V Malackách sa hrá už aj footgolf

22. mája 2015

Hrá sa to ako golf – ibaže lopta je futbalová a jamky sú nadrozmerné. Footgolf, teda v preklade nožný golf, má už na Slovensku aj ihrisko –  stal sa ním Public v golfovom rezorte White Eurovalley v Malackách.

História footgolfu, hry s veľkou loptou, ktorú treba dostať s čo najmenším počtom úderov do golfových jamiek s priemerom 53 cm (deviatich alebo osemnástich), má nejasné pozadie. Súčasne ju vymysleli vo viacerých krajinách. Oficiálne sa však ako plnohodnotný šport zrodil v Holandsku. Tam vymysleli aj prvé pravidlá. footgolf2A footgolf má už dokonca aj Svetový pohár. Prvý bol v júni 2012 v Budapešti na ihrisku Kisoroszi Golf Course za účasti ôsmich krajín a prvým víťazom sa stal Maďar Béla Lengyel.

Footgolf sa hrá rovnako ako golf v maximálne 4-členných flajtoch a na ihrisku platia podobné pravidlá i etika ako pri golfe. Týka sa to aj oblečenia – tričko má mať golier, zakázané sú texasky, šortky, plavky či futbalové trenírky, obuv musí byť bez štupľov – môžu to byť turffy alebo tenisky a nie kopačky.

Pomohla mu kríza

Footgolfu sa darí čoraz viac. Pomohla mu aj celosvetová ekonomická kríza, ktorá postihla aj golfové rezorty. Tento nový šport si už odskúšali aj viaceré svetového futbalové hviezdy ako Frank de Boer, Ruud Gullit, Roy Makaay, Jose Luis Chilavert, Juan Sebastian Veron, Jean-Pierre Papin či Christian Karembeu.

Footgolf3Slováci sa s footgolfom zoznámili práve na World Cup-e v Budapešti a ešte v ten rok založili Slovenskú footgolfovú asociáciu (SFGA). Tá hľadala vhodné miesto pre prvé footgolfové ihrisko na Slovensku. V ústrety im vyšli v golfovom rezorte White Eurovalley v Malackách, kde sa rozhodli pre tento projekt poskytnúť 9-jamkové ihrisko Public. Na ňom v spolupráci s SFGA vzniklo prvé slovenské 18-jamkové footgolfové ihrisko.

Ceny

FootGolf Fee v Malackách si možno v roku 2015 zahrať za 20 € a kto nemá vlastnú loptu, môže si ju požičať za dve eurá.

Fotografie: ilustračné, internet

Autor: Jana Janků | 22. mája 2015