Golf na portugalskom juhu s pohladením Atlantiku

14. februára 2016

Algarve je v golfovom svete pojmom. Na južnom pobreží Portugalska nájdete 23 golfových ihrísk. Väčšinu z nich sú vo výbornom stave. A čo je podstatné, vďaka sviežim vetríkom z Atlantiku je tam až na pár výnimiek celoročne príjemné golfové počasie.

Nečudo, že toto malebné miesto si vybrali za nový domov aj tisícky západoeurópskych penzistov, najmä z Nemecka, Británie či Škandinávie. Mnohí sa tam presťahovali natrvalo, veď keď nič iné, aspoň ušetria na kúrení.

salgados 3Aj v čase návštevy našej novinárskej skupiny členov Európskej federácie golfových novinárov EGTMA na prelome tohtoročného januára a februára sa povesť o príjemnom počasí potvrdila. Cez obed sme mohli hrať v tričkách s krátkymi rukávmi. Teplota sa počas slnečného dňa pohybovala okolo dvadsať stupňov.

Algarve sa stalo v golfovom svete (aj vďaka účinnej reklame napríklad na kanáli Eurosport) takým pojmom, že za vlaňajšok tam dosiahli historický rekord – golfisti odohrali 1,2 milióna kôl, čo je o sedem percent viac ako v predtým najúspešnejšom roku 2007. Mimochodom, najviac sa hralo v októbri.

 738NAU– sieť luxusných hotelov s golfom

My sme sa vybrali na prehliadku golfových akvizícii portugalskej finančnej spoločnosti NAU, ktorá so svojou dcérskou firmou NAU Hotels & Resorts podniká v luxusnom hotelovom biznise. V samotnom Algarve majú osem štvor a päť hviezdičkových rezortov, ktoré prevádzkujú tak na báze B&B (bed & breakfast), ako aj all inclusive. Kto má však záujem, môže si vybrať apartmán vo vilách s kuchynkou a variť si sám. Dva ďalšie rezorty majú v Lisabone a v Alentejskom regióne – v Montargili.

741Kontakt: www.nauhotels.com

Golf v luxusných rezortoch na južnom pobreží samozrejme nemôže chýbať. NAU Hotels & Resorts prevádzkuje tri ihriská. Dozvedáme sa, že rezorty prevzali po bankrote pôvodného majiteľa, ktorý si toho zrejme v čase investičného boomu nabral na plecia viac, ako uniesol.

Golfový manažér Jorge Papo pri večeri spomína, ako hrozilo, že komplex v Morgado uprostred 980 hektárového hospodárstva Herdage de Teguengo, medzi plážami Portimao a pohorím Monchique, zatvoria. Spolu s jeho dvomi krásnymi ihriskami. Manažment a personál sa však vzbúrili a presvedčili vedenie, že hotel s dvomi ihriskami dokážu viesť tak, aby bol ziskový. Podarilo sa im to. Jorge dodáva, že aj vďaka tomu, že grínkípri sa starajú aj 60 hektárový pomarančovníkový sad, ktorý robí krásnu kulisu ihriska Morgado, ba dokonca 130 kusov dobytka, ktoré sa zase popása na lúkach pri druhom ihrisku Álamos. Výsledok gazdovania predchádzajúceho majiteľa však vidno v podobe nedostavanej konštrukcie obrovského hotela a desiatok apartmánov nad Morgadom. Ktovie, či ich ešte niekto niekedy dokončí?

735Morgado do Reguego – medzi  pomarančovníkmi

Prvé ihrisko charakterizujú ako linksové ihrisko, ale vysoké a husté trávy ako na škótskych , welšských či írskych tam nehľadajte. Ak ich niečím pripomína, tak množstvom hlbokých bunkrov inšpirovaných škótskymi vzormi a večne pofukujúcim vetrom z Atlantiku. Inak je to skôr parkové, pomerne rovinaté, príjemné, dovolenkové ihrisko. Jeho layout bol morgadodizajnovaný pod dozorom PGA European Tour. Patrí v Algarve medzi najdlhšie, na druhej deviatke má tri pätparovky.

Dĺžka 6 433 m, par 73.

