Albatross s Vontobelom – amatérska skúška profesionálneho golfu

28. augusta 2017

Už štyri roky hrávame vďaka švajčiarskej privátnej banke Vontobel golf neďaleko Prahy – na Albatrosse. Nielenže toto ihrisko označujú za český golfový klenot, ale Vontobel Golf Cup tam býva vždy pár dní pred alebo po turnaji Európskej túry Czech Masters. A to je pre nás, amatérskych hráčov, mimoriadne zážitok.

Tohtoročný turnaj D+D REAL Czech Masters, ktorý bude na Albatrosse koncom nadchádzajúceho týždňa na prelome augusta a septembra, prinesie k našim susedom svetový golf. Očakáva sa účasť takých golfových hviezd ako je Martin Kaymer, Lee Westwood, John Daly, Derren Clarke, Richard Duboisson, Robert Karlsson či Mathew Fitzpatrick. Na poslednú chvíľu images 1potvrdili účasť aj Jamie Donaldson i Thomas Pieters. Takúto špičkovú zostavu tam naraz doteraz nikdy nemali. Navyše, turnaj na Albatrosse, patriaci do série European Tour, sa do histórie zapíše aj tým, že na ňom odštartuje bitka o účasť na Ryder Cup.

Neustále investície

Turnaj série Európskej túry sa na Albatrosse hrá od roku 2014. Nie je to náhoda, ale zásluha najmä jeho majiteľa Jiřího Šimáně. Ten nikdy nechcel Albatross porovnávať s českými ihriskami, ale jeho cieľom bolo dostať ho do povedomia Európy. A to sa mu podarilo. Dokazujú dva doterajšie turnaje Ladies European Tour, ktoré tam už boli a už v poradí štvrtý tohtoročný pre mužov.

Čo si budeme hovoriť: dosiahnuť európsku (svetovú) úroveň nie je lacná záležistosť. Vyžaduje si to neustále investície od ihriska i jeho zázemia.  Osemnástka Albatross prešla práve preto v posledných rokoch významnými úpravami. Tie najväčšie tam urobili vlani, keď vybudovali nové závlahové jazierko na jamke 1, 10 a 12 a pribudlo tak niekoľko vodných prekážok. Od tohto roku má nový dizajn aj 16. jamka. Vďaka malému vodopádu za images 2grínom sa stala singature hole ihriska. V areáli tiež každý rok vysádzajú desiatky stromov, a tak sa linksové ihrisko mení pomaly na parkové.

Čo nepravidelný návštevník okamžite nemusí postrehnúť je, že príchodom nového grínkípra Benjamina Lovetta pristúpili vlani k presiatiu fervejí najmodernejšou trávou dwarf rye, ktorá je na trhu iba dva roky. Jej prednosťou je, že steblá sa prekrývajú a nedávajú veľa priestoru burinám. Ferveje sú ale po prevzdušnení a presiatí tvrdšie a loptička sa po nich viac gúľa. Všetkým – amatérskym i profesionálnym hráčom. Tohto roku to však neplatilo, lebo Vontobel Golf Cup sme hrali po silnej nočnej búrke a loptičky sa skôr zastavovali, ako gúľali. To platí aj grínoch. Tie bývajú pred/po European tour poriadne tvrdé a rýchle, čo je pre nás, amatérov, riadne ťažká skúška citu pri patovaní. Po nočnej búrke však hlavne zrána bola rýchlosť takpovediac milosrdná.

Zradné rafy

Kvôli Európskej túre však nemenia len samotný dizajn ihriska. Osobitnou kapitolou je jeho príprava. Na profesionálny turnaj napríklad ferveje pred odpaliskami nekosia (zostáva len chodníček). Takže hráči majú pred sebou vlastne raf. Na užšie sú kosené aj ferveje a na ich okraji na vás striehnu špeciálne upravované rafy. Ak sa do nich dostanete, musíte rátať s tým, že loptička do nich hlboko zapadne a často je ju problém nájsť. Keď zostane sedieť na vrchu tuhých ostrihaných stebiel trávy ako natíčkovaná, vyžaduje  si to zvyčajne použiť kratšiu palicu a špeciálny úder podobný hre z piesku. Pre nás, amatérov, ide zvyčajne iba o záchranný úder.

Prečo sú tieto rafy ťažšie ako inokedy? Tu je vysvetlenie odborníkov: kým počas sezóny ich kosia na výšku 44 mm, pred European tour ich nechávajú povyrásť na 55 mm, aby profíci napokon hrali z rafu skoseného na 68 mm.

Špičkoví hráči – špičkový servis

Získať špičkových hráčov na turnaj do Česka nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Albatross si musí neustále budovať svoje meno špičkovými službami, a to nielen pre hráčov, ale aj ich partnerky a deti.

Ján Poulíček, výkonný riaditeľ spoločnosti Relmost, ktorá je hlavným organizátorom D+D REAL Czech Masters, však zdôrazňuje, že najdôležitejší by bol úspech nejakého českého hráča, pretože to by podľa neho naštartovalo golfový boom v Česku. A v krajine, ktorá sa môže chváliť už vyše stovkou ihrísk, to je z rôzneho (najmä ekonomického) hľadiska mimoriadne potrebné.

20160415_103845Celý projekt D+DREAL Czech Masters sa však označuje za výsledok veľkej vášne Petra Dědka a jeho syna pre golf. Do ich podnikateľského portfólia patrí aj okrem štyroch turnajov Európskej túry na Albatrosse aj šesť ročníkov Challenge tour na Kunětickej Hore.

Na plávajúci grín

Turnaj na Albatrosse bude sprevádzať niekoľko zaujímavých akcií. Bude to napríklad Súboj klubov, čo je turnaj dvojčlenných tímov v nearest to the pin. Ďalším formátom je hra Prekonaj profíka. Tá bude na spomínanej 16. jamke s parom tri. S každým flajtom odpáli aj amatér a ak bude k vlajke bližšie ako profíci, získa celoročnú permanentku do lyžiarskeho areálu v Špindlerovom Mlyne. A atrakciou bude 29. augusta 2017 plavba loďou od Čechova. Hlavné hviezdy turnaja budú z nej čipovať na plávajúci grín.

Foto: Albatross

 

 

 

Autor: Jana Janků | 28. augusta 2017