Zelená v meste terakotovej farby

05. marca 2017

Obdobie od skorej jesene do neskorej jari je v marockom Marakéši ideálnym obdobím na golf.  Teploty sa vtedy šplhajú nad príjemných 20 0C. A vyberať je si naozaj z čoho. Veď v tesnej blízkosti tohto kráľovského mesta s typickými domami tehlovočervenej terakotovej farby nájdete 14 ihrísk a v blízkom okolí takmer tri desiatky. (1. časť)

Marakéš patrí medzi najpopulárnejšie turistické destinácie na svete.

Marakéš patrí medzi najpopulárnejšie turistické destinácie na svete.

Maroko samé o sebe je niečo výnimočné – so svojou atmosférou, chuťami, farbami. Kráľovské mesto Marakéš je ako jeho perla. Navyše nevšedne červená – tehlovočerveného terakotového odtieňa. My, golfisti, dodávame, že mu pristane aj zelená farba grínov. Oceňujeme tiež priame letecké spojenie z Viedne. Kto si zahrá aspoň pár jeho golfových ihrísk, je viac ako isté, že sa tam zatúži vrátiť. My sme sa tam vybrali s bratislavskou CK Events, s.r.o. špecializujúcou sa golfové dovolenky.

Kráľovská hra

Hoci marocká golfová história ráta už takmer storočnicu, budovaniu ihrísk sa tam začali seriózne venovať až v 80. a 90. rokoch minulého storočia. V tejto severoafrickej krajine vládol vtedy obľúbený kráľ Hassan II. Golf bol údajne jeho vášňou, ktorú preniesol aj na syna Mohammeda VI., jeho terajšieho kráľovského nasledovníka.  Aká bola a je úroveň ich hry, sa nám nepodarilo dopátrať. Tieto informácie sú totiž niečo ako štátne tajomstvo.

V súkoch.

V súkoch.

Vďaka Hassanovi II. dostal golf v Maroku seriózne komerčné základy. V čase jeho vlády pribudlo okolo najväčších  miest, ako sú Agadir, Marakéš, Casablanka, Rabat či Tangiers viac ako 20 ihrísk. Mohammed VI. pokračuje v otcových šľapajach. Vďaka tomu sa počet marockých ihrísk blíži už k štyridsiatke. Zväčša vyrástli ako súčasť päťhviezdičkových rezortov, ale aj novších projektov, kde ich obklopuje mohutná výstavba luxusných víl a apartmánov so všetkým, čo k tomu patrí.

Bohatí investori, špičkoví dizajnéri

K najväčším pochúťkam patria varené baranie hlavy a mozočky.

K najväčším pochúťkam patria varené baranie hlavy a mozočky.

Golfovou jednotkou v Maroku je bezosporu Marakéš, ktorý je magnetom aj pre ľudí milujúcich arabské trhy – súky, skryté za hradbami mediny. Život tam pulzuje v ktorúkoľvek dennú i nočnú hodinu. Najväčším lákadlom je svetoznáme námestie Djemaa el-Fna s jeho nespočetnými stánkami s koreninami či remeselnými výrobkami, zaklínačmi hadov, cvičenými opičkami, hltačmi ohňa, tetovačkami rúk henou, rozprávačmi nekonečných berberských príbehov, amatérskymi zubármi, ktorí vám vytrhnú zub priamo na mieste, muzikantmi… Podvečer sa námestie mení na obrovskú reštauráciu pod otvoreným nebom, kde môžte ochutnať typické varené baranie hlavy, mozočky, rôzne klobásky, skvelé marocké koláčiky, vynikajúce ovocné šťavy i trebárs slimáky.

Miestnym dobrotám neodolali ani členovia nášho zájazdu.

Miestnym dobrotám neodolali ani členovia nášho zájazdu.

Začiatkom roku 2017 sa počet ihrísk vo vzdialenosti len pár kilometrov od mesta rozrástol na 14. Dá sa teda hovoriť už o serióznej zimnej destinácii. Veď aj v období od novembra do februára sa tam teploty pohybujú okolo 20 0C. Treba ale dodať, že letné mesiace kvôli horúčavám prevyšujúcim aj štyridsať stupňov sú na hru veľmi náročné, čo sa odzrkadľuje aj znížených poplatkoch.

Ihriská ako Royal Golf Marrakech, Palmeraie či Amelkis sú už dlhšie osvedčenými značkami. V posledných rokoch sa však ich serióznymi partnermi stali aj mladé ihriská ako Marrakech Golf City, Samanah,  Al Maden či Ourika. Nečudo, veď pod ich dizajnom sú podpísané také osobnosti ako Jack Nicklaus, Colin Montgomerie, Gary Player či Kyle Philips.

Hoci je okolie Marakéša rovné ako chlebová placka, všetky tieto ihriská ponúkajú výhľady na zasnežené štvortisícové štíty Atlasu. Výhodou tiež je, že letisko leží len pár kilometrov od rušného centra mesta a mesto ponúka širokú škálu špičkových hotelov i butikového ubytovania v riadoch, čo sú bývalé obydlia bohatých arabských obchodníkov.

