Maurícijské ihriská uspokoja najnáročnejších golfistov

30. januára 2015

Maurícius – dovolenkový ostrov v Indickom oceáne, je v posledných rokoch hitom najmä pre sobášachtivé či medové týždne tráviace páriky. Skvele si tam však užijú aj golfisti. (Pokračovanie)

Na východe ostrova sa po hre na luxusnom ihrisku Anahita a dobrodružnom Touessroku vyberáme do ďalšieho dovolenkového rezortu One&Only , známeho aj ako St. Geran. Hotelový komplex patrí medzi najstaršie na ostrove, tohto roku oslavuje štyridsiatku. Dýcha históriou, dizajnom pripomína staré koloniálne časy, keď ostrov ešte patril Angličanom. A v tom prípade golfové ihrisko nemôže chýbať.

One and Only 1One & Only: Príjemný štart či záver dňa

„Máme tu síce len deviatku, ale nemyslite si, že je to nejaké chip & put ihrisko. Tu si naozaj plnohodnotne zahráte. Sú tu dve štvorparovky a aj jedna päťparovka,“ privítal nás Ashok, caddie master ihriska.

Pod dizajn ihriska sa podpísal slávny svetový hráč Gary Player. Je pohodové, rovinaté, ako stvorené na dovolenkovú hru, príjemný štart či záver dňa. Na prvý pohľad sa tam dá zahrať slušný výsledok. To by však ferveje nesmeli byť obklopené stovkami paliem a uprostred dopadových zón nesmeli na vás číhať jazierka. Aj tak však, keď prídete na jamky tiahnúce sa popri azúrovom mori a zlatých pieskových plážach, kvôli nádherným výhľadom sa prestanete sústreďovať na hru. Načo aj, atmosféra je niekedy dôležitejšia ako skóre.

Najčastejšie tam hrajú hostia hotela. Klub má ale aj miestnu členskú základňu a ihrisko je otvorené tiež pre verejnosť. Hra deviatky vyjde na cca 50 € a domáci hráči – a na Mauríciu ich je vplyvom Angličanov pomerne dosť – hrajú za polovicu.

TamarinaTamarina: Pod horou Rempart

A potom nás už čaká západ ostrova. Ten je rovnako ako východ či sever obkolesený dovolenkovými rezortmi. Kým sa dopravíme do našej cieľovej stanice – rezortu Dinarobin, čaká nás ešte jeden výnimočný golfový zážitok. Ihrisko Tamarina (par 72, dĺžka 6 886 m z profesionálnych odpalísk), len 25 km od hlavného mesta Port Luis, patrí odborníkmi k najvyššie hodnoteným na ostrove.

Ďalšia golfová lahôdka. Tušíme to už blížiac sa k miestu. Nad nami sa vypína špicatá hora z čiernej lávy Rempart, pripomínajúca Materhorn. Akoby práve fajčila.

Tamarina 1Na úvod sa nám dostáva srdečného privítania od golf manažéra Alaina Lenoira a môžeme začať. Ferveje sa neustále točia okolo hory Rempart, ktorá priam vyžaruje magickú žiaru a silu. Ihrisko dokončili v roku 2006 a je to naozaj majstrovský kúsok dizajnéra Rodneya Wrighta. Podarilo sa mu ho umne zasadiť do tamojšej tropickej savany, pričom z niekoľkých jamiek je výhľad na azúrové vody Tamarinského zálivu. Človek má pocit, akoby tam bolo odjakživa. Je kopcovité, občas vás potrápi hra cez rokliny i vody riečky Rempart, či jazierok. Vyžaduje si to dobrú techniku i odolnú psychiku. Odporúča sa zobrať si autíčko, lebo v horúcich dňoch – tie sú tu prakticky po celý rok – dokáže hráča riadne vyšťaviť. V každom prípade je to miesto, na ktoré sa nezabúda.

 

 

 

Dinarobin 1Ide o prvý rezort na Mauríciu postavený v rámci tzv. Integrovanej rezortnej schémy, v rámci ktorej si mohli začať kupovať majetok na ostrove aj zahraniční investori. Pohľad do záhrad okolo vyše dvoch stovák víl nasvedčuje, že sú už dobre zabývané. Prevažuje francúzska a americká klientela a ubytovať sa tam dá aj v golf hoteli. Hostia využívajú výhodnejšie ceny, ale hrať môžu aj nerezidenti.

