Malorka – ostrov celoročne milovaný golfistami

30. októbra 2015

My, golfisti, radi prilietame na miesta, kde vidíme golfové ihrisko už pri pristávaní lietadla. Takýmto prípadom je aj baleársky ostrov Malorka v Stredozemnom mori. Pozriete sa z okienka a uprostred vyprahnutej prírody zbadáte zelenú oázu. Hneď máte golfovú náladu.

Son GualTým ihriskom je Son Gual. Vlní sa medzi kopcami, je krásne udržiavané, obklopujú ho vinohrady a olivové háje. Son Gual má vysokú úroveň aj vďaka svojmu majiteľovi nemeckému podnikateľovi Andreasovi Pamerovi, ktorý sa v ňom vidí tak ako vo svojom biznise – budovaní luxusných nehnuteľnosti práve na tomto ostrove. Najal si nemeckého amatérskeho šampióna a návrhára ihrísk Thomasa Himmela a spoločne sa im podarilo vytvoriť majstrovské dielo. Vďaka ním sa na pozemkoch s neveľmi úrodnou pôdou dnes rozkladá jedno z najkrajších španielskych ihrísk. Mimochodom, čaká vás tam 66 bankrov a prestielať musíte aj okolo 800 olivovníkov, z ktorých niektoré majú aj vyše tisíc rokov.

Najväčšia hustota ihrísk

Malorka je ideálnou golfovou destináciou. So svojimi 21 ihriskami (z toho tri sú privátne) je jedným regiónov s najväčšou hustotou ihrísk v Európe. Výhodou je, že väčšina z nich leží len na skok od hlavného mesta Palma de Mallorka, ktoré miestni nazývajú jednoducho ciucat (mesto). Tým teda aj na dosah od medzinárodného letiska, ktoré má dobré spojenie aj s Viedňou a v lete chartrovými letmi aj s Bratislavou.

Na Malorku sa chodí hrávať najmä mimo letnej sezóny, lebo hrať sa tam dá prakticky po celý rok . V lete je lepšie vybrať sa na ihrisko zrána. Ale na ostrove takmer neustále pofukuje vetrík z mora alebo z hôr, takže neznesiteľné horúčavy tam zažijete málokedy. Keď však u nás už ihriská zatvoria, golfový výlet na Malorku je ideálna voľba.

SAMSUNG CAMERA PICTURESSanta Ponça – po rovinke, ale dá zabrať

Jedno z príjemných dovolenkových ihrísk je aj pri prímorskom dovolenkovom mestečku Santa Ponça- len 18 km z hlavného mesta Palma. Oni sú tam vlastne dve, ale to jedno je prísne privátne. Takže hľadať treba jednotku. Dokončili ho v roku 1992, je pomerne rovinaté, takže sa dá pohodlne prejsť aj pešky.

Ferveje na Santa Ponça 1, ktoré navrhol dizajnér José Gancedo, sú široké, ale napriek tomu je to náročné ihrisko. Veľa fervejí je šikmých a na piatich jamkách sa treba vysporiadať s vodnými prekážkami. Atrakciou je jamka číslo 10, ktorá patrí s 590 metrami k najdlhším v Európe. O úrovni tejto 72-parovky, zasadenej do krásnej vegetácie, svedčí aj fakt, že je miestom turnajov SAMSUNG CAMERA PICTURESPGA, ale šesťkrát hostilo aj Balearic Open ako súčasť European Tour. Mimochodom, dvakrát na ňom dvíhal víťazný pohár nad hlavu skvelý, dnes už nebohý. Španiel Seve Ballesteros.

Za svoju takmer 40-ročnú históriu sa zaradilo medzi najznámejšie malorské ihriská. Hrali tam rôzne celebrity a zavítali aj viacerí členovia španielskej kráľovskej rodiny.

SAMSUNG CAMERA PICTURESManažér ihriska so zložitým menom Eduardo Gozáles de Béthencourt hovorí, že ihrisko je už trochu „unavené“ a potrebuje isté inovácie. Prerábať idú najmä klubový dom, ktorý už potrebuje vyšší štandard. „Dovolenkovým hosťom sa snažíme vyjsť všestranne v ústrety. Preto máme úzku spoluprácu s neďalekým ihriskom Bendinat. Spolu robíme marketing, chodíme na výstavy, agentúram ponúkame spoločné balíčky. Opláca sa to, veď vieme, že málokoho baví hrať celú dovolenku na jednom mieste,“ uzaviera.

Vysoko nad morom

SAMSUNG CAMERA PICTURESKlub Bendinat, s prívlastkom Kráľovský a ležiaci od Palmy naozaj len na skok, je iná káva. Už to, ako sa kľukatou cestou šplháme pomedzi luxusné vily ku klubovému domu, dáva tušiť, že teraz nás čaká niečo náročné.

Golf riaditeľ Philip Salvá nám odporúča zobrať si autíčko. Rýchlo pochopíme prečo. Kopce, kopce, kopce… Niečo ako Adamstal, ibaže tu máme SAMSUNG CAMERA PICTURESprekrásne výhľady namiesto na predhorie Álp na Stredozemné more, pohorie Cabrera a hrad Bendinat. Viaceré odpaliská sú vyvýšené a k niekoľkým grínom sa treba doslova vyšplhať. Všetky ferveje obklopujú stromy a na niektorých miestach ich riadne zužujú. Často sú prekážkami kamenné múriky z čias, keď to bývali obrobené políčka či pasienky. Zídu sa vám veru všetky palice v bagu.

