Tohtoročnou víťazkou SKI&GOLF Slovakia je Zuzana Kamasová

13. apríla 2015

Po niekoľkých rokoch nastala na čele rebríčka SKI&GOLF Slovakia zmena. Tomáša Juska vystriedala žena – bývalá PRO hráčka Európskej dámskej túry a tiež výborná lyžiarka Zuzana Kamasová. Bude aj členkou jedného z dvoch slovenských tímov na svetovom šampionáte SKI&GOLF v rakúskom Kaprune/Zell am See.

SKIGolf 2015 spolocnaOrganizátorom slovenského šampionátu bol uplynulý víkend (11.-12. apríla 2015) už tradične golfový rezort Black Stork, A PGA Golf Course, vo Veľkej Lomnici. Išlo už o šiesty ročník a tí, ktorí sa ho zúčastňujú pravidelne, zhodne skonštatovali, že ideálnejšie podmienky pre obe disciplíny v doterajšej histórii nezažili. Postaralo sa o to doterajšia chladná jar, ktorá sa ale práve v polovici minulého týždňa prehupla do svojej ozajstnej krásy. A tak v piatok prvých prichádzajúcich účastníkov privítali zasnežené nielen vrcholky štítov ale celé svahy Tatier SKIGOLF 2015_Adam Zampa s partiou na lyziacha súčasne slnkom zaliaty rozzeleniavajúci sa golfový areál Black Stork. Gríny sa síce ešte na niektorých miestach trochu spamätúvali zo zimnej snehovej prikrývky, zato ferveje už boli v dobrej kondícii a ihrisko bolo plne hrateľné.

Trať na Solisku

Naplno si to však začala štyridsiatka účastníkov užívať už v sobotu ráno na Solisku nad Štrbským Plesom. Nečakali ich zvyšky snehu, ako po iné roky, ale ešte stále hrubá snehová pokrývka, na ktorej podľa medzinárodných inštrukcii postavil bránky obrovského slalomu Tomáš Žampa a jeho tím, otec nášho úspešného lyžiarskeho reprezentanta a olympionika zo Soči Adama Žampu . A úlohu predjazdca prebral na seba ďalší zo Žampovcov – najmladší Teo.

Na Solisku vo výške takmer 2000 m n.m., z ktorého boli nádherné výhľady do Popradskej kotliny, prešli pretekári slalomovú trať dvakrát, ale do súťaže sa zaratúval len lepší čas. Medzi bránky sa pustil aj samotný Adam Žampa, ktorý tam deň predtým skvele zorganizoval celoslovenské preteky lyžiarov-školákov. Tentokrát však už prvýkrát v histórii súťažil nie ako cSKIGOLF 2015 Adam Zampa na golfeelebritný, ale aktívny účastník SKI&GOLF Slovakia. Nie je iste prekvapením, že sa s časom 34,80 sekúnd stal víťazom obrovského slalomu. Zo žien bola najrýchlejšia Zuzana Kamasová s časom 42,23 sek. Celú trať hrdinsky prešiel – viac-menej na jednej nohe – aj ďalší účastník podujatia, lyžiarsky reprezentant a olympionik zo Soči Martin Bendík, ktorý sa ešte stále zotavuje zo zlomeniny nohy na tréningu v Jasnej.

Zo svahu na odpaliská

Potom sa už účastníci SKI&GOLF Slovakia presunuli na golfové ihrisko Black Stork do Veľkej Lomnice. Zmena nadmorskej výšky sa zrejme podpísala pod pomalšiu hru, a to dokonca aj profesionálnych golfistov. Druhý deň však už hrali všetci svižne, veď počasie bolo na golf ako stvorené – príjemne teplo, sem-tam obláčiky na oblohe. Hráčov občas rozptyľovali len úchvatné výhľady na zasnežené Vysoké a Nízke Tatry.

Ako sa rátali body?

Výsledky SKI&GOLF Slovakia sa rátali na body. Ich prepočet je nastavený tak, aby neboli uprednostnení  najlepší lyžiari ani golfisti, ale rovnakú rolu hrali výkony v oboch disciplínach. Konkrétne: čas lyžiarskych pretekov (od 34 sekúnd) bol tento rok násobený štyrmi a sčítaný s plným golfovým skóre z oboch golfových kôl (36 jamiek).

SKIGOLF 2015_Zuzana Kamasova na lyziachNová lyžiarsko-golfová kráľovná

Na ihrisku to napokon najlepšie išlo Zuzane Kamasovej (73 a 75 rán), a tak sa s celkovým súčtom bodov 316,92 stala absolútnym víťazom 6. ročníka SKI&GOLF Slovakia. Po niekoľkých rokoch zosadila z trónu bývalého reprezentanta v lyžovaní a v súčasnosti PRO trénera Tomáša Juska. Ten ale skončil v celkovom hodnotení hneď za ňou.

A ako „golfoval“ Adam Žampa? Nuž, sám priznal, že zatiaľ mu to ešte na grínoch nejde tak, ako na lyžiarskych svahoch. Veď kurz zelenej karty si urobil ešte len pred necelým rokom. „Nemyslel som si, že golf je taký náročný šport“, priznal objektívne po odohratí 36 jamiek počas dvoch dní, ale netajil, že v trénovaní i hre golfu bude usilovne pokračovať. Celkovo sa v kategórii OPEN (v nej sa rátali netto body) umiestnil na 8.mieste s výsledkami 34,80 sek; 97, 112. [/box]

SKIGOLF 2015_vitaziVíťazi SKI&GOLF Slovakia 2015 v jednotlivých kategóriách:

 

PROFESIONÁLI: Zuzana Kamasová

JUNIORS: Jakub Žoldák

MAIN CLASS: Roman Staník

MID AGE: Peter Korčuška

MASTERS: Slavomír Jerga

Celkové poradie:

Zuzana Kamasová (42,23; 73, 75)

Tomáš Jusko (40,80 sek; 84, 77)

Roman Staník (36,51; 93, 87)

Peter Korčuška (42,68; 81, 87)

Tomáš Milata (44,02; 85, 79)

Slavomír Jerga (44,47; 84, 88)

Jakub Žoldák (43,47; 95,82) [/box]

SKIGOLF 2015_Adam Zampa so Zuzanou KamasovouDo Rakúska dva tímy

Na svetovom finále sveta SKI&GOLF World Championship v Rakúsku budú 13. – 17. mája 2015 tentokrát reprezentovať Slovensko až dva päťčlenné tímy. Black Stork predstavujú postupujúci zo slovenského šampionátu vo Vysokých Tatrách a budú ho tvoriť  Roman Staník, Peter, Korčuška, Slavomír Jerga, Jakub Žoldák a Tomáš Milata. Členmi druhého tímu, ktorý je registrovaný priamo, sú PRO hráčka Zuzana Kamasová, PRO hráč Tomáš Jusko, Adam Žampa, Juraj Zvarík a Michal Suchoba,. A tak sú šance zviditeľniť Slovensko vo svete oveľa vyššie.

Foto: Milan Velecký

 

Autor: Jana Janků | 13. apríla 2015