Zo svetových golfových grínov na lyžiarske svahy

05. februára 2017

Prekvapujúco sa „našla“ v navrhovaní športového oblečenia a vyrazila do zahraničia. Išla si tvrdohlavo za svojou predstavou a dnes tvorí na pomedzí golfového ihriska a hôr vo švajčiarskom Hünenbergu. Slovenská odevná dizajnérka Andrea Paldan.

Na Slovensku bola známou módnou návrhárkou, prestavovala vlastné kolekcie. Dnes sa však venuje športovému dizajnu pre prémiovú svetovú značku Kjus a pôsobí vo Švajčiarsku. Typické „K“ logo si cestu našlo aj na Slovensko. Golfové výrobky s ním nájdete napríklad v bratislavskej predajni Golf Centrum či Golfpac. Spolumajiteľom firmy je bývalý svetový lyžiar Lasse Kjus,  ktorý je aj vášnivým golfistom. Predvlani si s ním mohli na slovenských ihriskách Penati a Black Stork zahrať aj slovenskí golfisti.

  • Kedy prišlo to preorientovanie sa na športovo-elegantnú módu?

Značka lyžiarskych odevov Kjus patrí v súčasnosti k mimoriadne vychyteným.

Značka lyžiarskych odevov Kjus patrí v súčasnosti k mimoriadne vychyteným.

Udialo sa to postupne. K moje prvej golfovej kolekcii pre belgickú hráčku Victoriu Tomko som sa dostala už pred šiestimi rokmi. Neskôr som pracovala pre nemeckú golfovú značku Golfino a na viacerých golfových projektoch. Medzičasom prišla príležitosť navrhovať oblečenie na jazdu na koni, pre slovenskú cyklistickú značku Isadore či outdoorovú firmu Zajo. Cítila som potrebu výraznej zmeny z „fashion“ na „sport“ a Slovensko mi začalo byť malé na uplatnenie sa na úrovni, akú som si predstavovala.

  • Aká bola vaša cesta do prémiovej švajčiarskej značky Kjus?

Myslím, že ako zvyčajne som si túto príležitosť „privolala“. Kjus som najskôr spoznala ako lyžiarsku firmu. Potom som ale zistila, že sa venujú aj golfovému oblečeniu, ku ktorému som sa chcela vrátiť. S kombináciou golfu a ski som už mala skúsenosti a túžila som ich rozvinúť na globálnej úrovni. Vďaka profesijnému profilu na portáli Linked In ma o pár mesiacov neskôr objavila agentúra Sports Recruitment International  z Lausanne, ktorá vyhľadáva kvalifikované talenty v medzinárodnom športovom priemysle. Práve hľadali dizajnéra pre moju vysnenú pozíciu v Kjuse.

  • Ako dlho už žijete svoj „dream job“?

Teraz je to práve rok. Môžem povedať, že v Kjuse som sa naozaj „našla“. Vyhovuje mi prémiovosť, športová-elegancia, minimalizmus a dôraz na technickú dokonalosť produktov, rovnako ako inovatívnosť, ktorá tvorí DNA značky. Napokon, mottom značky je: Uncompromising performance, čo presne vystihuje aj môj prístup. Zároveň fakt, že modely, na ktorých pracujem, sa vyrábajú v tisícoch kusoch a sú distribuované v globálnom merítku, ma napĺňa spokojnosťou, ktorú som potrebovala cítiť.

  • Na akých kolekciách aktuálne pracujete?

Dizajnérska práca funguje v polročných cykloch a na modeloch sa začína tvoriť dva roky pred ich uvedením na trh. V práci sa naraz prelínajú viaceré sezóny. Začala som s dámskou lyžiarskou  kolekciou na zimu 2017/18, potom nasledovala pánska golfová línia na leto 2018 a aktuálne robím na pánskej ski kolekcii zima 2018/19. Žijeme tak trochu v budúcnosti. Okrem toho pracujem aj na módnych doplnkoch a špeciálnych inovatívnych projektoch.

  •  Značku reprezentuje aj známy golfista Charl Schwartzel.


