Zahrali sme si RED OAK. Golfisti sa majú na čo tešiť

23. júla 2017

Na začiatok prezradíme: RED OAK nie je výmysel. Dub, ktorý sa v jeseni sfarbí do červena, stojí priamo nad novým 18- jamkovým ihriskom v katastri obce Lužianky pri Nitre. Nečlenovia rovnomenného klubu si však budú musieť na hru na ňom ešte pár dní počkať – kým stavbári dokončia klubový dom.

Otvorenie ihriska RED OAK bude patriť nesporne k hlavným udalostiam golfového roku 2017 na Slovensku. Ten je sám o sebe výnimočne bohatým v celej doterajšej golfovej histórii. Otvorenie štyroch ihrísk –  to tu dosiaľ nebolo a zrejme tak skoro ani nebude.

Len pre zopakovanie si: najskôr otvárali na prelome apríla a mája 18-jamkové ihrisko v Sedíne, ktoré hneď zaradilo medzi slovenskú golfovú špičku. Potom prišlo na rad otvorenie 9-jamkovej akadémie v Trnave, ktorá sa stala skvelou súčasťou rekreačnej zóny tohto mesta, ideálnym miestom na prvé golfové krôčiky i cvičenie krátkej hry. Ako tretiu otvárali deviatku v Malom Slavkove pod Vysokými Tatrami, ktorá má tiež veľké ambície a už v budúcom roku sa má rozrásť na majstrovskú osemnástku, postupne obklopenú aj rezidenčnými a rekreačnými domami.

Jedenástka podnikateľov

Pohľad na 18. jamku s klubovým domom na kopci patrí k impozantným.

Pohľad na 18. jamku s klubovým domom na kopci patrí k impozantným.

Vráťme sa ale pod červený dub, teda do RED OAK v Nitre. Vlastníkom ihriska je spoločnosť  GC Nitra a.s., ktorú tvorí jedenásť podnikateľov, kde dvaja z nich – Ľuboš Bíly a Jozef Hubinský už pred piatimi rokmi začali hľadať vhodné pozemky na výstavbu golfovo-rezidenčného rezortu. Pri súčasnej rozdrobenosti pôdneho vlastníctva na Slovensku a často nejasných vlastníckych vzťahoch to nie je ľahká úloha. Navyše, keď si dali podmienku, že by to malo byť do 20 kilometrov od Nitry.

Hľadali a našli. Ba dokonca ešte bližšie. Ucelený vyše 80- hektárovým pozemok, ktorý získali do dolhodobého prenájmu, leží na pahorkoch a v dolinkách vedľa hlavnej cesty z mesta smerom na Hlohovec, nad obcou Lužianky. Pre lepšiu orientáciu: od mesta treba prejsť popri obchode cash & carry Metro, cez tri kruhové objazdy a vpravo už uvidíte ferveje, gríny a bunkre nového ihriska. Odbočiť treba ešte pred známou reštauráciou a penziónom Hoffer.

Vody na ihrisku nenájdete veľa. Zato terénnych vĺn áno.

Vody na ihrisku nenájdete veľa. Zato terénnych vĺn áno.

História i súčasnosť na dlani

Prvé, čo vás upúta po zaparkovaní sú zaujímavé výhľady na celú Nitru i okolie. Môžte si zopakovať kus dejepisu – v pozadí uvidíte na kopčeku románsky Drážovský kostolík z 11. storočia, na druhej strane dominantu Nitry – Zobor s historickým hradom a vilovou výstavbou pod ním, kalváriu, socialistické paneláková sídliská… A ako na dlani máte aj práve vyrastajúci rozľahlý areál automobilky Land Rover. Chrbát ihriska tvoria vzácne dubovo-cérové lesy.

Na každej jamke nový príbeh

Samotná výstavba ihriska trvala dva roky s trojročnou prípravou dokumentov. Už prvý letmý pohľad od klubového domu prezradí, že skúsený americký odborník a golfový architekt Kenneth Williams, ktorého poverili dizajnom ihriska, sa nemusel pri projektovaní uskromňovať. Na samotné ihrisko mal k dispozícii 80 hektárov, takže mohol navrhnúť široké veľkorysé ferveje, ktoré dokážu slabším hráčom odpustiť chyby a dobrých odmeniť za dlhé a presne mierené rany. Dráhy sa tiahnu otvoreným poľom raz dole, potom zase hore kopcom, raz sa skláňajú na jednu a potom zase na druhú stranu a nútia neustále premýšľať, kam bude najlepšie umiestniť loptu.

