Biele golfové noci v Petrohrade

08. septembra 2016

Toto úchvatné historické mesto v ústí rieky Nevy, ktoré založil cár Peter Veľký, má toľko lákadiel, že zahrať si golf je aj pre vášnivého golfistu už iba

Jednou z atrakcii Petrohradu je otváranie mostov.

Jednou z atrakcii Petrohradu je otváranie mostov.

čerešnička na torte. Golfových možností je tam však zatiaľ poskromne. Ihrisko Gorki ale stojí za návštevu. 

Druhé najväčšie ruské mesto Petrohrad poznajú vo svete pod menom St. Petersburg. Ešte stále sa tam však stretnete aj s jeho názvom z čias komunizmu, keď ho premenovali na počesť iného vodcu Leningrad a domáci mu radi tiež hovoria Piter. My sme sa do neho presunuli z Moskvy – tak ako to robí väčšina Rusov – pohodlným nočným rýchlikom.  Má to

Málokto vynechá návštevu Carskeho sela v Puškine.

Málokto vynechá návštevu Carskeho sela v Puškine.

nesporne svoje čaro, najmä pre dobrú partiu spolucestovateľov, akou bola aj naša touroperátorsko-novinárska skupina.  V Moskve sme nastúpili o pol noci a o deviatej ráno už obdivovali nespočetné krásy Peterburgu  – od nespočetných kanálov smerujúcich do Baltického mora, palácov, kostolov a katedrál, slávnej galérie Ermitáž… Zatiaľ iba z okna autobusu.

Svetoznáma galéria Ermitáž je v noci nádherne osvietná.

Svetoznáma galéria Ermitáž je v noci nádherne osvietená.

Hoci mesto má päť miliónov obyvateľov, v jeho šírom okolí funguje jediné 18-jamkové ihrisko Gorki. Nájdete ho asi 50 km na od centra mesta v blízkosti rýchlocesty Gostilinski smerujúcej do estónskeho hlavného mesta Tallin.

Od známeho fínskeho architekta  

Links ale vnútrozemský.

Majstrovskú osemnástku Gorki otvárali pred tromi rokmi. Pod jej dizajnom je podpísaný známy fínsky architekt Lassi Pekka Tilander. Jeho vynikajúcu prácu sme mohli vlani obdivovať aj estónskom Pärnu i Saare, v rodnom Fínsku však vytvoril okolo dvadsiatky ihrísk.

Gorki možno bez nadsádzky nazvať Tilanderovým majstrovským kúskom a neobjaveným drahokamom. Hoci neleží pri mori, má všetky prvky linksového ihriska. V tomto prípade vnútrozemského. Na otvorenej ploche sa podobne ako kdesi v Škótsku rád preháňa vietor a romanticky vyzerajúce vysoké trávnaté rafy i množstvo obrovských členitých pieskových bunkrov s červeným pieskom bývajú nepríjemnými prekážkami. Hrať tam ale je ozajstným golfovým zážitkom pre golfistu každej úrovne. Začiatkom leta nás prekvapili nielen kvalitné dráhy, ale aj výborne udržiavané gríny.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nechýbajú potôčiky a jazierka.

Nečudo teda, že ihrisko Gorki rýchlo prijali za člena združenia Leading Golf Europe, kde medzi pol stovku ihrísk z 18 krajín patrí aj slovenské Penati Senica, česká Casa Serena pri Kutnej Hore, Royal GC Mariánske Lázně či Kaskády Brno, ale trebárs aj maďarské Zala Springs. Všetky tieto ihriská museli najskôr prejsť tzv. mystery testom, teda skúškou neohlásených hodnotiteľov nielen samotného ihriska, ale aj poskytovaných služieb vrátane kuchyne.

Rezidenčný projekt

gorki-1

Zrubový klubový dom.

Gorki patrí známemu miestnemu podnikateľovi s realitami, majiteľovi nákupných stredísk Mega, takže nie je náhoda, že v susedstve ihriska a klubového domu začína rásť aj prvá golfová rezidenčná komunita.  Mala by obsahovať vyše 200 víl, ale aj joggingové trasy, bazén i apartmány. Takže čoskoro tam nebude problém ani nájsť ubytovanie.

Celkový štýl rezortu naznačuje klubový dom, ktorý je príjemnou modernou zrubovou stavbou s krásnym výhľadom na ihrisko. Milo nás prekvapila nás aj výborná kuchyňa.

SAMSUNG CAMERA PICTURESMimochodom, PRO trénera tam robí aj Štepán Slezák, ktorého mnohí hráči poznajú z Royal GC v Mariánskych Lázňach.

Ceny za hru nie sú v porovnaní s Moskvou prehnané.  Za 9 jamiek zaplatíte cez týždeň 30 €, od piatka do nedele 45 €. Za 18 jamiek je to cez týždeň 60 €, piatok-nedeľa 90 €. Za  20 € za osobu sa dá vopred objednať aj obed.

Golfový maratón

Ferveje lemujú vysoké trávy ako kdesi v Škótsku.

Ferveje lemujú vysoké trávy ako kdesi v Škótsku.

Marketingová šéfka Olesia Radčenko láka domácich I zahraničných golfistov na už teraz mimoriadne populárne podujatie – medzinárodný turnaj Biele noci v Gorki. Ide o 24 hodinový golfový maratón a kto sa ho chce najbližšie zúčastniť, mal by si poznačiť do kalendára začiatok júna 2017. Práve vtedy sú v Petrohrade na takéto podujatie ideálne podmienky – oné biele noci. Hrať sa začína na pravé poludnie a na pravé poludnie druhého dňa sa končí. Napriek bielym nociam sa nadránom predsa len sa zotmie a vtedy sa hrá so svietiacou loptičkou. Celkovo hráči odohrajú 72 jamiek (27 + 27+ 18) rôznymi hracími formátmi (stableford, foursome stableford a scramble) a prejdú vyše 40 kilometrov. Tímy sú trojčlenné, dvaja hrajú a tretí oddychuje, pričom sa striedajú po deviatich jamkách. Poplatok za účasť nie je malý – 900 €, ale súčasťou podujatia je bohaté hodovanie.

Kontakt:

Gorki Golf Club Petrohrad

Gorky, Lomonovovský rajón

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka: 6 505 m

Tel.: +7 812 318 09 90

reception@gorkigolf.ru
www.gorkigolf.ru

Tri jamky, ale niekoľkokrát

Na internete sa v súvislosti s golfom v Petrohradom dočítate aj o ihrisku Dunes Golf &Country Clube. Leží  38 km severne od mesta a je súčasťou známych kúpeľov Sestroretsky kurort. Leží tesne pri Baltickom mori, je z neho výhľad na krásne biele pláže, ktoré sú populárne najmä medzi nudistami. Postavili ho v roku 2002 a je poloprivátne. Pozor ale (upozorňujú na to viacerí, ktorí ho navštívili):  hoci ho uvádzajú ako 9-jamkové ihrisko (ba niekde dokonca spomínajú 18-jamkiek), realita je iná. Má iba tri jamky par 5, par 4, par 3. -, par 70 , ktoré sa hrajú tri (šesť) krát. Keďže sa dá hrať vždy z iných odpalísk, ihrisko ponúka viacero variácii hry.

Kontakt:

Dunes Golf & Country Club

Sestroretsk, St. Petersburg

Počet jamiek: 3

Pri prepočte na 18 jamiek par: 70 a dĺžka 5 298 m

Tel: +7 0812 437 4767


Foto: Jana Janků a archív ihriska Gorki

Autor: Jana Janků | 08. septembra 2016