Golf v Stegersbachu – ako na hojdačke

02. júna 2016

S hrou to má väčšina z nás golfistov tak: raz si hore, raz dole. Ako na hojdačke. Podobne je to aj na ihriskách v známych rakúskych kúpeľoch v Stegersbach v rakúskom južnom Burgenlande.

Takýto bol pohľad z balónu na ihriská po tohtoročnej aprílovej mrazivej noci .

Takýto bol pohľad z balónu na ihriská po tohtoročnej aprílovej mrazivej noci .

Aj pre organizátorov slovenských golfových turnajov, a teda aj ich účastníkov,  je Stegersbach v južnom Burgenlande už dávnejšie pojmom. Hráva sa tam napríklad Bussines tour či Firemná liga. Nečudo, veď Reiters Golfchauchel Stegersbach

Úspešný rakúsky hotelier Karl. J. Reiter

Úspešný rakúsky hotelier Karl. J. Reiter

s 50 jamkami je najväčším golfovým rezortom v Rakúsku a jeho súčasťou sú dve krásne majstrovské osemnástky. Patrí do majetkového portfólia významného rakúskeho hoteliera Karla J. Reitera, ktorý je vlastníkom hotelov a golfových ihrísk a neďalekých kúpeľov Tatzmansdorf.

Kúpele 21. storočia

Mierne pahorky, ich chrbty porastené lesíkmi, vinohradmi a  ovocnými sadmi… Miesto navyše obdarené veľkým množstvom slnečných dní a príjemnou klímou. Táto lokalita uprostred Európy má (tak ako neďaleké maďarské, slovinské ale aj slovenské územie) niečo unikátne, sám dar prírody. Kdesi z útrob zeme tam tryskajú termálne a ešte aj liečivé vody. Len im treba na masové využitie zvyčajne pomôcť vrtmi.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAV prípade Stegersbachu sa bolo treba zavŕtať až do hĺbky 3 200 metrov. Na kopčeku nad dedinkou s dva a pol tisíc dušami sa potom rozhodlo niekoľkých významných rakúskych podnikateľov vybudovať v rokoch 2004 – 2008 luxusné hotely s rozsiahlymi kúpeľnými zariadeniami. Voda s priemernou teplotou 35 0C totiž obsahuje liečivé minerály vhodné najmä na liečbu reumatických, pohybových a kožných chorôb a má tiež dostatočnú intenzitu na zásobovanie niekoľkých desiatok bazénov.

Tieto relatívne mladé kúpele postavené podľa projektu extravagantného rakúskeho umelca Gottfrieda Kumpfa sú so špičkovými hotelmi, tromi golfovými ihriskami, termálnymi kúpeľmi so 16 bazénmi na ploche  1 5000 m2 a ďalšími športovým i kultúrnymi vymoženosťami hodné 21. storočia. Nečudo, že sú pojmom nielen v Rakúsku, ale aj za hranicami. Slovensko nevynímajúc.

Golfové ihrisko SudburgenlandRovno spred hotela

Golf patrí už celé desaťročia k vybavenosti dobrých kúpeľov, napokon mali ich už pred vyše sto rokmi aj Vysoké Tatry a neskôr aj Piešťany. To vedel aj autor projektu stegersbašských  kúpeľov a hoci sa to domácim spočiatku neveľmi páčilo, zahrnul do neho aj ihriská. I keď klubový dom Euleuwirt s tréningovými plochami sa nachádza nejaký kilometrík od kúpeľov, všetko je zorganizované tak, aby si hostia mohli na golf vyraziť rovno z hotela. Na prvé odpalisko ihriska DSC04913Südburgenland je len pár metrov. A kto má záujem, autíčko mu privezú až pred hotelové dvere. Ani na druhú osemnástku Panorama to nie je ďaleko. Cestu máte spojenú s peknými výhľadmi na okolitú romantickú krajinu.  A keby bol náhodou na oboch ihriskách turnaj, ešte stále je k dispozícii deviatka Start & Play Course a na rozbeh niekedy postačí aj päťjamkovka Run Course.

Vsadené do prírody

Tamojšie ihriská vyzerajú akoby tam boli odjakživa a dráhy viac-menej nakreslila samotná príroda. Tiahnu sa pomedzi lesíky, sady a vinice, popri potôčikoch a jazierkach. Míňate vinárske domčeky, zastaviť sa môžete v niektorom z typických burgenlandských hostincov na skvelú domácu šunku s chlebíkom a zapiť to obľúbeným domácim vínom uhudlerom pripomínajúce chuť nášho samorodného oteláku.

Klubový domPravdaže, všetko je dobre vymyslený projekt. Dokazuje to však, že dá sa oboje – neubrať z originality danej prírody a zároveň vytvoriť náročné ihriská. Golfový rezort na ploche 190 hektárov s dĺžkou 13,7 kilometra otvárali v roku 1997.  Pred dvanástimi rokmi ho zdokonalili do terajšej podoby aj vďaka novým závlahovým zariadeniam. Pre tých, ktorí tam hrávajú, nebolo prekvapením, keď sa mu v roku 2006 ušlo ocenenie Najlepšie rakúske golfové zariadenie roka a hneď sa ocitlo v desiatke najkrajších golfových ihrísk Rakúska, kde tróni dodnes.  Mimochodom, majú ich tam približne 150.

