Livigno – lyže, golf a výhodné nakupovanie

26. januára 2012

Pohorie na rozmedzí Talianska a Švajčiarska s názvom Livigno dalo aj meno  dnes už vychýrenému turistickému a najmä lyžiarskemu stredisku. Vlani tam predstavili aj hru golfu na snehu.

Kedysi to bývala zaspatá sedliacka dedinka, kde bývali najväčšou udalosťou cirkevné sviatky. A v zime susedia o dianí v nej ani veľmi nevedeli. Doliny zvyčajne zavalili kopy snehu a do jari bola nedostupná.

Všetko sa zmenilo po tom, čo pred pár rokmi dokončili tunel Muntla schera. Ten umožňuje dostať sa do Livigna zo Švajčiarska. Z chudobnej Popolušky sa zrazu stala bohatá princezná.  A nielen kvôli tunelu. Z časov ťažko prístupnej polohy zostal Livignu status bezcolnej zóny. Turisti sa tam začali doslova hrnúť. V lete kvôli nádherných vychádzkam a cyklotúram do Álp, v zime zase kvôli skvelým zjazdovkám. A celý rok kvôli dobrým nákupom.

Taliansko má šťastie, že v jeho časti sa nachádzajú najvyššie vrcholy pohoria vrátane takmer tri a pol tisícového Cima di Piazzi. Navyše má aj ľadovce, ktoré sú v tejto skupine jediné. Takže lyžiarska sezóna sa vďaka ním predlžuje o niekoľko týždňov.

Skipass zadarmo

Stredisko-dedinka, ktoré má rovnaký názov ako okolité hory, teda  Livigno, sa rozkladá na oboch stranách doliny. Aj vleky a lanovky mali kedysi dvoch majiteľov – dve akciové spoločnosti. Záujem dosahovať vyšší  profit ich však v 60. rokoch dokázal spojiť. Aj to pomohlo neskôr pritiahnuť aj zahraničného investora, vďaka čomu došlo k výraznej modernizácii horských dopravných zariadení, ubytovacích a stravovacích možností a ďalších služieb.

Ešte zaujímavejšia je schopnosť spolupráce. Do Livigna lákajú hostí pred lyžiarskou sezónou a potom zase od 14. apríla do 5. mája nevšednou ponukou: kto si zaplatí najmenej štyri prenocovania vo vybraných hoteloch alebo sedem nocí v apartmánových domoch, má skipass zadarmo. Pravdaže lanovky a vleky ani vtedy nejazdia zadarmo, míňajú elektrinu a treba k ním aj personál na obsluhu. Takže niekto sa musí financovať ich prevádzku. Ukazuje sa, že v Livigne nie ani toto problém. Majitelia horských dopravných zariadení, hotelieri a prevádzkovatelia ďalších turistických zariadení sa spolu s mestom dokázali dohodnúť, ako sa budú na tom podieľať.

Zaujímavými podujatiami býva aj Dámsky týždeň, kedy je mesto oblečené do ružového a pre dámy sú na každom kroku nachystané rôzne akcie. Nechýba samozrejme nakupovanie a rôzne ukážky skrášľovania sa. Pre mládež je zase určený týždeň nočného života Livigno by night, teda nočnej zábavy po baroch a diskotékach.

Ihrisko na snehu

Hoci Livigno je v marci ešte pod snehom, od vlaňajška tam organizujú podujatie nazvané Snow Golf Experience. Pred aquaparkom Aquagranda postavia vtedy na snehu autentické deväť jamkové ihrisko a stretnú sa ňom tak profesionáli ako aj amatérski hráči. Niektoré turnaje sú spojené aj s pretekmi na lyžiach. Tento nápad sa zrodil v spoločnosti Golf Company, ktorá sa spojila s livignskou firmou APT prevádzkujúcou lyžiarske dopravné zariadenia. Spoločne chcú propagovať  golf a lyžovačky a samozrejme pritiahnuť do strediska viac hostí.

 Aby leto nezaostávalo za zimou

Zjazdovky na oboch stranách doliny sa začínajú vo výške 1 800  metrov nad hladinou mora a kabínková lanovka vás vyvezie až na vrch Carosello do výšky 2749  metrov. Garancia snehu  na tomto mieste, ktoré prezývajú aj malý Tibet, je od konca novembra do konca apríla takmer sto percentná.

Výber zjazdoviek je úžasný. Na 115 kilometroch si tú „svoju“, vyhovujúcu vlastným schopnostiam, nájde určite každý lyžiar. Nehovoriac ani o snoubordistov. Tamojší snow park patrí k najvyššie položeným v Európe.

Samotné mestečko Livigno má oficiálne len päť a pol tisíca obyvateľov a domáci sú hrdí najmä na to, že odtiaľ pochádza osem olympionikov. V zime a čoraz viac aj v lete sa počet nocľažníkov zniekoľkonásobí. Nečudo, veď v mestečku je okolo stovky hotelov a počet lôžok prevyšuje 12-tisíc, čo sa dá mimochodom prirovnať k Vysokým Tatrám.

Letná sezóna je však stále najmenej dvojnásobne slabšia ako zimná. Aj preto sa rozhodli v meste postaviť kongresové centrum, kde sídli aj turistická kancelária. Inšpiráciou je aj susedné Bormio, ktoré sa preslávilo kúpeľmi, a veľmi mu to pomohlo v rozvoji turistického ruchu.  A tak v Livigne postavili aquapark.

Igelitkové mestečko

Livigno sa však preslávilo iným, čo láka turistov. Zdá sa, že to dobre poznajú najmä  poľskí hostia, ktorí sa tak stali po Nemcoch a Belgičanoch treťou najpočetnejšou turistickou skupinou, no čoraz  početnejšou je aj slovenská a česká klientela. Tým lákadlom sú nákupy. Ešte donedávna zastrčenému kútu alpského masívu  pomohlo to, že aj po vstupe krajiny do schengenského priestoru mu zostal status bezcolnej zóny. Nápis Duty free vidíte na mnohých obchodoch a niet tam  vari významnejšej značky, ktorá by tam nemala vlastnú predajňu. Spolu je tam 250 duty free shopov. A tak najmä po hlavnej ulici  zrána či podvečer pochoduje množstvo ľudí s plnými igelitkami. Vydúvajú sa od značkových parfumov, okuliarov, odevov, alkoholických nápojov, čokolád, športových potrieb…  Livignu sa vďaka cestovnému ruchu očividne darí. Svedčí o tom napríklad fakt, že kým súčasná talianska rodina má priemerne jeden a pol dieťaťa, tu až tri.

Foto: Jana Janků

 

Autor: Jana Janků | 26. januára 2012

Komentáre

  1. Ja nakúpila kompletnú výbavu na mall.sk so slušnou zľavou cez https://kuponer.sk/obchody/mall/ Odporúčam 🙂