Malý Slavkov, ďalšie zaujímavé ihrisko pod Vysokými Tatrami

23. augusta 2017

Ak radi obdivujete Vysoké Tatry a ich okolie aspoň z diaľky, návšteva 9-jamkového ihriska Royal Valley v Malom Slavkove je na to ideálnou príležitosťou. Z každej jamky sa vám ponúkne nezabudnuteľný výhľad.

Od Popradu zbadáte ihrisko zbadáte už z cesty. Žlté bunkre na zelenej ploche na kopci sú pre golfistov jasným znakom. Treba však zájsť až do kráľovského mesta Kežmarok. Tam vás už tabule budú navigovať do neďalekej dedinky Malý Slavkov a Royal Valley, teda v preklade Kráľovské údolie.

otvor-slavkov-0373-1571345Vietor partnerom

Vozovka k ihrisku je zatiaľ trochu divoká, ale ide iba o provizórium. Budovanie rezidenčnej časti tohto rezortu ráta s novou, vedúcou priamo ku klubovni. Aj tá má zatiaľ iba nevyhnutnú mini podobu, ale spolu s terasou stačia. Keďže ju postavili na zatiaľ najvyššom bode areálu, kvôli výhľadom do okolia tam určite budú chodiť aj negolfisti. Hneď vedľa je sú aj cvičné plochy a z driving rangu odpaľujete rovno na Vysoké Tatry.

Areál ihriska máte zdola ako dlani. Rozkladá sa totiž na kopcovitých lúkach obklopených poliami, teda v typickej krajine na tejto podtatranskej plošine. Lesy vidíte iba v pozadí ako kulisu. Hoci okolo dráh už vysadili tisícku stromov, na ich tieň si bude treba ešte pár rokov počkať.

Zato vietor má na týchto holých kopcoch priam eldorádo. Bude pravdepodobne takmer vždy viac-menej súčasťou hry a golfisti, ktorí vedia v takýchto podmienkach hrať, budú mať nesporne výhodu. Hoci dnes ešte vidíme len prvú časť ihriska, kopcovitosťou a otvorenosťou v mnohom pripomína Red Oak pri Nitre, ktoré je tesne pred otvorením. Vysoké trávy okolo dráh, ale aj spomínaný vietor mu dávajú punc linksu, akurát že nejde o duny na morskom pobreží.

otvor-slavkov-0307-1571064Vysoká kvalita dráh i grínov

Na prvé odpalisko zatiaľ iba deviatky sa vyberáme s mladým manažérom ihriska Petrom Semešom, a tak máme informácie z prvej ruky. Aj bez nich však tušíme, že hra aj na tých deviatich jamkách dá po fyzickej ale i mentálnej stránke poriadne zabrať. Hore-dole, tak vedú jednotlivé dráhy, ktoré vybudovali podľa územného riešenia a prvotných štúdií spoločnosti PGA Design Consulting z Veľkej Británie. Konečnú poddobu mu však dal najskúsenejší slovenský golfový dizajnér Martin Munka z firmy Orag Slovensko. Tá sa podieľala aj na budovaní trávnatých plôch. A treba povedať, že napriek tohtoročnému extrémne suchému letu sú v perfektnom stave. Nespornú zásluhu má na tom  grínkíper Matej Šteller, ktorý má bohaté skúsenosti z predchádzajúceho pôsobiska – rezortu Grey Bear na Táloch.

otvor-slavkov-0315-1571356Absolutórium si zaslúži najmä kvalita grínov. Tí, ktorí hľadajú pri patovaní záchytný bod v podobe nejakého fľaku, sa veru potrápia. Ale triafanie loptičiek do jamiek sťažuje aj náročné tvarovanie grínov. Viaceré sú korunkovité, ako uzávery na pivových fľašiach, stekajúce na všetky strany. Ich správne čítanie si vyžaduje poriadne skúsenosti i sústredenie.

Už na prvej jamke pochopíte, že ide o netradičné ihrisko. Je to trojparovka. Tie sú ešte potom ďalšie tri, tri sú štvorparovky a dve päťparovky. Je to tým, že z terajšej deviatky bude súčasťou budúcej osemnástky iba šesť jamiek. Tri budú potom zaradené do akadémie. Preto taká nevšedná kombinácia a zatiaľ dĺžka ihriska iba 2 355 metrov s parom 34.

