Malorka je skvelé miesto pre zimný golf (2)

20. januára 2017

Na ostrove, kúpajúcom sa v Stredozemnom mori, vládne takmer počas celého roka mierne počasie. Priemerne tam napočítajú ročne až 300 slnečných dní. Vyše 20 ihrísk ponúka skvelý výber. Treba ale dodať, že väčšina majiteľov využila zvýšený záujem a od tohto roku pomerne radikálne zvýšila poplatky za hru.

Na tento baleársky ostrov sa v novembri minulého roka vybrali aj účastníci Medzinárodného golfového a cestovateľského veľtrhu IGTM, kde sa stretáva vyše tisícky touroperátorov, zástupcov golfových rezortov, ihrísk, hotelov i golfových novinárov z celého sveta. Súčasťou programu býva už tradične aj oficiálny turnaj IGTM. Hral sa na viacerých malorských ihriskách. Ale tentokrát nedohral. Neutíchajúci hustý lejak vyhnal hráčov do klubových domov už po piatich či šiestich jamkách.

 Vall d´Or Golf – ako na hojdačke

Hneď jednotka odskúša presnosť hry golfistu.

Hneď jednotka odskúša presnosť hry golfistu.

Za naše IGTM ihrisko zvolili organizátori Vall d´Or Golf na juhovýchode ostrova. Aj nás dážď do nitky premočených vyhnal z fervejí, ale vidiac jeho krásu sme sa tam o pár dní rozhodli vrátiť. Aj vďaka láskavej ochote manažérky Julie Jany Litten.

Neľutovali sme. Toto ihrisko patrí naozaj k malorským golfovým perlám. Najskôr tam v roku 1986 otvorili na pozemkoch bývalého gazdovstva Es Turó deviatku a majiteľ Antonio Lladó sa stal aj prvým prezidentom klubu. Tú potom o 13 rokov americký architekt Bradford Benz redizajnoval (dnes je zadnou) a rozšíril na terajšiu 18-tku.

Krásne výhľady aj na Stredozemné more.

Krásne výhľady aj na Stredozemné more.

Pri odmietnutí buginy sa na nás recepčný pozrel trochu prekvapene. Že ide o kopcovité ihrisko sme však vedeli. Potvrdí to už pohľad z prvého odpaliska trojparovej jamky, kde sa hrá cez hlboké údolie, aby ste sa potom museli vyšplhať na kopec do lesa k jamke ďalšej štvorparovky. Tretia jamka – päťparovka patrí k najkrajším na ostrove. Krásny ale náročný úvod. Odmenou je výhľad na prístav Porto Colom. Aj potom sa to strieda: hore-dole pomedzi borovicový les, mandľovníky, olivovníky. Hráči so slabšou kondičkou dostanú naozaj zabrať najmä na prvej deviatka. Druhá sa tiahne pokojnejšou krajinou, zvažujúcou sa k zálivom Porto Colom a Cala d´Or.

Takú pestrú hru si človek užije málokde. Niekoľko jamiek sa hrá naslepo, viaceré gríny sú vyvýšené, zvyčajne spoľahlivo chránené bukrami.

Počet jamiek: 18

Par: 71

Dĺžka: 5 538

Poplatok za hru (né ceny pre rok 2017): hlavná sezóna 112 €, vedľajšia sezóna 93-85 €

www.valldorgolfclub.com

Puntiró – s lietadlami nad hlavou

Krásne ihrisko neďaleko letiska s dizajnom J. Nicklausa.

Krásne ihrisko neďaleko letiska s dizajnom J. Nicklausa.

Vody si užijete.

Vody si užijete.

Rezort Golf Park Mallorka Puntiró leží kúsok iba od letiska hlavného mesta ostrova – Palma. Štartovaciu dráhu máte rovno nad hlavou. Slabšie povahy, ktorých pri odpale ruší sebe menší zvuk, si tu asi hru príliš neužijú. Lietadlo vám totiž asi v sto metrovej výške poletí nad hlavou každých štyri-päť minút. A keď nie lietadlo, tak aspoň helikoptéra.

Ihrisko je to ale nádherné s podpisom slávneho Jacka Nicklausa. Dokončili ho v roku 2006. Americký štýl – široké ferveje, rýchle modulované gríny, kučeravá bermuda tráva na semirafoch i forgrímoch, ktorá vie občas riadne sťažiť hru. Väčšina jamiek vedie okolo obrovských umelých jazier a odvážnym dáva šancu dostať sa cez ne priamo na grín. Uhrať dobrý výsledok na tomto naoko pohodovom ihrisku nie je veru jednoduché.

Počet jamiek: 18

Par: 71

Dĺžka: 6 027 m

Poplatok za hru: hlavná sezóna 99 €, vedľajšia sezóna 79-89 €

www.golfparkmallorka.com

Maioris – pohoda nadovšetko

Pomerne rovinaté ihrisko.

Pomerne rovinaté ihrisko.Toto ihrisko patrí tiež Romeovi Salovi rovnako ako aj Pula, ležiaca na severovýchode ostrova. Pri jeho dizajnovaní v roku 2006 sa spojil s nemeckým architektom Dieterom Cabusom.Nájdete ho na skok od Palmy, neďaleko letiska, ale na ňom našťastie motory lietadiel nepočuť. Dráhy ihriska sa tiahnu pokojnou, nie príliš kopcovitou typickou malorskou krajinou, pomedzi olivovníky a borovice.

Typická malorská krajina.

Typická malorská krajina.

