Zahrali sme si novootvorenú deviatku v Trenčíne

07. júla 2016

Meno slávneho hokejistu Mariána Hossu, zaujímavý dizajn, pekná poloha pri Váhu, blízkosť centra mesta, bohaté športové zázemie v susedstve… Novootvorené deväť jamkové golfové ihrisko v Trenčíne má všetky predpoklady na úspech.

Marián Hossa podľahol tiež golfu

Marián Hossa rovnako ako mnohí iní hokejisti tiež podľahol golfu

Nerodilo sa ľahko. Ako to už na Slovensku býva tradíciou, pre niektorých je čo len zmienka o golfe niečím, ako pretiahnutím červeného súkna býkovi popred oči.

Inak to nebolo ani v Trenčíne. Keď sa jeden z najúspešnejších slovenských hokejistov, hráč NHL a trojnásobný držiteľ Stanley Cupu Marián Hossa, ktorý už tiež dávnejšie podľahol golfu, spolu so svojim kamarátom a spoločníkom Miroslavom Kubisom rozhodli vybudovať športový areál  HOSS Sport Center (www.hosssportcenter.sk) pri Váhu, Trenčania sa tešili. Keď však prišli s návrhom rozšíriť ho o 9-jamkové golfové ihrisko, rozbehla

Z deviatej a desiatej jamky je pekný výhľad na Hrad Matúša Čáka

Z deviatej a desiatej jamky je pekný výhľad na Hrad Matúša Čáka

sa vlna protestov. Dovtedy neudržiavané, burinou zarastené a odpadkami riadne zanešvárené územie s kempami pre bezdomovcov v záplavovom území rieky Váh pri stavidlách, sa zrazu stalo najvzácnejšou prírodnou perlou mesta. Bránili ho najmä rybári, enviromentalisti, ale hlavne tí, ktorí nič nevedia o golfe.

Mesto sa však investora HOSS CORP zastalo a dalo mu potrebné povolenia. Samé totiž v súčasnej finančnej situácii podobné všestranné športové zázemie vybudovať nedokáže. Dnes tam nájdete udržiavaných zhruba deväť hektárov územia s plážou v mestskom štýle, ihriská na plážový volejbal i petangue, tri tenisové kurty s umelou trávou, kde sa dá hrať minifutbal, floorbal i hokejbal, fit zónu, detské ihrisko či plochy na grilovanie.

Psičkári, vodáci, lietadlá

Cahrity turnaj otvoril ihrisko

Charity turnaj otvoril ihrisko

Slávnostným „krstom“ pre golfovú 9-jamkovú akadémiu (www.golftrencin.sk) bol poslednú júnovú sobotu  charitatívny turnaj za účasti nielen Mariána Hossu, ale aj jeho hokejových a iných priateľov. Od 1. júla 2016 je ihrisko otvorené aj pre verejnosť.

Patrili sme medzi prvých golfistov, ktorí si ho odskúšali. Bola práve nedeľa Cyrilometodejského víkendu a hrádza, vedúca popri ihrisku, bola plná prechádzajúcich sa trenčianskych rodiniek, psičkárov, bicyklistov i korčuliarov. Zvedavo si obzerali upravenú zelenú plochu, ktorú ešte donedávna zakrývali náletové buriny a burina. Niektorí sa zvedavo pristavovali pri tabuliach s fotkami ukazujúcich, ako toto územie ešte donedávna vyzeralo, ale aj so základnými informáciami o golfe, rovnako tiež upozorneniami, že prechod cez ihrisko môže byť nebezpečný.

O tom, že golf nehrajúci Trenčania si budú na nové pravidlá pohybu po tomto území musieť ešte zvyknúť, niet pochýb. Aj počas našej hry prešli psičkári so svojimi miláčikmi krížom cez fervej bez toho, aby sa čo len obzreli, odkiaľ môže priletieť loptička. M. Kubis je však presvedčený, že prostredie vychováva. „Mnohí považujú golf za snobský aj preto, že ihriská ležia mimo miest a všade treba ísť autom. My sme však ozajstným verejným mestským ihriskom a dá sa k nám dostať aj peši či bicyklom,“ hovorí.

Vodáci sa presúvajú cez fervej

Vodáci sa presúvajú cez fervej

Rovnako sme museli počkať, kým si skupinka českých vodákov poprenášala cez fervej jamky č. 8, tiahnucej sa tesne popri Váhu, svoje lode a náklad. Práve na tomto mieste musia totiž obísť stavidlá.

Majitelia ihriska však tolerantnosť vyžadujú aj od druhej strany – golfistov, ktorí tam prišli až po vodákoch. Preto jedným z miestnych pravidiel, uvedených aj na score karte, je rešpektovať a byť ohľaduplnými voči vodákom. A počkať so zahraním loptičky treba vzhľadom na neďaleké letisko aj v prípade nízkeho preletu lietadla nad ihriskom.

