Penati očami zahraničného hodnotiteľa: 5-hviezdičkový golf

26. októbra 2016

Slovenských golfistov netreba presviedčať, že rezort Penati je slovenská špička. James, ktorý patrí do tímu hodnotiteľov britského portálu www.top100golfcourses.co.uk, tiež nešetrí chválou. Radi preto preberáme jeho článok, ktorý portál nedávno uverejnil.

Hodnotiteľ portálu www.top100golfcourses.co.uk vystupuje len pod krstným menom. James. Ihrisko Heritage v Penati si odohral 6. septembra 2016 a napísal:

,,V nádherných, urastených  borovicových lesoch, hodinu autom na sever od krásnej Bratislavy, v blízkosti mesta Senica, vytvarovali rozprávkový 36 jamkový komplex Penati Golf Resort. Mal som príležitosť zahrať si iba jedno z tamojších ihrísk – Heritage (pretože na Legend sa práve odohrával turnaj Slovakia Amateurs

Ihrisko Heritage

Ihrisko Heritage

Open). A ja som rozhodnutý vrátiť sa tam kvôli tomu turnaju v auguste budúceho roka (HCP limit  6-8), kde sa môžu prihlásiť aj zahraniční hráči, a to tak muži ako aj ženy. Som vážne rozhodnutý absolvovať tento výlet. Kto to tiež urobí, bude mi ďakovať.
Penati je totiž päť hviezdičkový golf. Nepochybne patrí medzi tie najlepšie, čo sa vidieť. Ihrisko Heritage má dokonalý dizajn, ktorý vás skúsene vedie pomedzi vresy a borovicové lesy obklopujúce všetky majestátne jamky. Každá jamka má svoje vlastné tvarovanie a je zapamätateľná, je to zbierka tých najlepších kúskov z ihrísk Edinburgh pri Wentworthe, nového Sunningdale a Woburnu. Patrí do takejto ligy.
Tvarovanie ihriska vytvára jemne kontúry pre každý hraciu plochu, zatiaľ čo sa vám ponúka pohľad na divokú vegetáciu okolo a to od prvého výrezu, popri starodávne ferveje a gríny vo vynikajúcom stave.  Na viacerých miestach pomáha dizajnu zvlnená krajina a na kopci umiestnené vlajkou sú výzvou pre odvážnych.  Ponúkajú dokonca rany ponad líniu stromov a potom zase dole, cez dráhy pred vami. Úžasné. Na iných miestach je zase prvoradé správne vytvarovať dráhu loptičky. Niektoré jamky sú skutočne veľkolepé. Všetky sú pozývajúce, elegantné, pestré a zábavné.
Penati vás určite riadne vyšťaví a je riadnou skúškou hry najmä zo zadných odpalísk.
Ponúka veľa adrenalínu, nervy drásajúce momenty, najmä keď sa dostanete k rozsiahlym plochám vody a náročne tvarovaným bunkrom. Viacero nezvládnutých úderov môže skončiť v zátoke. Ihrisko si vyžaduje náročný finiš, ale je pozitívne vzrušujúce.
Nájdete tam odpaliská všetkých štandardov. Na záver vás čakajú spoločenské zariadenia rezortu. Sú moderné, komplexné a na najvyššej úrovni.
Pohľad na záverečné jamky oboch ihrísk sa dá vychutnať z veľkých slnečných terás, ktoré nadväzujú na reštauráciu spojenú sklenenou symfóniou. To je klubový dom. Má evidentne dobrú podporu a aktívne žije.  Nezabudnite preto na včasnú rezerváciu tee time. Želal by som si byť Slovákom. A želal by som si bývať niekde na blízku. Neviem sa dočkať návratu do Penati. Radomír (Holečka, pozn. prekladateľky), uvidíme sa budúce leto…“

JCB LAY

James o sebe prezrádza: ,,Som vášnivý golfista s 30 ročnými hráčskymi skúsenosťami, a to tak amatérskej ako aj profesionálnej úrovni. Mám rád malebné ihriská, postavené v harmónii  s okolitou prírodou, ihriská, ktorá ťa chytia svojim tvarovaním,  sú férovou, ale súčasne spravodlivou previerkou technických schopností hráča. Som tiež vášnivý lyžiar a novinár píšuci o cestovaní. Pracujem ako konzultačný riaditeľ spoločnosti Acceler-it, ktorá prináša súkromné a kapitálové investície do najrýchlejšie rastúcich mladých IT spoločností. Golf som hral vo viac ako 20 krajinách a som ochotný kedykoľvek sa vybrať aj na druhý koniec sveta, len aby som si zahral nové ihriská. Na zozname mojich obľúbených krajín je najmä Argentína, Vietnam a Maurícius.”

Preložila: Jana Janků

Foto: archív Penati

Autor: Jana Janků | 26. októbra 2016