Skalické ihrisko po kríze. Opäť krásne zelené

23. apríla 2016

Pre manželstvá je údajne krízový siedmy rok. Možno to platí aj o golfových ihriskách. O skalickom určite. Vlani, v siedmom roku svojej existencie, prežívalo ťažké časy – vyschýnalo. S tým išli fámy o jeho zatvorení či bankrote. Ako sme sa pred pár dňami presvedčili, situácia sa radikálne zmenila.

Golfové ihrisko linksového typu pod vinohradmi v Skalici otvorili v lete roku 2009 a hneď sa zaradilo medzi najobľúbenejšie na Slovensku. Kto ho však navštívil minulé leto, neodchádzal odtiaľ nadšený. Bolo spálené, gríny i rozsiahle plochy dráh boli vyschnuté ako kdesi v púštnej oblasti. Nečudo, že nasledovali nelichotivé telefonáty, videa a fotky na sociálnych sieťach…

Opäť sa zelenieV horúčavách bez vody

Manažér ihriska Peter Kadlíček na toto obdobie nespomína rád. Zároveň ale nepripúšťa, že tento zúfalý stav spôsobili neschopní grínkíperi či zlý manažment údržby. Vlaňajšia situácia podľa neho naplno ukázala, že skalický rezort nemá hlavný prítok vody ani spodné vody, ktoré by spoľahlivo napĺňali jazierka tak, ako je tomu napríklad v Hrubej Borši, Báči, Rajci či Šajdíkových Humenciach. Navyše, dve terajšie jazierka sú kapacitne nedostatočné.

Keď sa s týmto spojí príroda – dlhotrvajúce extrémne horúčavy a sucho- výsledok je tu. „Od polovice vlaňajšieho mája do konca augusta u nás prakticky nepršalo,“ spomína P. Kadlíček. „Mohli sme iba na radare sledovať, ako sa nám všetky búrky vyhýbajú. Často sa nad riekou Moravou blýskalo, ale potom sa mraky otočili, akoby ich zastavila nejaká imaginárna brána. Vodu z našich dvoch jazierok ,  jedného hektárového a druhého len o málo väčšieho, sme na závlahy úplne vyčerpali a využívať vodu z verejného vodovodu neprichádzalo do úvahy. Rolu zohrali spomínané technické záležitosti, ktoré pôvodní projektanti ihriska akoby nedomysleli. Výsledkom toho boli od polovice leta úplne vyschnuté gríny, ale aj časti dráh – najmä na 6., 18. a 10. jamke. Nešlo o  krachovanie ihriska, spálenia tráv od postrekov a podobne, ako sa šírilo medzi golfistami. Mimochodom, podobnou skúškou horúčavami a suchom prešli aj okolité ihriská, ako Slavkov či Poysdorf,“ dodáva.

Od polovice júla do konca augusta museli preto v Skalici rušiť komerčné turnaje. Hendikepové turnaje Trdlo síce pokračovali, ale v tomto prípade za cenu zlacneného fee.

A na jeseň boli potom nútení pristúpiť ku kompletnému presievaniu grínov i zničených častí fervejí. Celkovo investície do obnovy trávnych porastov stáli majiteľa ihriska – Grafobal Group Golf Resort Skalica, 20-30 000 eur.

ZávlahyVoda zo Starohorského potoka

Aby sa podobná situácia na skalickom ihrisku už nezopakovala, pripravujú v súčasnosti v spolupráci s významným odborníkom na hydrotechniku prof. Ing. Andrejom Šoltészom, PhD. zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, nový projekt. Jeho hlavným cieľom je zabezpečiť dostatočný zdroj vody na zavlažovanie. Ako schodné riešenie sa ukazuje vybudovanie hrádze na Starohorskom potoku, ktorý preteká rezortom. Odtiaľ budú gravitačne prečerpávať vodu do jazierok. Hoci ešte nejde o ukončenú záležitosť – potrebné sú napríklad povolenia od Vodohospodárskeho podniku- malo by to fungovať už túto sezónu.

Medzitým skalickému ihrisku podala pomocnú ruku aj príroda. Výdatné dažde pomohli v posledných týždňoch naplniť jazierka, takže závlahy môžu ísť naplno. Súčasne tiež trávnaté plochy prihnojujú.  Vďaka tomu je ihrisko opäť krásne zelené a v slušnej hrateľnej kondícii. Pravda, dozretie si ešte vyžiada nejaký čas, ale P. Kadlíček verí, že začiatkom mája bude v poriadku.

Nová recepcia 1Luxusnejšie zázemie pre golfistov

Obnova trávnatých plôch ihriska však nie je jediným, čo v súčasnosti zamestnáva tamojší personál. Golfisti sa už v týchto dňoch dočkali dokončenia prístavby klubového domu. Víta ich nová recepcia s golfovým obchodom, kanceláriami, ale aj priestorom pre organizátorov turnajov. Pribudli tiež šatne a sprchy (za starými sa bolo treba presúvať do technického domu nad ihriskom), caddy room so skrinkami pre hráčov, rozšíria aj kryté odpaliská (všetko pod jednou strechou) a iné drobné úpravy.

Golfový obchod 1Pohodlnejšie sa bude sedieť vonku – na zväčšenej terase. Keďže horúčavy bývajú na tomto ihrisku linksového typu, kde je minimum stromov, obzvlášť nepríjemné, snažili sa nájsť riešenie aj pre takéto počasie. V reštaurácii, ale hlavne na terasách, bude fungovať exteriérová klimatizácia. Celkovo vyšla majiteľa ihriska investícia do dobudovania klubového domu na 150 000 eur.

Dobrý golf sa teda do Skalice opäť vracia. Prispieť môže k tomu aj posedenie pri dobrom jedle v klubovej reštaurácii, partnerské ubytovanie v Penzióne Golf Maxim, či skalických hoteloch Sv. Ľudmila a Sv. Michal. To sa dá spojiť s ochutnávkou slávneho skalického trdelníka,  ale aj koštovkou nemenej populárnych skalických vín z vinárstva Masaryk či ďalších regionálnych vinárov, ako sú Wintenberg, Kopeček a ďalší.

Foto: Peter Kadlíček

Autor: Jana Janků | 23. apríla 2016