V Belgicku je golf doslova kráľovskou hrou

21. júla 2016

Ísť za golfom do Belgicka považuje veľa slovenských i českých golfistov za dosť netradičné. Pre mnohých sa táto krajina spája skôr s európskou byrokraciou ako s golfovou destináciou. Pritom belgický golf má nevšednú, značne dlhú históriu a aj úctyhodnú súčasnosť.

Naša skupina sa vybrala do Belgicka v čase, keď ešte odznievali dojmy z hrôzy teroristických útokov na medzinárodnom letisku v Bruseli. Rodina a priatelia nás odrádzali od cesty. Našťastie sa nič nestalo a skvelé dojmy z tamojších ihrísk negatívne informácie aspoň čiastočne prekryli.

Golf má v Belgicku bohatú históriu.

Golf má v Belgicku bohatú históriu.

Po 50 rokoch automaticky Royal

Keďže z britských ostrovov je to na pevninu cez kanál len kúsok, golfová mánia cezeň ľahko preskočila. Hoci prvý kontinentálny golfový klub otvorili v roku 1856 vo francúzskom Pau, Belgicko sa môže vďaka Capellenboschu pochváliť druhým najstarším. O jeho vznik sa tam v roku 1888 postarali britskí priemyselní expatriati z oblasti Antwerp.

Dnes majú v Belgicku takmer 90 ihrísk. V tejto jedenásť miliónovej krajine registrujú vyše 100-tisíc golfistov. A o tom, že národnostné spory sa netýkajú len politiky, svedčí aj fakt, že tam majú dve samostatné golfové asociácie – flámsku a valónsku.

Možno vás prekvapí, že množstvo klubov v tomto relatívne malom kráľovstve má v názve slovo Royal, teda Kráľovský. Je to tým, že každý klub sa tak môže pomenovať pri príležitosti  50. výročia existencie. Pravdou ale je, že golf hrajú aj viacerí členovia kráľovskej rodiny. Za dobrého golfistu považovali bývalého kráľa Alberta II. a slušne vraj hrá aj súčasný Filip I. Ich hendikepy vám však nik nevyzradí. Asi je to štátne tajomstvo.

Cieľom májového golfového press tripu medzinárodnej skupiny členov EGTMA (European Golf and Travel Media Association) bolo aj tentokrát okolie Bruselu, ktoré vyzerá ako jeden nekonečný park s obrovským množstvom stromov, najmä listnáčov. Udialo sa tak vďaka pozvaniu najväčšej belgickej rodinnej hotelovej siete Martin´s Hotels a umožnilo nám to zoznámiť sa  s ďalšími tromi výnimočnými ihriskami.

Enghien – v historickom prostredíDSC07972

Tento klub leží v bývalej priemyslovo-baníckej oblasti na hranici francúzsko-holandsky hovoriacej časti krajiny. A tak ani personál nemá problémy skákať z jednej reči do druhej . Zaujme už samotný tehlový klubový dom. Ide o súbor budov v historickom parku Arenberg zo 17. storočia. Neďaleko nájdete kaštieľ i observatórium so vzácnymi slnečnými a mesačnými hodinami a siedmimi alejami. Vidno ho aj z ihriska.

6cMajetok kedysi patril nemeckej šľachtickej rodine, ktorej ho však po 1. svetovej vojne skonfiškovali. Teraz ho obhospodaruje Valónsky kraj a ten ho prenajal súkromnej firme. Ihrisko vzniklo na bývalých poliach, ktoré boli obklopené loveckým revírom, a tak hráte pomedzi aj 200-ročné stromy. Keďže  jar bola v plnom rozpuku, všetko kvitlo a odtieňov zelených farieb sa nedalo dopočítať.

Od roku 2002 tam bolo  deväť jamkové ihrisko. „Dnes to už nestačí,“ hovorí manažér ihriska  Marc Vanderstichelen, „a tak sme vlani otvárali druhú.“ Pod dizajnom je podpísaný miestny architekt Bruno Sttensels. Ide o krásne, ale mimoriadne náročné ihrisko. A to aj pre zdatných golfistov. Nielenže je kopcovité, ale má aj množstvo slepých jamiek, vody a hlavne veľkorozmerných bunkrov v tvare vystretých prstov, ktoré priam priťahovali loptičky.

Neskôr sa zoznamujeme aj s Bartom van Stockkumom. Na vizitke má uvedené , že je manažér rezortu pre predaj, ale postupne prezrádza, že je majiteľom nielen tohto, ale ďalších dvoch ihrísk v  – Château de la Topurnette a de Pierpont.

Cena za hru: 55 € cez týždeň a 73 € cez víkend

6bHulencourt – medzi desiatkou najkrajších

Toto parkové, celoročne hrateľné ihrisko, dlhé 6 211 m,  patrí k tým, na ktoré golfista  len tak ľahko nezabudne. Ide vlastne o privátny klub, ale otvorený je aj pre verejnosť. Počet predávaných fíčiek je však limitovaný, pretože sa tam držia pravidlá, že členovia si majú právo vždy zahrať.