    Značku reprezentuje aj známy golfista Charl Schwartzel.

    V minulosti ste obliekali známe osobnosti. Máte podobnú možnosť aj s aktuálnym športovým zameraním? Uvidíme teda vo vašich modeloch niektorú zo známych tvárí?

Kjus má viacerých známych svetových športovcov, ktorí sú tvárami značky. Je to napríklad švajčiarsky zjazdár Didier Cuche, či najnovšie nemenej známy golfista Charl Schwatzel.

  • Nájdeme vaše golfové či lyžiarske dizajny aj na Slovensku?

Moje ski dizajny  budú uvedené na trh až koncom tohto roka a golfové v lete budúceho, takže si treba ešte chvíľu počkať. Jeden z mojich inovatívnych projektov však už uzrel svetlo sveta pred pár týždňami v rámci kolekcie na zimu 2016/17. Ide o modely FREELITE  – svetovo prvú pletenú ultrastrečovú lyžiarsku bundu. Minulý rok sme spustili e-shop, čiže produkty sú dostupné kdekoľvek na svete.

  • Zaujal ma spomínaný inovatívny projekt. Čím je výnimočný?

 Dámska FREELITE bunda


Dámska FREELITE bunda

FREELITE koncept vychádza zo snahy o maximálnu slobodu pohybu na svahu, čo si vyžaduje ultrastrečový a zároveň nepremokavý a priedušný materiál. Preto sme vyvinuli vlastnú pletenú 3-vrstvovú látku s elastickou membránou. Požiadavky prekonáva na 200%, keďže je dvakrát elastickejšia ako štandardné materiály, ktoré sa v Kjuse používajú na lyžiarske oblečenie. Freelite je teda skutočne inovácia, ktorá píše históriu ski oblečenia a je skvelý pocit byť jeho súčasťou.

  • Čo je pre vás aktuálne najväčšou výzvou?

Rozhodne nová generácia ďalšieho zaujímavého konceptu – 7Sphere Alpines Layering System. Prvá séria bola ocenená cenou ISPO Awards 2016. Pointou je, že na svahu si lyžiar dokáže precízne regulovať  vlastnú mikroklímu a termálna kontrola mu zabezpečí komfort v širokej škále poveternostných podmienok. Opäť sú využité nové technológie. Zapracovať ich do dizajnu v spolupráci s odborníkmi z viacerých textilných, technologických a testovacích firiem, je výzva sama o sebe.

  • Novinky však nastali aj vo vašom súkromnom živote…

Áno, ide o krásnu novinku v podobe svadby, ktorú sme mali v lete v kaštieli Chateau Appony v Oponiciach v kruhu rodiny a priateľov. Som naozaj vďačná, že vo svojom živote mám veľkú podporu drahého pána manžela, bez nej by to nešlo.

Kto je Lasse Kjus (46)?

Bývalý nórsky lyžiar, ktorého meno značka nesie, je mnohonásobným víťazom Svetového pohára a Majstrovstiev sveta v zjazde, veľkom slalome a Super G. Je zároveň zlatým víťazom Zimných olympijských hier. Ako legenda alpského lyžovania bol nedávno uvedený do siene slávy – International Ski Racing Hall of Fame. Dodnes sa osobne zúčastňuje prezentácií nových kolekcií a je reprezentatívnou tvárou značky.

Kto je Andrea Paldan (34)?

Vyštudovala Odevný dizajn na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Získala viaceré ocenenia za dizajn, obliekala známe osobnosti, má za sebou pracovné skúsenosti z Londýna, Nemecka či Portugalska. V priebehu posledných rokov sa rozhodla pre výraznú zmenu v smerovaní a preorientovala sa z fashion na športovú módu. Aktuálne žije v Zürichu a navrhuje golfové a lyžiarske kolekcie pre prémiovú švajčiarsku značku Kjus.

Foto: archív LK International AG, Ondrej Bobek, Make-up: Ľubica Krajňáková.

Portréty A. Paldan s výrobkami Kjus fotené v predajni Golf Centrum v Bratislave.

 

 

 

Autor: Jana Janků | 05. februára 2017