Malorka – ostrov, ktorý milujú golfisti po celý rok (1)

17. januára 2017

Možnosť hrať po celý rok. Vyše dvadsiatka ihrísk a každé iné – od rovinatého, až po riadne členité. Tak to vlastne „diktuje“ tamojšia krásna, večne zelená príroda. Čo viac si môže golfista želať? To všetko nájde na najväčšom Baleárskom ostrove, kúpajúcom sa v Stredozemnom mori – Malorke.

My sme si tentokrát pre svoje golfové putovanie vybrali v porovnaní s juhom oveľa pokojnejší sever a východ ostrova. Výber je slušný: Len pár kilometrov od seba ležia štyri ihriská a na ďalšie štyri sa autom dostanete maximálne za tri štvrte hodinky. Nečudo, že nemeckí, anglickí či škandinávski dôchodcovia si nakúpili na okolí vilky či apartmány a zvyknú si zaránky (čo je najskôr okolo desiatej – veď sme v Španielsku!) prísť zahrať aspoň deviatku.

Príroda je na severe a východe ostrova mimoriadne pôvabná. Dramatické hory s historickým obrannými hradmi, malé mestečká i prístavy, kde sa nikto nikam nenáhli a keď sa vám otvorí výhľad na zálivy Stredozemného mora, celkom pochopíte tých seniorov, ktorí sa tam rozhodli stráviť jeseň života. Vrátane golfového.

Son Servera je príjemné ihrisko s kopcami za chrbtom.

Son Servera je príjemné ihrisko s kopcami za chrbtom.

Son Servera – dych histórie

Ako prvé sme si vybrali ihrisko Son Servera na severe ostrova. Je druhým najstarším na Malorke z roku 1961 a naozaj dýcha históriou vrátane jeho klubového domu. Zažili sme tam nedeľné stretnutie starých členov a boli to veru dámy a páni v rokoch. Keď sme ich potom stretli na ihrisku, oceňovali sme ich svižnú hru a golfové majstrovstvo, ktoré sa len tak za krátky čas nedá získať.

Ide o druhé najstaršie ihrisko na Malorke zo 60. rokov.

Ide o druhé najstaršie ihrisko na Malorke zo 60. rokov.

Aj v tomto prípade ide o ihrisko krásne včlenené do prírody. Tiahne sa popod koruny borovíc, ktorými je porastený horský masív a z niektorých jamiek sú krásne výhľady na záliv Cala Millor. Pôvodný dizajn mal na starosti  John Harris, ale neskôr urobil úpravy  Francisco López Segalés. Vďaka veku sa môže ihrisko pochváliť kvalitnými zrelými trávnikmi tak na fervejach, ako aj grínoch. Hru nám občas sťažilo množstvo mohutných olivovníkov, často aj uprostred dráhy. Ideálne je túto osemnástku poznať, lebo pár jamiek sa hrá naslepo. Užijete si aj hru okolo jazierok a dostatok bunkrov. Je to férové, zábavné ihrisko pre golfistu každej úrovne.

Počet jamiek: 18
Par: 72
Dĺžka: 5 844 m (páni),  4 937m (dámy)

Poplatok za hru: hlavná sezóna ( marec-máj, september-november) 94 €, vedľajšia sezóna 84 €

www.golfsonservera.com

Alcanada – vizitka pána Porche

Ihrisko ako jeho autá – krásne a dokonalé. Toto napadne vari každého, kto si zahrá sa ihrisko Alcanada na severe ostrova. Majiteľom tohto ihriska totiž nie je nikto iný, ako dedič známej automobilky Hans Peter

Druhá deviatka klesá k ostrovu s majákom Alcanada, podľa ktorého dostalo ihrisko meno.

Druhá deviatka klesá k ostrovu Alcanada s majákom, podľa ktorého dostalo ihrisko meno.

Porsche. Keď vraj videl prvý krát záliv s ostrovom Alcanada uprostred a majákom na ňom, okamžite vedel, že práve toto je miesto, kde chce mať svoje ihrisko. Mimochodom, pohľad na maják patrí k najpublikovanejším priam ikonickým golfovým fotkám Malorky.