Názvy jamiek podľa výhľadov

Ak si však dáte terajšie slavkovskú deviatku dvakrát a peši, celkom iste na jej relatívnu krátkosť zabudnete. Každá jamka je poriadnou výzvou. Dráhy sa nielenže  tiahnu prudko hore alebo dole, ale takmer každá sa zvažuje do boku. Stratégia, kam umiestniť loptičku, aby sa nezgúľala do rafu či vody, je teda veľmi dôležitá. Najmä pre tohto, kto toto ihrisko nemá „nahraté“.

otvor-slavkov-0006-1571309Nuž, ale bez ohľadu na výsledok, okolitá krása kusiska Slovenska, ktorá sa dá odtiaľ vidieť, stojí za to – ihrisko totiž ponúka 360 stupňovú panorámu na všetky svetové strany. A aby aj hráči menej zdatní v zemepise vedeli, čo majú pred sebou, dozvedia sa to z orientačných tabúľ. So skvelým nápadom nazvať jamky podľa výhľadov prišiel práve Peter Semeš. A tak napríklad hneď prvá jamka sa volá Slavkovský štít, lebo akoby ste hrali naň. Potom príde na rad Kriváň, lebo aj Nízke Tatry sponad Malého Slavkova vidíte, nasleduje Malý Kežmarský štít, Gerlach, Veterný, Lavínový i Kežmarský štít. Na ôsmej jamke si zase starší môžu zaspomínať na legendárne zväzácke výstupy na Rysy. Na záver patrí lahôdka v podobe výhľadu na najvyšší vysokotatranský štít – Lomnický.

V zime plánujú v areáli vykresliť bežecké trate. V budúcnosti sa teda dá rátať aj so zimným turizmom, ako z toho ťažia na susednom Black Storku, Táloch či v moravských Ostraviciach.

Domy aj chaty

Investorom tohto projektu je bratislavská firma WBA Property Development, ktorá na jeho realizáciu využíva aj Európske fondy. V Royal Valley má veľké plány. Už teraz začali vykášať lúky a ničiť burinu na plochách, kde by malo už v budúcom roku vyrásť kompletné 18-jamkové ihrisko. Čulý ruch zatiaľ najmä v dolnej časti nasvedčuje tomu, že ľuďom sa toto miesto páči. Už teraz je tam rozostavaná celá ulica nových rodinných domov.

Projekt ráta aj s výstavbou rekreačných domov a apartmánov. Podľa neho by jedna celá ulica mala viesť stredom ihriska a ďalšie by ho mali obklopovať zboku. Pod Vysokými Tatrami teda vyrastie za niekoľko rokov ďalší zaujímavý golfovo-rezidenčný rezort, ktorý môže výborne dopĺňať ponuku neďalekého Black Storku vo Veľkej Lomnici.  Mimochodom, ten leží doslova za kopcom. Od prvej jamky v Malom Slavkove je to naň vzdušnou čiarou iba 2,5 kilometra. Po ceste je to cca 14 kilometrov, ale čo je to pre vášnivých golfistov?

Nemenej dôležité je získať pre golf miestnych ľudí. Pre tých, ktorí majú záujem,  naplánovali v Royal Valley na 1. septembra 2017 Deň otvorených dverí s ukážkami golfovej hry.

Kontakt:

Golfový areál Royal Valley

Golfová ulica 70

060 01 Malý Slavkov

www.royalvalley.sk

info@royalvalley.eu

T: +421 905 328 829

GPS: 49°08’41.2”N 20°23’09.8”E

Poplatky za hru:

9 jamiek

PO-ŠTV 29 €

víkend  a sviatky 35 €

18 jamiek

PO-ŠTV 35 €

víkend  a sviatky 45 €

V Royal Valley uplatňujú a systém rôznych zliav, napríklad celý flajt hrá PO-ŠTV za 99 € a cez víkend  a sviatky 119 €.

História po ruke

[caption id="attachment_7230" align="alignleft" width="300"]Kežmarský drevený kostol je zapísaný na Zozname UNESCO.  Kežmarský drevený kostol je zapísaný na Zozname UNESCO.[/caption]

Návšteva Royal Valley sa dá výborne skombinovať s prehliadkou okolitých historických spišských miest, najmä Kežmarku s jeho hradom, zrekonštruovaným historickým námestím s radnicou uprostred, evanjelickým artikulárnym dreveným kostolom zapísaným na zoznam pamiatok UNESCO, neskorogotickou bazilikou či evanjelickým lýceom s historickou knižnicou, kde študovali viacerí významní slovenskí dejatelia vrátane Pavla Országa Hviezdoslava. Mimochodom, v tamojšom hoteli Hviezdoslav si možno dať kávičku pri stole, kde vraj sedával.

Hotel Hviezdoslav.

Hotel Hviezdoslav.

Foto: Royal Valley a Jana Janků

 

 

Autor: Jana Janků | 23. augusta 2017