Tu je pár golfových tipov.

Assoufid – ihrisko púštneho typu

Pohľadov na zasnežený Atlas sa nedá nasýtiť.  Tewnto je z ihriska Assoufild.

Pohľadov na zasnežený Atlas sa nedá nasýtiť. Tento je z ihriska Assoufild.

Je to prvá dizajnérska kreácia škótskeho PGA hráča Nialla Camerona. S uznaním treba povedať, že vydarená. Svedčí o tom aj viacero ocenení  – Najlepšie marocké ihrisko 2016, Najlepšie africké ihrisko 2016, Excellence certifikát od TripAdvisoru a napokon aj World Golf Award.

Leží len nejakú pol hodinku od centra mesta a tiež sú z neho úžasné výhľady na zasnežený Atlas. Je postavené v púšti,  ale je navrhnuté tak, aby sa tam dalo čo najlepšie hospodáriť s vodou. Jedným zo spôsobov sú obmedzené plochy obsiate trávou. Predstavujú len 45 % z celkovej výmery ihriska. Zbadáte to hneď na prvom odpalisku a potom sa to pravidelne opakuje. Pred vami je najskôr obrovské hlineno-skalisto-piesčité pole, dlhé najmenej sto metrov a až potom nasleduje trávnatá fervej.  Podobne vyzerajú aj „rafy“.

Aj keď gríny a ferveje boli v čase návštevy v dokonale zelené, okolie nám dávalo najavo, že sme v púšti.

Aj keď gríny a ferveje boli v čase návštevy v dokonale zelené, okolie nám dávalo najavo, že sme v púšti.

Často tiež treba hrať cez široké suché potoky. Hráči, ktorí nie sú si istí dlhými drajvami, môžu mať problém. Chce to teda vopred si premyslieť  stratégiu. Nepresná hra môže zaniesť loptičku na kameňmi posiatu pôdu, odkiaľ sa však hrá a nad iskriacimi palicami vám niekedy až plače srdce. Našťastie trávnaté ferveje sú dostatočne široké. Výzvou je jamka č. 17. Nepatrí síce k najdlhším, ale ľahko tam skončíte v priepasti pred ňou, alebo vo vode za ňou. Zájsť do priepasti nie je ani taký problém, ale domáci kedíkovia vás naznačia, že je to domov hadov i škorpiónov. Keďže jeden škorpión sa nám poprechádzal aj po odpalisku, radšej sme im uverili.

Je to inak krásne ihrisko obklopené palmami, olivovníkmi, s elegantnou klubovňou a fontánkami na terase a výhľadom rovno na Atlas. Nechýba ani 5-hviezdičkový hotel. Golfový riaditeľ ihriska Guy Maxwell, inak pôvodom Škót,  hovorí, že keď tam prišiel v roku 2010 a videl rozostavané ihrisko, už vtedy vedel, že má obrovský potenciál. Ocenenia mu dávajú za pravdu.

Dĺžka: 6 440 m

Par: 72

Green fee: 85 € (ceny uvádzame v zimnej, teda hlavnej sezóne)

Samanah –  s podpisom J. Nicklausa

Samanah patrí k najkrajším ihriskám okolo Marakéšu.

Samanah patrí k najkrajším ihriskám okolo Marakéšu.

Ďalšie ihrisko vysokej kvality s charakteristikou púštne, kde rastie veľa kaktusov, paliem i olivovníkov. Je poloprivátne s množstvom luxusných, zväčša ešte nedokončených víl okolo. Otvárali ho v roku 2008. Vzhľadom na široké „americké“ ferveje sa tam dá hrať s prehľadom. Nečudo,

dizajn pochádza z architektonickej dielne Jacka Nicklausa. Výzvou sú veľké dĺžky dráh a jamky dobre chránené typickými rozľahlými bunkrami.

Golfová partička to bola vydarená.

Golfová partička to bola vydarená.

Celé ihrisko je dokonale udržiavané. Zabrať dajú extrémne rýchle, ale hlavne rafinovane modulované gríny. Tu si pochvaľovali tí, ktorí si namiesto autíčka kúpili služby miestneho kedíka. Profesionálne čítanie grínov bolo na nezaplatenie.

Mimoriadne úchvatné a zaujímavé sú posledné štyri jamky tiahnúce sa okolo veľkého jazera. A ani v tomto prípade nechýbajú nádherné výhľady na Atlas.

Dĺžka: 6 800 m

Par: 72

Green fee: 80 €

Foto: Jana Janků a archívy ihrísk 

Kontakt:

EVENTS, s. r. o.
Hattalova 12/A
831 03 Bratislava

Tel. +421 2 4463 5137
Tel. +421 2 4463 5139
Fax. +421 2 4463 5138
Mobil: +421 903 751 654
Email: events@golfholidays.sk
Web: www.golfholidays.sk 

 

Autor: Jana Janků | 05. marca 2017