Ako prezradili domáci, pán Porche tam napriek veku vyše 70 rokov chodí dodnes (apartmán má rovno nad reštauráciou) a vášnivo hrá golf. Vždy stihne pozvať zamestnancov na spoločnú večeru a poďakovať im za to, v akom skvelom stave ihrisko udržiavajú. Podobný zážitok kedysi spomínala aj skupinka českých golfistov. Po tom, čo pri bare chválili ihrisko, pristúpil k ním starší pán a pozval ich na privátny turnaj na druhý deň. Bol to sám majiteľ, pán Porsche. Mimochodom, jeho dedo, zakladateľ firmy, sa narodil v Liberci a pôvodne sa volal Boreš.

Alcanada 18. jamka.

Alcanada 18. jamka.

Ani za partnera si nevybral hocikoho. Dizajnom Alcanada poveril skúseného amerického architekta Roberta Trent Jonesa Jr., ktorý ho umne posadil do tamojšej  prírody. Prísnu ruku nad kvalitou drží už niekoľko rokov manažér ihriska Kristoff Both. Ihrisko otvárali v roku 2003. Ostrov s majákom máte ako dominantu pri hre najmä druhej deviatky, ktorá klesá k moru. Prvá sa točí okolo klubu a stúpa do vnútrozemia cez zalesnené kopce. Niekoľko jamiek chráni potok, ale potom sú hlavnými prekážkami množstvo malých ale hlbokých bankrov so strmými stenami a hustý raf okolo. Ferveje druhej deviatky lemujú pínie, olivovníky a duby.

Počet jamiek: 18
Par: 72
Dĺžka: 6 499 m

Poplatok za hru: hlavná sezóna 150 €, vedľajšia sezóna 135-105 €

www.golf-alcanada.com

Pula – miluje ho aj Rafa Nadal

Na východnej strane ostrova (cca 50 km od Palmy), nájdete ihrisko Pula golf, ktoré sa môže hrdiť niekoľkými vecami. Prvou je krásne údolie, kde sa rozkladá. Pôvodne to bol statok s poliami a pasúcim sa

Pre Pulu sú typické hlboké bankre škótskeho typu

Pre Pulu sú typické hlboké bankre škótskeho typu

dobytkom s takmer 400-ročnou históriou. Dodnes to pripomína kaplnka pri klubovom dome. Majitelia, rodina Salovcov, sa však v 90. rokoch, keď Malorka zažívala najväčšiu slávu najmä medzi nemeckými a škandinávskymi dôchodcami, rozhodla premeniť pozemky na rezidenčno-golfový rezort.

Od začiatku to bol úspešný projekt. Po čase sa však ihrisko ukázalo ako staromódne, a tak ho  roku 2005 predizajnovala španielska golfová legenda Jozé Maria Olazábal tak, aby spĺňalo požiadavky profesionálnych túr. Podarilo sa mu to. Až sedem krát sa tam hrala mužská Európska túra.

Manažérom  ihriska je syn majiteľa Arnau Sala. Netají, že mať takú významnú túru niekoľkokrát vo svojom rezorte je skvelá reklama. Zároveň však dodal, že promotér už nevie zohnať od sponzorov dostatok peňazí, a tak sa tohto významného európskeho podujatia museli vzdať. Teraz žijú najmä z toho, že poskytujú golfistom kompletné služby vrátane ubytovania.  Súčasťou rezortu je hotel v pôvabnom rustikálnom malorskom štýle a vilky v trochu modernejšom. S autíčkom sa dostane až pred dvere a z niektorých terás máte výhľad rovno na prvé odpalisko. Ubytovať tam môžu až okolo 60 golfistov a v cene za necelú tisícku eur na týždeň je polpenzia i unlimited golf, pričom zabezpečia aj transfer na ďalšie štyri okolité ihriská. Nechýba ani bazén a spa s rôznymi procedúrami.

Krásne modulované ihrisko je pôvabné najmä počas podvečer.

Krásne modulované ihrisko je pôvabné najmä podvečer.

Ihrisko Pula si zamiloval aj tenisový miláčik Španielov, rodák z Malorky, Rafa Nadal. Hoci je údajne samouk, svoje HCP dokázal vypracovať až na 3,9.  Nečudo, že vyhlasuje, že po skončení tenisovej kariéry sa dá na profesionálny golf. A hoci je v tenise ľavákom, golf hrá napravo. Na ihrisku ho zvyčajne stretnete so strýkom Tonim, ktorý mu po celú tenisovú kariéru robí kouča, ale neraz hrá aj so svojim výborným priateľom, PRO golfistom Sergiom Garciom.