SAMSUNG CAMERA PICTURESZ vyvýšeného odpaliska jamky č. 14, kde sa drajvuje cez priepasť, vidíme v diaľke čierne, vari 20- hlavové stádo. Na naše veľké pobavenie po príchode na miesto zistíme, že ide o čierne kozy, ktoré dopady loptičiek nijako nevyrušujú pri spásaní trávy. Sú to vlastne živé kosačky, ktoré ani nepotrebujú naftu do motora. Jedna z nich však podozrivo kríva. Žeby predsa len zásah od nejakého obzvlášť presného alebo skôr nepresného hráča?

Je tesne po búrke ale zlovestné mraky sa stále točia okolo nás. A tak pri niektorých prudkých zjazdoch po mokrých cestičkách cítime srdce až v hrdle. Hra na Bendinate je však nezabudnuteľným zážitkom. Dizajnér Martin Hawtree navrhol pôvodne v roku 1986 deväť jamkové ihrisko. Druhá deviatka pribudla o desať rokov neskôr (teraz majú spolu par 70). Dramaticky prírodou vytvarované údolie, v ktorom sa rozkladá, však dovolilo postaviť naozajstný skvost, jedno z najkrajších ihrísk na Malorke, ktorý slúži tak obyvateľom okolitých luxusných víl, ako aj golfovým turistom.

P. Salvá je hrdý najmä na to, že klub vybudoval po dohode s ekologickou skupinou Audobon v New Yorku svoju špeciálnu prírodnú rezerváciu, ako iba jeden z pätnástich klubov v Európe. Pravidelne tam tiež bývajú umelecké výstavy a koncerty pod holým nebom, ktoré tam lákajú návštevníkov z celého ostrova.

Ihrisko ako jeho autá

Za tretím ihriskom sa vyberáme na sever od malorskej metropoly Palma. Alcanada, tento názov dostalo po ostrovčeku s majákom, ktorý je jeho dominantou, symbolom. Je naň výhľad z niekoľkých jamiek, a to najmä z druhej deviatky, ktoré klesá k moru. Prvá sa točí okolo klubu a stúpa do vnútrozemia cez zalesnené kopce.

Alcanada. 18. jamkaKamkoľvek sa na tomto ihrisku pozriete, poviete si: krásne a dokonalé ako jeho autá. Majiteľom tohto ihriska totiž ne je nikto iný ako dedič známej automobilky Hans Peter Porsche. Ani za partnera si nevybral hocikoho. Dizajnom poveril skúseného architekta Robert Trent Jones Jr., ktorý ho umne posadil do typickej malorskej prírody.

Toto 18-jamkové ihrisko otvárali v roku 2003 a architekt mu dal pravý európsky layout. Niekoľko jamiek chráni potok, ale potom je hlavnými prekážkami množstvo malých ale hlbokých bankrov so strmými stenami a hustý raf okolo. Ferveje lemujú pínie, olivovníky a duby, ktoré tiež občas zastavia let lopty.

Alcanada 3V klube stretáme veselú partičku českých golfistov, ktorí si vraj pri návšteve Malorky toto ihrisko nikdy nenechajú ujsť. Už aj kvôli zážitku, keď kedysi pri bare vychvaľovali krásu ihriska. Pristúpil k ním starší pán a za pochvalu ich pozval na turnaj na druhý deň. Bol to sám majiteľ, pán Porsche. Mimochodom, jeho dedo, zakladateľ firmy, sa narodil v Liberci. A meno Porsche pochádza z českého Boreš.

Zaujímavosti z Malorky

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESŠpičková kuchyňa

Gurmáni milujú Palmu aj pre jej vynikajúce reštaurácie. V súčasnosti sa tam môže hrdiť michelinovskou hviezdičkou až sedem reštaurácii. Jednou z nich je napríklad reštaurácia britského šéfkuchára Marca Fosha v centre mesta. Meno má jednoduché – Fosh.

Pohonič vietor

Na ostrove majú vyše 3 300 veterných mlynov. Väčšina z nich však nikdy nezomlela ani kilogram zrna. Slúžia totiž na pohon vodných púmp.

Malorskí bohémovia

Malorku si obľúbili mnohí umelci, ktorí sa zamilovali do tohto ostrova. Jedným z mnohých bol napríklad maliar Juan Miró, žil tam takmer 30 rokov. Aj klavirista a skladateľ Frederik Chopin bol ním očarený a zostal tam niekoľko týždňov.

Nekonečné pláže

Malorka má 350 kilometrov morského pobrežia. Pláž CAD Pere Anton v metropole Palma siaha od katedrály až po prístav. Malorka má ale len pár vodných prameňov a žiadne rieky.

Načo nosiť palice?

Mnohé letecké spoločnosti dnes vyžadujú nemalé poplatky za prevoz golfových bagov. Preto sa neraz vyplatí golfovú súpravu si vypožičať. Na Malorke napríklad od spoločnosti BLUE SKY GOLF RENTAL. Pôsobí v Španielsku vrátane ostrovov Malorka a Tenerife i Portugalsku. Na prenájom ponúka sety vysokej kvality od najznámejších výrobcov akosú Taylor Made, Titleist, PING, Mizuno, Wilson či Powakaddy. Nemusíte sa ani starať o ich prevoz z letiska do hotela, pretože vám ich prinesú až na miesto vášho ubytovania. Ceny sa pohybujú cca 40/4 dni, 70-80/7 dní.

Kde má pôsobnosť BLUE SKY GOLF RENTAL

Španielsko:

Huelva & Cadiz

Murcia & Alicante

Malaga

Almeria

Malorka

Tenerife

Portugalsko:

Algarve

Lisabon

Foto: Jana Janků a archív ihrísk

 

Autor: Jana Janků | 30. októbra 2015