Usádzame sa na terase s výhľadom na zátoku osvietenou večernými svetlami. Okolo nás plávajú rybári s bárkami vracajúci sa z mora a občas sa majestátne presunie aj veľká zaoceánska loď. Skrátka dovolenková romantika.

To ešte netušíme, čo nás čaká v podaní  šéfkuchára Zorana Čobanova (v Chorvátdku mimoriadne populárneho), ktorý doviedol reštauráciu San Rocco v Brtonigle do prestížneho bedekru Gault Millau Austria. Podľa jeho názoru je varenie ukážkou dokonalosti a odzrkadľuje myseľ i dušu človeka. Je o ňom známe, že rád inovuje tradičné miestne recepty a využíva pri tom najmodernejšie technológie. „Každý kúsok musí byť šťavnatý, sýty a plný chuti,“ prízvukuje, keď na jeho prácu nazeráme rovno v supermodernej kuchyni.  

Degustačné menu, ktoré nám postupne predkladal, sme na záver  nazvali gastronomický koncert perfektne zohraného orchestra celého personálu. Zistili sme, že Zoran je naozaj človek s obrovskou fantáziou. Prekvapením boli napríklad žemličky s ako uhoľ čiernou kôrkou i striedkou podávané k predjedlu. Tú uhľovú farbu získali z atramentu zo sépií. To sme už mali za sebou prípitok v podobe pienušaveho (šumivého) vína od miestnych vinárov. Rôznych jedál, nad ktorými rozmýšľame a s radosťou si dáme vysvetliť, z čoho sú a ako boli pripravované, je však nespočetne. Od rýb, morských plodov, cez steak zapečený medzi chrumkavé tenučké plátky cesta, na záver cestoviny ala dente  posypané čerstvo nastrúhanou čiernou hľuzovkou z neďalekých motovunských lesov… Somelier navyše ku každému jedlu nalieva iné miestne víno – od bielej malvasie a muskatina cez známy červený teran, merlot, borgonju až po cabernet. Skrátka večer plný gastronomických zážitkov.

Pravdaže, nie každý sa musí stravovať v Kanove. V okolí, napríklad v neďalekom prístave, je množstvo cenovo prístupnejších domáckych reštaurácii, kde sa dajú ochutnať výborné ryby a plody mora a iné domáce špeciality.

Foto: Tatiana Jantoláková a Hotel Kempinski Adriatic Savudrija

 


 

 

Autor: Jana Janků | 30. júna 2014