Autorom ihriska je francúzsky architekt Jean-Manuel Rossi a charakterizuje ho ako vnútrozemský links. Otvárali ho pred 25 rokmi, ale pred piatimi rokmi prešiel radikálnou rekonštrukciou.  V záujme zvýšenia kvality si pozvali špeciálnu firmu zaoberajúcu sa trávovým manažmentom vrátane enviromentálnej ochrany. Tá zmenila najmä trávu na grínoch a  naozaj to na nich vidno. Peniaze tam evidentne nechýbajú. Celé ihrisko, ktoré leží na pozemkoch bohatej farmárskej rodiny Solvay, je dokonale udržiavané. Pripomína upravený park s fontánami, môstikmi a hlavne bohatou stromovou výsadbou. Nečudo, že hodnotitelia web magazínu Best courses zaradilo osemnástku Le Vallon medzi desať najlepších belgických ihrísk. Okrem osemnástky tam majú ešte aj deviatku Le Verger ideálnu pre začiatočníkov.

Cena za hru na Le Vallon: 75 € cez týždeň a 85 € cez víkend

DSC07994Mont Garni – medzi lesíkmi

Tretie ihrisko neďaleko mestečka St-Chislain, ktoré sme si zahrali, je rodinný podnik. Ťahá sa zväčša po rovinke príjemným lesíkom. Par má 73, dĺžku 6 331 m. Občas vás potrápia priečne potôčiky a vysoké rafy, je tam ale minimum bunkrov. Posledná jamka je ostrovná.  Leží rovno pred klubovňou, ale dá so slušným výsledkom obohrať aj okolo vody. Vďaka odvážlivcom voliacim úder ponad jazierko majú občas návštevníci sediaci na terase o zábavu postarané.

Ide o jedno z najdlhších ihrísk v Belgicku a zvláštnosťou dizajnu architekta Íra Toma Mc Auleya je, že každá šiesta jamka končí pri klubovom dome v anglo-normanskom štýle, starom vyše sto rokov. Gríny sú v perfektnom stave, takže suma sumárum: Mont Garni ponúka príjemný, poctivý golf.

Ceny za fee: cez týždeň 55 €, víkend 70 €.

Chateau du Lac

Chateau du Lac

Prečo sa ubytovať v Martin´s Hotels?

Od bubliniek k hviezdičkám. Tak by sa dala do jednej vety zhrnúť história rodinnej hotelovej siete Martin´s Hotels. Peniaze na jej vybudovanie totiž získala rodina Martinovcov  z celkom iného biznisu – výroby nealkoholických nápojov celosvetovo známych pod názvom Schweppes.

 

John Martin - súčasný majiteľ hotelovej siete Martin´s Hotels

John Martin – súčasný majiteľ hotelovej siete Martin´s Hotels

Vnuk zakladateľa firmy a jeho menovec John Martin, s ktorým sme sa mali pri terajšej návšteve možnosť stretnúť, v roku 1981 premenil starú fabriku na výrobu nealkoholických nápojov na konferenčné centrum a neskôr luxusný päťhviezdičkový hotel pod názvom Chateau de Lac.

V cukrovare i kostole

V súčasnosti patrí do portfólia Martinovcov jedenásť originálnych hotelov spolu so 730 izbami. Každý má vlastný originálny príbeh. Napríklad Martin´s Grand Hotel vo Waterloo prestavali zo starého cukrovaru. Hotel Orangerie v slávnom meste Brugge, nazývanom aj Benátkami severu, vznikol z kláštora z 15. storočia. V meste Leuven sa Martinovci rozhodli urobiť hotel z bývalého paláca sekretára kráľa Charlesa – Guya Mirrilona. Nesporne najodvážnejším projektom, kde vstúpili dokonca do posvätných miest, je Martin´s Petershof v Mechelene. Ide totiž bezprecedentne ale výnimočne citlivo zrekonštruovaný kostol na štvorhviezdičkový hotel.

Symbol začiatku podnikania Martinovcov - plnička sódy v recepcii hotela.

Symbol začiatku podnikania Martinovcov – plnička sódy v recepcii hotela.

Nielen pre Červených diablov

Najnovším prírastkom v sieti je Martin´s Red je hotel, ktorý bude sídlom v súčasnosti tak hviezdneho belgického reprezentačného mančaftu prezývaného aj Red Devils. Nečudo, že hlavnou dekoračnou farbou hotela je červená. Ubytovať v ňom sa však bude môcť ktorýchkoľvek športový nadšenec. Podmienky na rôzne športy sú tam dokonalé.

Hotel nielen pre futbalových Červených  diablov.

Hotel nielen pre futbalových Červených diablov.

 

V ústrety golfistom

Firemná stratégia tejto siete je vyjsť v ústrety aj golfistom. Pred piatimi rokmi prišli preto so špeciálnym golfovým pasom –  Martin´s Golf Pass Brabant Wallon. Jeho majiteľ si môže zahrať na štrnástich ihriskách (patriacich jedenástim 6klubom), ktoré naprojektovali zväčša najlepší svetoví dizajnéri. So spomínaným pasom je garantované, že z hotela vás odvezú na zvolené ihrisko i späť, pričom cesta trvá od 10 do 35 minút.

Foto: Jana Janků, golfové rezorty a Martin´s Hotels 

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 21. júla 2016