Álamos – vo farmárskej krajinealamos

Druhá osemnástka, ktorá je tiež súčasťou rezortu Morgado, nazvaná Álamos, patrí medzi najnovšie prírastky v Algarve. Od prvej sa výrazne líši. Je dokonalou ukážkou, ako sa dá ľudské dielo harmonicky zasadiť do prírody tak, aby vyzeralo, akoby tam bolo odjakživa. Ihrisko postavili pred desiatimi rokmi na bývalej farmárskej pôde, o čom svedčia aj opustené gazdovstvá, vhodné aj na filmovanie strašidelného filmu. Pôvodné farmárčenie pripomínajú aj staré olivové sady. Tie však postupne nahrádzajú novovysadené, zrejme výnosnejšie pomarančovníkové sady. Na lúkach okolo sa pasie spomínaný dobytok… Ferveje sú bohato tvarované, niekoľko z nich sa tiahne popri vodnej priehrade. Gríny sú veľké a často aj niekoľkoúrovňové, čo tiež výrazne zvyšuje náročnosť hry. Celkovo romantika a naozaj pekný golf.

Dĺžka 5 710 m, par 71.

salgadosSalgados – voda a vtáctvo

Na tretie ihrisko sa presúvame úplne na pobrežie Atlantiku, do dovolenkového rezortu Salvados Dunas Suits v mestečku Albufiera. Salgados je relatívne krátke ihrisko, ale hrať na ňom je nezabudnuteľný zážitok. Leží len pár metrov od pláží, v tesnom susedstve rezervácie vodného vtáctva. Množstvo kačičiek s početným potomstvom a iného divokého vtáctva s pestrofarebným perím si sme mohli užiť na každej ferveji a veru občas sme mali strach, či niektorého člena posedávajúcich či plávajúcich kŕdľov  nezasiahneme loptičkou. Tobôž, ak zväčša ide o chránené druhy. To, že sa vtáctvu na Salgadose tak páči, nie je náhoda. Voda je takou neprehliadnuteľnom súčasťou ihriska, aká sa len tak nevidí. Je to údajne najvodnatejšie Salgados 1ihrisko v Algarve. Veď popri nej vedie až 14 jamiek, neraz aj z dvoch strán a loptičky priam priťahuje. Aj toto pekne udržiavané ihrisko má linksový charakter. Jeho prímorskú krásu zvýrazňuje aj množstvo paliem. Z oceánu zvyčajne fúka slabší či silnejší vietor, takže stratégiu hry mu treba prispôsobiť. Inak loptičky skončia neúprosne vo vode. Dá sa hrať z bielych odpalísk, takže hru si užijú aj hráči so single hendikepom.

Dĺžka 6 080 m, par 72.

746Čo si musí človek v Albufiere zamilovať, sú prekrásne palmové háje a nekonečné biele pláže, výborné na dlhé prechádzky. Voda v Atlantiku totiž býva svieža aj v lete (údajne sa dokáže vyhriať maximálne na 21 stupňov), ale v letnej sezóne tu funguje množstvo vyhrievaných bazénov. 

V reštaurácii Boss Nova v rezorte Salvados Dunas Suits ochutnávame večer skvelé morské špeciality viacnásobne oceneného šéfkuchára Viktora Monteira. Ten sa nám šviháckej retro šiltovke prišiel aj predstaviť.

Palice z Blue Sky Golf Rental

Aj v prípade návštevy Algarve sme sa presvedčili, že pribúdajúce požičovne palíc sú pri čoraz vyšších poplatkoch leteckých spoločností za prepravu výbornou záležitosťou. Tentokrát sme využili služby požičovne Blue Sky Golf Rental a neoľutovali sme. Manžér Andy nám priniesol najmodernejšie modely, v mojom prípade novučičké zn. Taylor Made RBZ . Blue Sky poskytuje služby okrem Algarve aj v španielskej Malage, Murcii a na ostrove Malorka. Na rozdiel od známejšej konkurenčnej firmy, si palice nemusíte vyzdvihnúť na letisku, ale vám ich doručia bezplatne do hotela. Samotný prenájom stojí od 30 € (podľa značky) na štyri dni.

Kontakt: www.blueskygolf-rental.com

Foto: Jana Janků a NAU Hotels & Resorts

Autor: Jana Janků | 14. februára 2016