Golf iba rekreačne? Prečo nie.

29. februára 2016

To je len pre snobov a dôchodcov! Vari každý golfista sa stretne s takouto ironickou poznámkou, keď prezradí, že sa dal na túto hru. Ako však vysvetliť, že ide o fyzicky i psychicky náročný a súčasne krásny šport, ktorý môže byť výborným spôsobom relaxu?

Vinníkom na celkovom imidži, ktorý má golf aj za „pomoci“ médií v širokej verejnosti, je nesporne aj spôsob, ako je v súčasnosti organizovaný. Pravidlá na Slovensku sa po 90. roku odvinuli takmer totožne od českých. Ale aj v Českej republike, golfovo oveľa vyspelejšej a počtom ihrísk i hráčov golfu niekoľkonásobne predstihujúcej Slovensko, prišli na to, že cestu ku golfu treba zjednodušiť. Tak sa zrodil projekt majiteľov niektorých ihrísk Zabávajte sa s golfom.

Tento projekt má celkom čerstvých nasledovníkov aj na Slovensku. Dostal názov Hrám golf a jeho iniciátormi sú Anton Zelenaj z GC Grean Meadows v Ivanke pri Nitre a Maroš Očadlík z GC Airport Šurany. Následne sa už k nemu pridali aj ďalšie dve ihriská – Elán na Čiernej Vode pri Bratislave a GC Scotland v Sebedraží pri Prievidzi. Zapojiť sa môže každé ihrisko.

O projekte sme sa porozprávali s jedným z jeho zakladateľov – A. Zelenajom.

  • Dôvody, prečo ste sa rozhodli rozbehnúť projekt Hrám golf na Slovensku, sú zrejme tie isté ako v Česku…

V prvom rade chcem pripomenúť, že ide o dobrovoľný projekt a ide o aktivitu spomínaných golfových ihrísk. Cieľom je, aby sme umožnili širokej verejnosti hrať golf aj rekreačne, tak ako je to bežné pri ostaných športoch. V Česku sa do projektu Zabávajte sa s golfom zapojilo už 30 ihrísk, čo je síce len necelá tretina z celkového počtu, ale nechýbajú medzi nimi také významné rezorty, ako je Albatros, Kaskáda, Austerlitz Slavkov, Konopište, Čeladná, Ostravice či Dýšina. Aj to je dôkaz, že ide asi o perspektívnu ideu.

  • Aká je teda jej podstata?

Je známe, že v súčasnosti ten, kto chce hrať golf, musí prekonať množstvo prekážok: musí absolvovať skúšku, aj keď už zjednodušenú, v podobe zelenej karty, mať vedený HCP, platiť vstupné členské príspevky, atď. Ukážme si iný šport, v ktorom niečo takéto existuje? My sa po vzore tradičných golfových krajín usilujeme tieto prekážky odstrániť.

  • Kto sa teda môcť rekreačným hráčom?

Očakávame, že sa pôjde o dva typy ľudí. Prvými budú tí, čo golf ešte nehrajú, ale chcú si ho skúsiť. Druhými tí, ktorí už golf hrajú, ale nechcú ho hrať súťažne, majú neaktívny HCP, ale chcú si chodiť zahrať s priateľmi pre zábavu. Rekreačným golfistom sa bude môcť stať záujemca na zapojených ihriskách už za jedno popoludnie – strávením 3-4 hodín na ihrisku pri dodržiavaní všetkých pravidiel a etikety. Pochopiteľne za asistencie povereného školiteľa, alebo trénera.

  • Myslíte si, že toto je spôsob, ako urobiť z golfu masový šport? A je vôbec pri priemerných príjmoch Slovákov možné, aby sa masovým stal?

Masovosť je asi naozaj neuskutočniteľná chiméra. Vďaka tomuto projektu však môžeme na ihriská pritiahnuť ľudí, ktorí sa možno neskôr radi stanú registrovanými hráčmi a budú plniť všetky potrebné podmienky. Najskôr im ale musíme ukázať krásu tohto športu a nie ich od začiatku trápiť dlhým časom na tréningových plochách, hendikepom či účasťou na turnaji.

  • Aké budú teda podmienky na vydanie Oprávnenia rekreačného golfistu?

Každý záujemca by si mal na ihrisku zapojeného v projekte prísť vyskúšať golf predtým, ako sa rozhodne stať sa rekreačným golfistom. Ponúkame zoznamovacie lekcie, v rámci ktorých im požičiame palice, loptičky, základný tréning, vysvetlíme základné pravidlá a etiketu správania sa na ihrisku a umožníme hru na 2-3 jamkách. To je prvý krok – zoznámenie sa s golfom. Druhý krok je samotná cesta k rekreačnému golfu, kde sa už detailnejšie venujeme záujemcom pri hre na ihrisku, kde si všetko prejdeme počas minimálne dvoch kôl. To všetko za prijateľnú cenu .

  • Budú mať rekreační golfisti svoje preukazy?

Áno. Kartu získajú priamo na golfovom ihrisku, kde absolvujú kurz. Podmienky, ceny a formát hry si ihriská určujú samostatne. Pri platbe na recepcii stačí povedať, že ste rekreačný golfista.

Podrobnosti na www.hramgolf.sk

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 29. februára 2016