Príjemné ihrisko, ktoré sa dá bez problémov hrať pešky, s niekoľkými nezabudnuteľnými jamkami. Takou je napríklad tretia s ostrovným grínom, ktorá sa považuje za signature hole. Podobnou ostrovnou je päťparovka č. 18. Manažér ihriska prezrádza, že najväčším problém tohto ihriska je nedostatok dažďovej vody, čo spôsobuje problémy so zavlažovaním. Rozhodli sa preto využívať recyklovanú vodu z okolitých hotelov. Tá je však plná solí a ničí trávu na grínoch. Na ihrisku to však v čase našej návštevy vidieť nebolo, bolo vo výbornom stave.

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka:  6 026 m

Poplatok za hru: hlavná sezóna 89 €, vedľajšia sezóna 72 €

www.golfmaioris.es

Son Antem – v sprievode vtáčikov

Ihrisko s prísnou ochranou prírody.

Ihrisko s prísnou ochranou prírody.

Ďalšie ihrisko iba kúsok od Palmy. Opäť iný golf. Svieže, obklopené bujnou vegetáciou. Ferveje sú široké, ale okolo veľa vody, veď súčasťou ihriska je päť jazier. Treba hrať presne na rýchle, modulované gríny.

Toto ihrisko je súčasťou prvého golf a spa rezortu spoločnosti Marriott v Európe, takže zázemie vrátane päťhviezdičkového hotela poskytuje dokonalý luxus. Postavili ho v roku 1994 pod taktovkou dizajnéra Francisca L. Segalésa. Aj v tomto prípade ide o bývalý poľovný revír. Na vysvetlenie: Son znamená v katalánštine ktorá je na Malorke oficiálnym jazykom, statok, gazdovstvo. Preto má toto slovo v názve viacero ihrísk vybudovaných práve na takýchto ucelených pozemkoch, zvyčajne aj s istým zázemím – napr. studňami či jazierkami.

V Son Antem majú dve osemnástky. Podľad na ihrisko East.

V Son Antem majú dve osemnástky. Podľad na ihrisko East.

Na Son Antem dodnes vidno pozostatky pôvodnej prírody. Majitelia sa rozhodli zachovať ju v čo najväčšej možnej miere. Ihrisko sa hlási k programu Audubon Cooperative Sunctuary Program For Golf Curses,  (ACSP), ktorý je zameraný na ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov. A tak keď sa napríklad vyberiete do kríkov pre uletenú loptičkou, nájdete na kraji tabuľu s popiskami, aké vtáčiky, zvieratá či plazy tam môžte stretnúť. Tento program je zameraný aj na znižovanie chemických postrekov.

V roku 2001 pribudla v rezorte ďalšia 18-tka od toho istého dizajnéra. Líšia sa podľa názvu East a West (východné a Západné)

Son Antem East

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka: 6 009 m

Son Antem West

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka:  5 913 m

Poplatok za hru: hlavná sezóna 91 €, vedľajšia sezóna 68 €

www.sonantemgolf.com

Son Termes – potrápi slabších hráčov

V rezorte majú dve osemnástky. Pohľad na Son Antem East.

V rezorte majú dve osemnástky. Pohľad na Son Antem East.

Na záver sme sa vybrali na ihrisko Son Termes len 10 km od hlavného mesta Palma. Otvárali ho v roku 1998 a dizajnom majitelia poverili Harris group a Jose Rodrigueza. Ide tiež o bývalé gazdovstvo a poľovný revír v horách, vďaka čomu ponúka prekrásne výhľady. Súčasťou sú historické budovy, z ktorých časť prerobili na spoločensko-výstavné priestory, kde sa v roku 20146 konal práve veľtrh IGTM.

Je to značne ťažké, technické, na presnosť hry náročné ihrisko. Prírodné prekážky tu hrajú rolu oveľa viac ako kdekoľvek inde. Hneď z prvého odpaliska a potom niekoľko ďalších treba hrať cez vodu (niekedy suchú), pomerne úzke ferveje obklopujú často veľké balvany, nechýba priečna voda, kríky okolo, auty… Viacero jamiek sa hrá naslepo a ešte k tomu na úzke ferveje. Golfistu s vyšším HCP môže toto ihrisko riadne potrápiť. Počet stratených loptičiek sa dokáže nezvyklo zvýšiť. Je pomerne hornaté, takže autíčko sa veľmi zíde.

Počas hry vás neustále sprevádzajú kozy.

Počas hry vás neustále sprevádzajú kozy.

A ešte na niečo si tiež treba zvyknúť: pobehuje tam množstvo kôz a kozliat. Občas máte pocit, že ich nemožno netrafiť. Vidno však, že sú na golfistov zvyknuté a vedia neuveriteľne rýchlo behať.

Dizajnom však ide o pekné ihrisko s kopcami a výhľadmi na hlavné mesto a záliv, okolo ktorého je postavené. V klubovom dome v malorskom štýle ponúkajú špičkovú kuchyňu.

Počet jamiek: 18

Par: 70

Dĺžka: 5 313m

Poplatok za hru: hlavná sezóna 95 €, vedľajšia sezóna 84 €.

www.golfsontermes.com

S požičanými palicami

Na Malorke hrala autorka článku s najnovším modelom dámskych palíc TaylorMade Calea, vypožičaných od spoločnosti zameranej na túto službu – BLUE SKY GOLF RENTAL.

Kontakt: www.blueskygolf-rental.com

Foto: autorka a archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 20. januára 2017