Pod dohľadom bájnej hory

A potom  nás už čaká bájna hora Le Morne na juhozápade ostrova, zapísaná na zoznam kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Kde sa ubytovať?

Dinarobin i Paradise – dva v jednom

DinarobinPoloostrov vybiehajúci do Indického oceánu pod horou Le Morne, obklopený krásnymi piesočnými plážami, je miestom, kde sa v udržiavaných záhradách rozkladajú vilky sesterských hotelov Dinarobin a Paradise. S vyše 150 hektármi ide o najväčší rezort v Indickom oceáne a je súčasťou známej hotelovej siete Beachcomber. Ten patrí medzi prvé, ktoré sa už v roku 1952 etablovali na Mauríciu. Dnes tam má osem hotelov, pričom ďalšie vybudovali na Seychelloch a najnovší prírastok pribudol v Maroku.

Dinarobin 3Oba hotely pod Le Morne si obľúbila aj česká i slovenská klientela. Paradise je luxusný päťhviezdičkový štandard, Dinarobin ešte o pol hviezdičky vyšší. Výhodou je, že sú prakticky spojené. Neustále medzi nimi pendluje shuttle a čo je podstatné, hostia oboch môžu využívať spoločné služby. Kým Paradise je viac zameraný na rodiny a športové, najmä vodné aktivity, Dinarobin vyhľadávajú zväčša páriky. Pozostáva z jednoposchodových viliek umiestnených po niekoľko do oblúku, pričom uprostred majú spoločný Dinarobin 2plavecký bazén. K moru je to len pár metrov a západ slnka, klesajúceho pomedzi palmy do oceánu, je tam priam gýčový. Luxusné apartmány s jednou i dvomi spálňami a veľkými krytými terasami poskytujú príjemné súkromie, takže sú obzvlášť obľúbené medzi čerstvými, medové týždne si užívajúcimi manželmi. Mnohé páriky si tam objednajú aj svadobný obrad a hostinu priamo na pláži.

Čo ešte oba rezorty spája, je príjemné dovolenkové golfové ihrisko, potápačské centrum, možnosti hlbokomorského rybolovu i rôznych iných športov. A v tamojšom spa centre urobia pre hostí všetko (za patričný poplatok), čo im na očiach vidia. O piatich reštauráciách, ktoré tiež slúžia obom hotelom, ani nehovoriac.

Paradise: Palmy, marina i oceán

Paradise 1Golfové ihrisko Paradise (par 72, 5 899 m) je príjemné, rovinaté, na prvý pohľad jednoduché, dovolenkové. Skrátka raj. Ale omyl. Nudiť sa tam rozhodne nebudete. Magická vysoká čierna hora Le Morne tvorí kulisu a súčasne akéhosi strážcu vašich úderov či patov. Ferveje obklopujú vysoké palmy (výborne odrážajú loptičky a hrať spoza ich hrubých kmeňov tiež nie je bohviečo), k tomu bujná tropická vegetácia a modrá voda oceánu, kam až oko dovidí.

Golf manažér Mario Desvaux de Marigny pripomína, že v skutočnosti je to linksové ihrisko, s celkom inou kvalitou trávy ráno a popoludní. Býva však zvyčajne veľmi rýchla.

Obzvlášť pôsobivá je piata jamka, kde sa hrá cez kanál mariny, po ktorom sa Paradisepodchvíľou plavia jachty a loďky. Musíte im dať prednosť. Až deväť jamiek sa tiahne popri oceáne, takže zatúlaná lopta vám môže ľahko skončiť vo vode. Vari najzaujímavejšou je 16. jamka, kde sa počas prílivu musíte na grín triafať ponad vodu. Pri odlive možno zase – ak vás netlačí flajt za vami – zbierať utopené loptičky. Aj záverečná jamka je impozantná. Ostrý dogleg dokáže poriadne vytrestať. Ak sa neudržíte na ferveji, lopty môžete hľadať medzi palmami. V každom prípade je to ihrisko, ktoré si každý zamiluje. Svedčí o tom aj fakt, že ročne tam predajú 30-tisíc gree fee. Výhodou je tiež jeho partnerstvo s Tamarinou i ďalším neďalekým ihriskom Heritage, takže ani tam ubytovaný dovolenkár  nemusí hrať stále to isté.