Ihrisko s parom 72 dá naozaj zabrať a požičanie autíčka (pravdaže ak nepôjde o turnaj) je skvelou voľbou. Jeho dĺžka je síce bežná  –  5520 m zo žltých a 4 666 metrov z červených, predlžujú ho však na niektorých miestach pomerne veľké presuny medzi jamkami. A zabúdať nemožno ani na spomínanú kopcovitosť terénu.

Sám dizajnér K. Williams takto charakterizoval ihrisko RED OAK : „Je skutočne výnimočné. Pri každom odpale na vás čaká nový príbeh. Nenájdete na ňom dve rovnaké jamky. Pozície grínov a fervejí povzbudzujú na ďalší úder. Prekážky kombinované s prirodzeným vlnitým charakterom terénu zaručujú férové golfové podmienky. Popri hre si navyše môžete vychutnať nádherné prostredie od pohľadov na Drážovský kostolík, až po jamku smerujúcu k veži kostola sv. Štefana.“

Hore kopcom, dolu kopcom

RED OAK je férové ihrisko. Za dobrú ranu odmení.

RED OAK je férové ihrisko. Za dobrú ranu odmení.

Ihrisko sme si zahrali s domácimi členmi, ktorí ho už dobre poznajú. Keďže sme si zvolili priateľskú texas scramble súťaž, beztrestne sme dostávali aj neoceniteľné rady, kam je lepšie hrať a čoho sa vyvarovať. Tak či onak, na záver sme museli konštatovať, že ide o náročné ihrisko, ktoré kvôli otvorenosti a polohe na kopci dá zabrať najmä v čase veterného počasia. Na týchto bývalých poliach nájdete totiž len pár remízok  a napriek tomu, že tam už vysadili stovky stromov, na ich tieň si budeme musieť ešte pár rokov počkať.

Každé nové ihrisko potrebuje časť na dozretie. RED OAK však už teraz prekvapí skvelou kvalitou trávnatých plôch či už na fervejach alebo grínoch, ktoré majú mimochodom zväčša tzv. korunkovitý vzhľad (podľa tvaru korunky na pivovej fľaši), čiže prudko zahratá lopta z nich ľahko „stečie“. Na krátko sú vykosené aj rafy, aj z nich sa dá loptička slušne zahrať. Ďalšou charakteristikou ihriska je jeho férovosť. Prekážky sú zvyčajne viditeľné vrátane preluk z kríkov či potôčikov, ktoré sú však v tomto horúcom lete na niektorých miestach suché. Vody celkovo na ihrisku nie je veľa, pretože areál neobsahuje zatiaľ nijaké jazero. Hru si užijú tak hráči s vyšším HCP, ako aj skúsení golfisti.

Klubový dom tesne pred dokončením. Bude v ňom dosť miesta nielen pre golfistov.

Klubový dom tesne pred dokončením. Bude v ňom dosť miesta nielen pre golfistov.

Klubový dom a bývanie nielen pre golfistov

Rezort RED OAK je navrhnutý po vzore zahraničných projektov tak, že pôjde o spojenie golfového ihriska s rezidenčnou výstavbou. Už teraz sa pripravuje infraštruktúra pre 340 obytných domov, ktoré budú stáť okolo ihriska.  Záujem o pozemky naznačuje, že bývať na golfovom ihrisku už nie módou len v USA, Španielsku a iných krajinách, ale aj na Slovensku. Dôkazom toho sú projekty v Tatrách, Hrubej Borši či Senici.

Veľkoryso nie je riešené len samotné ihrisko, ale aj cvičné plochy. Do oka však celkom iste každému hneď padne aj efektný moderný objekt klubového domu pozostávajúcich z troch budov so štítovou strechou, obložených efektnými šedo-čiernymi kabrincami.

Klubový dom by mal byť teda spoločenským centrom nielen pre golfistov, ale aj obyvateľov okolitých domov i výletným miestom ostatných Nitrančanov či návštevníkov tohto mesta. Má niekoľko miestností, ktoré umožnia organizovať svadby, rôzne oslavy či firemné podujatia bez toho, aby bolo narušené pohodlie určené pre golfistov. Nebude chýbať dobre zásobený PRO shop, klubové priestory, bar, reštaurácia.

Posledný tohtoročný golfový prírastok na Slovensku tak bude už onedlho nesporne veľkou udalosťou. Je sa naozaj čo tešiť. Niet sporu, že RED OAK sa hneď od začiatku zaradí medzi slovenskú golfovú špičku.

Foto: Peter Kostroň a RED OAK

Autor: Jana Janků | 23. júla 2017