Ryder Cup 2022 na Fontane nebude, uspel Rím

22. decembra 2015

My, slovenskí golfisti, sme sa tešili, že v poradí 44. najväčšie svetové golfové podujatie – Ryder Cup, bude v roku 2022 takpovediac za humnami, na ihrisku Fontana pri Viedni. Realita je však iná. Päťčlenná komisia rozhodla, že najlepší európski a americkí golfisti budú medzi sebou zápoliť neďaleko talianskej metropoly Rím, na ihrisku Marco Simone.

Taliansko je treťou kontinentálnou krajinou Európy, kde sa bude hrať Ryder Cup. Spočiatku bol jeho miestom striedavo nejaký klub v USA, a o dva roky zase klub na britských ostrovoch. Prelomom bol rok 1997, keď organizáciou Ryder Cupu poverili Španielsko. Francúzsko bude v roku 2018 druhou krajinou kontinentu, kde sa bude hrať o túto významnú trofej a Taliansko v roku 2022 treťou.

Pre slovenských priaznivcov golfu je nesporným sklamaním, že Ryder Cup nebude o sedem rokov takpovediac za humnami. Rakúsko neuspelo, hoci má viac golfových ihrísk ako Taliansko (150 kontra 100), viac golfistov (150-tisíc kontra 100-tisíc). Nepomohla ani podpora susedských krajín, teda slovenskej a českej golfovej asociácie. Rovnako ale dopadli aj ďalšie kandidátske krajiny – Nemecko a Španielsko. Traja ďalší kandidáti na Ryder Cup v roku 2022 – Turecko, Dánsko a Portugalsko, to vzdali už pol roka predtým.

laura-biagiottiLaura Biagiotti a iní

Na jeseň v roku 2022 sa teda fanúšikovia golfu a Ryder Cupu budú musieť vybrať smerom k Rímu. Asi 15 kilometrov od centra talianskej metropoly sa nachádza ihrisko Marco Simone Golf & Country Club. Päťčlennej rydercupovej komisii zrejme učarovalo večné mesto a jeho športová história. Ale možno aj návšteva súkromnej rezidencie ministerského predsedu a potom aj olympijského štadiónu, kde sa zhromaždilo veľké množstvo politických prominentov vrátane rímskeho starostu. Aj oni veľmi dobre vedia, že z komerčného hľadiska sa Ryder Cup zaraďuje hneď olympijské hry a Svetový pohár vo futbale.

Parco_di_Roma_Golf_Country_ClubTalianska federácia prezentovala, že usporiadanie Ryder Cupu predstavuje jedinečnú šancu ukázať golf vo všetkých aspektoch, ktoré môžu byť pre moderného človeka prínosom. A potom je tu aj štúdia jednej podnikateľskej agentúry, ktorá odhadla jeho prínos na 500 miliónov eur.

Hlavnú rolu však určite zohrala svetoznáma dizajnérka, dnes už talianska módna ikona Laura Biagiotti. Jej totiž 27-jamkový rezort Marco Simone patrí. Navyše je svojim podnikaním „zosieťovaná“ s množstvom iných odvetví, takže sa dá čakať, že partneri jej budú vychádzať v ústrety. A ešte niečo: na tamojšom 150 hektárovom pozemku Laura Biagiotti dokonca býva v stredovekom zámku.

Rekonštrukcia ihriskamaxresdefault

Zorganizovať Ryder Cup nie je v súčasnosti a ešte viac v budúcnosti jednoduché. Komisia žiada od kandidátskych krajín jednoznačnú podporu politikov a jasné vysvetlenie financovania. Je potrebné nazhromaždiť nielen 18 miliónov eur na licenčné poplatky, ale ešte viac na infraštruktúru a úpravy ihriska. Veď napríklad Škótsko vložilo do turnaja v Gleneagles v roku 2014 zhruba sto miliónov eur.

Je známe, že ihrisko Marco Simone tiež nezodpovedá súčasným rydercupovým kritériám. Je prikrátke a bude mať problémy zvládnuť očakávané húfy návštevníkov. Organizátori však prisľúbili jeho kompletnú rekonštrukciu, vrátane ktorej ho aj predĺžia. Taliani sa tiež zaviazali, že budú naďalej organizovať Italian Open v rámci European Tour a zabezpečia finančné Marco Simoneodmeny vo výške 7 miliónov eur na nasledujúcich 11 rokov počínajúc rokom 2017. Už v roku 2016 bude finančná odmena pre hráčov na turnaji Italian Open zvýšená zo súčasných 1,5 na 3 milióny eur.

A čo Fontana?

Fontana, známa aj medzi slovenskými golfistami, neuspela. Ako píše Ivo Doušek na portáli golfinfo.cz, toto náročné ihrisko, postavené pred dvadsiatimi rokmi, založil miliardár Frank Stronach. Nedávno ale rezort prešiel do rúk poradcu ruských oligarchov Siegfrieda Wolfa. Rozhodnutie proti usporiadaniu Ryder Cupu zrejme ovplyvnil fakt, že Rakúsko nemá potrebnú ekonomickú silu a tiež dopad celého podujatia v porovnaní s ďalšími kandidátskymi krajinami by sa týkal menšieho počtu ľudí zaujímajúcich sa o golf. A vie sa tiež, že peniaze S. Wolfa pochádzajú z Východu…

Foto: Archív ihriska Marco Simone

Autor: Jana Janků | 22. decembra 2015