Kontakt: www.dinarobin-hotel.com

Zaujímavosti z Maurícia

Kde hľadať vzácne známky

DSC07377Hlavné mesto Maurícia Port Louis je ako celý ostrov a jeho ľudia – rozmanité, pestrofarebné, životom prekypujúce. Turistov najviac láka centrálna tržnica. Ale oveľa hodnovernejší život domácich môžete pozorovať v úzkych uličkách okolo nej. Ak sa vyberiete smerom k prístavu, uvidíte zase niečo iné. Hoci doky bývali vždy miestom ťažkej, zle platenej práce a tým aj chudoby, na ktorú sa priam lepila neresť, otcovia hlavného mesta sa to rozhodli zmeniť. Chytili sa súčasného celosvetového trendu a staré budovy v prístave sa začali meniť na moderné nákupné centrá s útulnými kaviarničkami a reštauráciami. Súčasťou Caudan Waterfront je aj Blue Penny múzeum, kde sa možno zoznámiť aj so zaujímavým príbehom slávnych maurícijských červených jednopencových a modrých dvojpencových známok – Red Penny a Blue Penny. Boli vytlačené v roku 1847, keď bol ešte Maurícius britskou kolóniou. Sú známe aj pod názvom Post Office a ešte viac ako Modrý a Červený Maurícius. Dnes majú obrovskú hodnotu a niet vari zberateľa známok, ktorý by ich netúžil mať vo svojej zbierke.

2Horiace stromy

Keď za na Mauríciu blížia Vianoce, akoby začínalo horieť. Nie kvôli nákupnej horúčke, ale stromom nazývaným flamboyant, ktoré akoby sa zmietali v plameňoch ohňa. Len dymu niet. Ohňové stromy v čase kvitnutia od konca novembra do februára sú akoby zasypané hrubou prikrývkou nádherných oranžovo-červených kvetov. Domáci vravia, že pod nimi je ideálne miesto na randenie. A tam sľúbené manželstvo sa vraj nikdy nerozpadne. Ktovie. Rozvodov je vraj na tomto mnohonáboženskom ostrove rovnako, ako v ktorejkoľvek európskej krajine.

Na vlastných k svätému jazeru

Jazero Ganga Tallao, nazývané aj Grand Bassin, je sopečný kráter zaliaty vodou ležiaci v centrálnej časti Maurícia. Pre mnohopočetné indické, hinduizmus vyznávajúce obyvateľstvo ostrova, je však tým najsvätejším miestom. Verí totiž, že je spojené s riekou Ganga. Vo februári alebo marci – závisí to od splnu mesiaca – na sviatok Maha Shivaratri sa na počesť boha Šivu 4dvyberajú k jazeru hinduisti z celého ostrova. Pešky, bez ohľadu na to, kde bývajú. Našťastie ostrov nie veľký, odvšadiaľ je to len pár desiatok kilometrov. Aj tak však niektorí musia putovať k jazeru aj niekoľko dní. Pútnici nesú v rukách kanwary – drevené oblúkové slávobrány zdobené pestrofarebnými kvetmi a zrkadielkami. Domov si zase odnášajú nádobky s vodou z jazera, posvätenú kňazmi, aby si ju potom uložili doma na obetné oltáriky. Pri Ganga Tallao a 33 metrov vysokej soche boha Hindu pri vchode do areálu je neustále živo. Hinduisti, keď majú chvíľku času alebo cestu okolo, sa tam zastavia, aby sa pomodlili, zapálili vonné tyčinky, priniesli obetné dary. Chodia si tam tiež dať posvätiť dôležité životné rozhodnutia, ako je svadba, pôrod, krst, alebo trebárs aj skúšku v škole.

Foto: Jana Janků a Tatiana Jantoláková

K organizácii cesty prispela aj Maurícijská turistická propagačná agentúra MTPA

 

Autor: Jana Janků | 30. januára 2015