Hra na Reiters Golfchauchel dá riadne zabrať aj skúseným golfistom. Putzujete raz hore, potom zase dole, skrátka ako na hojdačke. Zvládnuť to bez autíčka je najmä na Panorame prakticky nemožné. Südburgenland však mnohí golfisti radi hrajú, a zvládajú to aj starší, na vlastných.  Vďaka krásnym výhľadom je to v oboch prípadoch nezabudnuteľný zážitok. A ak by ste mali náhodou so sebou svojho psíka, aj ten je na ihriskách vítaný.

DSC04917Podľa Rakúskej golfovej asociácie sú to ľahké ihriská. Ale všetko je relatívne. Zvlášť, keď ich dobre nepoznáte. Často sa hrá naslepo hore kopcom a najmä hráči s dlhším odpalom môžu mať vtedy problém nájsť loptičku.

Za 99 € do omrzenia

Cena za hru na 18 jamkách je v týždni 47 €, od piatka do nedele a cez sviatky je to o 10 € viac. Za 9 jamiek zaplatíte presnú polovicu. Za autíčko 21 €.

Superhitom je ponuka Golf Greefee unlimited. Keďže majiteľom golfového rezortu je pán Reiter, ak sa rozhodnete pre pobyt v niektorom z jeho hotelov a zotrváte tam najmenej týždeň (7 nocí), ponúknu vám jednorázové fíčko na neobmedzenú hru na všetkých ihriskách za 99 €. A k tomu ešte patrí aj osemnástka a deviatka v neďalekých kúpeľoch Tatzmannsdorf. Spolu teda 77 jamiek a hrať môžete do omrzenia.

Výhodné fíčka v hoteloch Reiters dostanete aj pri kratších pobytoch. Pri jednej noci je 18 jamiek za 37,60 € (cez týždeň) a 45,60 € cez víkend, pri 2 nociach 23,60/28,50 a pri troch a viac nociach 19/22 €.

Tipy, kde zložiť hlavu

SONY DSCHotel Reiters Allegria  – Jeden z tamojších štvorhviezdičkových hotelov vedie Slovák Jaroslav Rataj. Je to veselý, spoločenský človek a zaiste aj vďaka nemu sa počet Slovákov, ktorí tam prichádzajú za posledné roky, strojnásobil. Hostia tam chodia aj kvôli kvalitnej kuchyni, ktorú majú postavenú na surovinách od takmer stovky regionálnych dodávateľov a výrobcov lokálnych špecialít. A lákadlom je aj termálny park, spa, samostatný hotel Allegria Family pre rodiny a najmä uvoľnená, priateľská, ale aj na druhej strane veľmi profesionálna atmosféra. ,,Allegria znamená radosť. Myslím, že sa nám celkom darí túto radosť a spokojnosť prenášať aj na našich hostí,”hovorí J. Rataj.

Hotel PuchasPlusThermenhotel PuchasPlus  – Aj štvorhviezdičkový Thermenhotel PuchasPlus má svoje zvláštnosti, ktorými sa  odlišuje od ostatných. Ako sme sa dozvedeli od jeho majiteľa Josefa Puchasa a šarmantnej šéfky marketingu Slovenky Katky Štuchalovej, svoju ponuku stavajú na domáckej atmosfére, zdravom životnom štýle, dobrej kuchyni a pohode počas celého pobytu. Hotel je zariadený v teplej veselej farebnosti, izby sú priestranné, nábytok z voňavého limbového dreva, ktoré prispieva k dobrému spánku. Do kúpeľov Therme sa dostanete z izby rovno v župane veselou dúhovou chodbou. Hotel má aj vlastné terapeutické centrum.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAFalkensteiner Balance Resort – Je dominantou stegersbašských kúpeľov. Stojí totiž na vrchole kopčeka ako hrad nad touto zalesnenou krajinou a púta svojou nezameniteľnou presklenou architektúrou. Vo vnútri nájdete jedinečný dizajn interiéru i veľkorysý wellness areál. Päť hviezdičiek, ktoré hotel deklaruje, patrí aj tamojšej reštaurácii Imago. Jej kvalitu ocenil aj prestížny gastronomický sprievodca Gault Millau. Wellness areál Acquapura Spa zahŕňa nielen bazény, telocvične a sauny, ale aj krásnu záhradu. Všetko je v duchu balance – teda rovnováhy, o čo sa stará tím odborníkov zostavený z lekárov a výživových poradcov.

Hotel LarimarLarimar  – Tento štvorhviezdičkový hotel si obľúbili milovníci čínskych a východoázijských filozofií. Zaujme svojim  vajcovitým tvarom s bazénmi uprostred podľa tradičnej teórie zlatého rezu (sectio aurea 1:1,618). Vajce je pôvodom každého života a hosťom má priniesť pocit bezpečia a pohody. Izby sa farebne rozlišujú podľa štyroch prvkov – zem, oheň, voda a vzduch. Mimochodom, Larimar je modrý polodrahokam, ktorému sa prisudzujú liečivé účinky. Aj kúpeľná časť hotela je zameraná najmä na čínske a ázijské liečiteľské metódy. K tomu pasuje zdravá kuchyňa. V hoteli usporadúvajú aj tanečné týždne a večery. A ak sa tam vyberiete so svojim psím miláčikom, ponúknu  vám izbu s výbehom, kde nechýba napríklad ani sprcha.

Foto: Stegersbach Tourism, archív hotelov a Jana Janků (1)

 

 

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 02. júna 2016

Komentáre

  1. Prosím o ponuku na pobyt , t.j. nocľah a golf na dni 16-19.8.2016/ 3 nocľahy a 3x fee/ pre 3 manželské páry.

  2. Sme 3 seniorské golfové páry, prosíme o ponuku na pobyt v čase od 16.8 do 19.8.2016,vrátane 3xfee na 18 jamiek