Samotné ihrisko naozaj stojí za to. Zaujímavosťou je až zo 14 odpalísk vidíte na grín. Prvá deviatka je skôr rovinatá, druhá pahorkovitá, mierne kopcovitá, často so vyvýšenými grínmi s peknými výhľadmi do okolia. Často sa hrá naslepo a užijete si aj vody. Taká sedemnástka je zase riadnou zbierkou bunkrov. Na viacerých miestach vám budú pripomínať Škótsko. Sú také hlboké, že musíte použiť schodíky. Tvarovanie fervejí najmä na druhej deviatke vás úplne dostane najmä v čase západu slnka. Tiene vytvárajú romantické obrazce a v diaľke sa zrkadli morská hladina zálivu Cala Millor. Byť na gríne neznamená často tiež veľa. Sú zložito modulované, neraz hráte až na druhé poschodie. A zabudnúť netreba ani na neustále pofukujúci vietor.

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka: 6 246 m

Poplatok za hru: hlavná sezóna 88 €, vedľajšia sezóna 67 €

www.pulagolf.com

Capdepera – nadizajnovala ho príroda

Na Capdepera sa hrá cez rôzne prekážky. odpaľovať treba aj na fervej za vodnou nádržou.

Na Capdepera sa hrá cez rôzne prekážky. Odpaľovať treba aj na fervej za vodnými nádržami.

Chýr o tomto ihrisku na najvýchodnejšom cípe ostrova, ktoré dokončili v roku 1989, ide veľký. Označuje sa za jedno z najkrajších, ale aj najťažších na Malorke. Vraj iba pre naozaj skúsených hráčov. O to väčšia bola novinárska zvedavosť.

Keď sme začali hrať, jamky sa nám zdali pridlhé, ihrisko ani nie veľmi udržiavané, kučeravá tráva na semirafoch a nie veľmi vykosené forgríny sťažovali prihrávky. Potom to však prišlo: niekoľkokrát sa hrá cez jazerá, priepasti. Naozajstná príroda. Výzva najmä pre golfistov, ktorým nechýba sebadôvera, lebo najmä mužské (ale aj ženské) odpaliská sú často umiestnené tak, že  netušíte, kam vlastne hráte. Potom ste však prekvapení, že za kríkmi sa nachádza široká pohodlná fervej, ktorú zase o kúsok vystrieda úzky priesmyk pomedzi stromy. Ide najmä o posledných šesť jamiek, skrytých v údoliach pohoria Arta.

Vyhnúť sa treba aj kamenným múrikom.

Vyhnúť sa treba aj kamenným múrikom.

A potom je tu ešte trojparová jamka č. 15, ktorú označujú za najúchvatnejšiu na ostrove Malorka s prekrásnym výhľadom na Stredozemné more. Korunkovitý grín na vyvýšenej ploche je obklopenej priepasťami. Dať tam birdie je naozajstná majstrovstvo alebo kus šťastia. Výhodu majú nesporne tí, ktorí ihrisko poznajú, ale každý odíde s nezabudnuteľnými zážitkami.

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka: 5 589 m

Poplatok za hru: hlavná sezóna 94 €, vedľajšia sezóna 59-79 €.

www.golfcapdepera.com

 

Načo nosiť palice?

Skúsení golfisti vedia, že namiesto platenia nemalých poplatky za prevoz golfových bagov sa vyplatí golfovú súpravu si vypožičať. Na Malorke napríklad od spoločnosti BLUE SKY GOLF RENTAL. Pôsobí v Španielsku vrátane ostrovov Malorka a Tenerife i Portugalsku. Na prenájom ponúka sety vysokej kvality od najznámejších výrobcov ako sú Taylor Made, Titleist, PING, Mizuno, Wilson či Powakaddy. Nemusíte sa ani starať o ich prevoz z letiska do hotela, pretože vám ich prinesú až na miesto vášho ubytovania. Ceny sa pohybujú cca 40 €/4 dni, 70-80 €/7 dní.

Kontakt: www.blueskygolf-rental.com

Foto: Jana Janků a archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 17. januára 2017