Olympijské Sestrière – desať rokov po

23. marca 2016

Zimné olympijské hry Turín 2006 patria k jedným z najvydarenejším v histórii. Otcovia mesta tvrdia, že tento región na západe Talianska zaznamenal vďaka olympiáde ekonomickú revolúciu.

Via LatteaPamätníci si zaiste spomínajú, že kvôli lyžiarskym disciplínam cestovali športovci do lyžiarskej oblasti Via Lattea ( v preklade z taliančiny Biela cesta) v Turínskych Alpách, rozkladajúcej sa tesne pri hraniciach s Francúzskom. Spája šesť údolí a niekoľko dedín. Patria do neho Sestrière, kde boli alpské disciplíny, Pragelato, kde pretekali bežkári a snoubordisti, v Cesane – San Sicario bol ženský zjazd a biatlon. Súčasťou sú aj dedinky Torre Pellice, Pinerolo, Sauze d’Oulx, Clavière a Bardonecchia, ba dokonca aj francúzske Montgenèvre.

Začal to majiteľ Fiatu

Sestriere 3Via Lattea je bez nadsádzky lyžiarskym rajom. Veď milovníci alpského lyžovania a snoubordisti sa môžu preháňať po takmer 150 zjazdovkách, ktoré spolu merajú 500 km. Vybrať si môže každý – od čiernych pre skúsených lyžiarov až po modré pre začiatočníkov. A to  od novembra do apríla. Keďže tohto roku prišla poriadna nádielka prírodného snehu až v marci, bude vraj jarná lyžovačka mimoriadne dobrá.

Centrom tejto oblasti je 20-tisícové mestečko Sestrière. Môže sa pochváliť vyše 80-ročnou turistickou históriou. Prvé hotely tam dal postaviť v 30. rokoch minulého storočia zakladateľ turínskej automobilky Fiat Giovanni Agnelli a posielal tam na oddych svojich robotníkov.

Už desať rokov ťaží Sestrière nielen z centrálnej polohy, ale hlavne z toho, že práve tam postavili olympijskú dedinu. V nej mala privilégium bývať aj vyše 200-členná medzinárodná skupina novinárov, členov SCIJ (Sci Club International Journalists), vrátane autorky tohto článku. Žiaľ, dedinka po desiatich rokoch očividne chátra a ukazuje, že išlo o narýchlo a nekvalitne postavené objekty, ktoré už nevyhnutne potrebujú rekonštrukciu.

Zaujímavosti z Via Lattea

  • Príjemné miesta na kávičkuNajpopulárnejšia je samozrejme olympijská zjazdovka Giovanniho Agnelliho, ale tá býva často zatvorená pre verejnosť kvôli rôznym pretekom, vrátane Svetového pohára či tréningom lyžiarskych tímov z celého sveta.
  • Extra dobrodružstvom je spustenie sa po trati, kde sa išiel olympijský zjazd a G-slalom. Keď si bežný lyžiar predstaví, že pretekári tam na niektorých úsekoch dosahujú rýchlosť aj 140 km/hod., zvyčajne zostane stáť v úžase a pohár grapy v údolnom bufete padne po dokončení jazdy mimoriadne vhod.
  • V krásnom prostredí úpätia Pragelata je postavený olympijský bežkársky štadión.
  • Snoubordistov zase najviac láka Bardonecchia s jedinou olympijskou half pipe dráhou v Európe, porovnateľnou s japonským Naganom, americkým Salt Lake City a kanadským Vancouverom.
  • Nemenej bohatý je program na mesiace, keď zo svahov zlezie sneh. Nájdete tam ideálne podmienky na raftovanie, kilometre cyklotrás vrátane Alpi Bike rezortu a najmä množstvo chodníkov na túry krásnou prírodou Turínskych Álp.
  • Tamojšie kopce poznajú aj milovníci svetoznámych cyklistických pretekov Tour de France a Giro di Italia. Pamätníci si možno spomenú na scénu z roku 1999, keď Lance Armstrong unikol z poľa pretekárov a prvýkrát v kariére vyhral Tour de France. Aj keď vieme, ako to napokon kvôli dopingu s ním skončilo.

Golf v Sestriere 1Na svoje si prídu aj golfisti

Sestrière je aj golfová destinácia. Tamojšia kopcovitá osemnástka Via Lattea patrí k najvyššie položeným v Európe (2035 m n.m.) a môže sa pochváliť 80-ročnou históriou. Kto si chce odskúšať kopcovitý terén a množstvo vodných prekážok v podobe riečky Dora, môže sa vybrať do susedného údolia Claviere, kde majú vybudovanú deviatku. Populárna je najmä prudko stúpajúca 8. jamka medzi dvomi skalnatými stenami, nazývaná Himalaja. Rovnaký počet jamiek a podobný reliéf má aj ihrisko v neďalekom francúzskom Montgenèvre. Nedávno vyrástla ďalšia deviatka v dedinke Pragelato. Dráhy sa ťahajú po ploche, kde sú v zime vykreslené bežecké stopy olympijského areálu.

 Ford a Jasná

slovesnký tím po behu na lyžiach63. svetové stretnutie novinárov-lyžiarov v Sestrière v polovici marca bolo úspešné aj pre Slovensko. Z dvomi zlatými a jednou striebornou medailou odtiaľ odchádzalo zásluhou liptovského publicistu Miroslava Parobeka. Do Turínskych Álp sa mohla skupina novinárov úspešne prepraviť aj zásluhou firmy Ford a organizátorov Svetového pohára v slalome žien v Jasnej. Na fotografii sú po bežeckých pretekoch.

Foto: Oľga Kmeťová-Stajková a Jana Janků

Autor: Jana Janků | 23. marca 2016