Malé ale milé

A aké teda sú prvé dojmy? Stručne by sa dalo povedať: malé ale milé ihrisko. Treba tiež dodať, že ide o deviatku, ktorá nemá ambície rozrásť sa na osemnástku. Ako povedal M. Kubis, niet tam jednoducho na ňu ani miesta. Zhruba deväť hektárová plocha umožnila vybudovať šesť troj a tri štvor parovky, takže par ihriska je 30. Zo žltých odpalísk má dĺžku 1 500 metrov a z červených  1 350 metrov. Ihrisko (ak vás nepristavia vodáci) sa dá zahrať za poldruha hodiny.

Pred západom slnkaNapriek tomu, že ide o novootvorené ihrisko, prekvapí mimoriadne vysokou kvalitou trávnikov na fervejach a priam dokonalým grínmi. Pravda, úprava okolia dráh si ešte vyžiada kopu práce i času. Aj preto sa to ešte na ihrisku „modrie“ kolíkmi okolo pôdy v oprave. Prírodný vzhľad mu dodávajú vyrastené stromy a kríky, zväčša náletové dreviny a panorámu dokresľuje susedstvo vlniacej sa hladiny Váhu, popri ktorej sa ťahajú posledné dve jamky. Tie sú celkovo najatraktívnejšie. Je z nich totiž krásny výhľad na starobylý Trenčiansky hrad Matúša Čáka.

Pozor si treba dať (napríklad na jamke č. 6) na biele kolíky ohraničujúce ihrisko. Pozíciu jamky prezradí podľa vo svete zaužívaných pravidiel farba vlajky (modrá vpredu, žltá v strede a červená vzadu). Podrobné informácie nájdete na score karte s mapkou ihriska.

Top ihrisko v zmenšenej podobe

Ihrisko nakreslili v americkej dizajneérskej firme Kelyho Phillipsa

Ihrisko konzultoval americký dizajnér Kyle Phillips

Dizajn ihriska, tvarovanie fervejí i grínov, prezrádzajú, že to bolo konzultované s najlepšími odborníkmi na výstavbu golfových ihrísk. Konkrétne je to americký dizajnér Kyle Phillips, ktorý je autorom takých slávnych ihrísk ako je Kingsbarns pri škótskom St. Andrews, Dundonald Links tiež v Škótsku, anglického The Grove, Jas Links v Abu Dhabí v SAE, South Cape v Severnej Kórei či California GC. Všetky sa pravidelne umiestňujú v rebríčkoch najkrajších ihrísk na svete

A ak sa pýtate, prečo prispel dizajnér Kyle Phillips konzultačnými službami pre toto malé prírodne ihrisko kdesi na nie veľmi známom Slovensku, dozviete sa, že ide o osobné vzťahy. Miro Kubis sa s ním pozná už niekoľko rokov. Vďaka tomu spoločne s Markom Thawleym z jeho firmy spracovali návrh layoutu. A Kyle Phillips tiež „dohodil“ Trenčanom svetoznámeho šejpera Petra Scotta zo Škótska. Výsledkom ich spoločnej práce je top majstrovské ihrisko v zmenšenej podobe.

Ekológia a mládež

Zaujímavé sú aj iné technické detaily. Keďže na tejto ploche vody Váhu vytvorili množstvo štrkových polí, bolo (a bude) možné vysiať lúčne trávy fescues, ktoré pripomenú kolísku golfu v Škótsku. Umožní to aj nenáročnú údržbu hracích plôch z pohľadu závlah i ďalšej starostlivosti, čo robí toto ihrisko šetrné k prírode.

IMG_8202Miro Kubis pripomína: „My sa nechceme na nič hrať. Naša deviatka je ideálnym miestom pre golfových začiatočníkov, pričom skúsenejší golfisti tu majú šancu precvičiť si krátku hru. Je to pohodové, priateľské ihrisko, kde sa môžu stretávať priatelia i celé rodiny. Dá sa sem prísť zahrať si ráno pred prácou či navečer a veríme, že priláka deti a mládež, ktoré golf uprednostnia pred vysedávaním pri počítačoch a televízoroch. Budeme organizovať aj hendikepové turnaje, pretože ako je známe, nové pravidlá SKGA, to umožňujú aj na deviatich jamkách. Myslím si, že toto je budúcnosť golfu, lebo nie každý si môže dovoliť obetovať hre celý deň a veľa peňazí.“

Liaheň nielen hokejistov?

Hrad v pozadíSvedčia o tom aj ceny za hru.  Deväť jamiek si možno v Trenčíne zahrať za 20 € cez týždeň a päť euro treba pridať cez víkend. Seniori môžu hrať od pondelka do stredy neobmedzene za celoročný poplatok 99 €.

Samostatnou kapitolou sú deti. Vo veku do 12 rokov hrajú za jedno euro.

O narastajúcom záujme Trenčanov o golf svedčí aj fakt, že už teraz si urobila zelenú kartu pol stovka budúcich golfistov. Najviac tam však stavajú na mládeži. Preto prizvali k spolupráci učiteľov z dvoch materských, štyroch základných a troch stredných škôl. Zaplatili im golfový kurz a nakúpili detské golfové pomôcky.

Šanca, aby sa Trenčín stal liahňou nielen výborných hokejistov, ale aj golfistov, sa tak otvorila doširoka.

Foto: Jana Janků, archív ihriska

Autor: Jana Janků | 07. júla 2016