Ischgl – lyžovačka s hviezdami

05. januára 2018

Naoko bežné alpské turistické stredisko na rakúsko-švajčiarskej hranici. A predsa čo do návštevnosti turistov za zaraďuje v Rakúsku hneď za Viedeň.  Čo ich tam teda tak láka?

Ischgl žije vo dne v noci.

V zime sa dá vyraziť do Ischglu na skvelú lyžovačku, od jari do jesene zase na pešie i cyklo túry do okolitých hôr. Chýba tam ale aquapark , nemajú termálne vody ba ani golfové ihrisko. A predsa sa tam ľudia hrnú.

Húževnatí horali

Bývala to kedysi typická sedliacka dedinka, ktorú keď v zime zavalil sneh, domáci sa z drevených chalúpok nedostali nikam až kým sa neroztopil. Jej históriu obrátil na ruby lyžiarsky pretekár Erwin Aloys. Ten mal v 60-rokoch už čo-to precestované a pochopil, že na zimný turizmus môže priniesť tomuto chudobnému regiónu prosperitu. Chcelo to však počiatočné investície. A tak s predstaviteľmi obce nahovorili 73 ľudí, aby zozbierali osobné či rodinné úspory alebo si zobrali pôžičku v banke a so

Vyblázniť sa možno vo funparku.

spoločným kapitálom založili ako akciovku lanovkovú spoločnosť. Zozbierali 6,671 mil. šilingov a za dva roky vybudovali vtedy najdlhšiu lanovkovú dráhu v Rakúsku – Idjochbahn. Osud im ale neprial. Pár dní pred otvorením sa na nej pretrhlo lano a úspory s pôžičkami sa premenili na ruiny. Horali sú však húževnatí ľudia. Už o pár mesiacov už lanovka opäť fungovala a mohla vyviezť na kopce prvých lyžiarov.

Bezcolná zóna a Elton John

Všetko začal Elton John.

Dnes sa dá v tamojšom lyžiarskom stredisku Silvretta Arena preháňať na lyžiach či snoubordoch po 262 kilometroch upravených zjazdoviek vybavených s najmodernejšími dopravnými zariadeniami. Mládež tam však láka oj bohatý spoločenský život, a to až do skorého rána. Toľko nočných barov a diskoték na jednom mieste len tak nenájdete.

Treba dodať, že Ischgl má trochu aj šťastie. Vďaka polohe pri švajčiarskych hraniciach je bezcolnou zónou, a tak tam mnohí hostia prichádzajú aj kvôli príjemnejším cenám módnych výrobkov, alkoholu ale aj kadejakých „tretiek“, ktoré sa pripletú do nákupného košíka.

Ako sa mestečko rozrastalo, narastala aj odvaha domácich. Ktosi v roku 1995 vymyslel, že by sa patrilo pozvať na otvorenie sezóny nejakú pop hviezdu. Rozhodli sa rovno pre Eltona Johna a ten pozvanie prijal. Pravda, na usporiadanie koncertu priamo na svahu potrebovali vtedy 3,5 mil. šilingov, ale stálo to za to. S Eltonom sa tam dohrnulo aj pol stovky novinárov. Mediálna sláva dovtedy neznámej dedinky sa zrazu nafúkla ako obrovská bublina.

Hviezdne pódium

Starnúca talianska hviezda Zucchero prilákala na jar 2017 až 18-tisíc divákov.

A potom už neodmietli koncertovať na javisku Idalp vo výške 2 320 metrov nad morom so zasneženými svahmi za chrbtom také svetové super stars ako Sting, Tina Turner, Bon Jovi, Rod Stewart, Alanis Morrisette, Lionel Richie, Pink, Rihanna, Kylie Minogue, Katy Perry, Robbie Wiliams, Mariah Carey, Anastacia… Na minuloročné ukončenie sezóny a speváka Zucckera prišlo na svah aj vďaka slnečnému počasiu až 18-tisíc divákov.

Hviezdne bolo aj otvorenie rozbiehajúcej sa sezóny 2017/2018. Ischglania si pozvali pod hviezdnu oblohu najúspešnejšiu speváčku v nemeckej histórii Andreu Berg. Svojou kariérou, skvelou postavou, ale najmä obrovským temperamentom a obľúbenosťou u všetkých generácií pripomína táto ryšavka Helenu Vondráčkovú. Veď milovníkov svojho spevu dojíma už 25 rokov a je držiteľkou stovky zlatých a platinových platní.

Cez hranice bez pasu

Raritou je, že v Ischgli bez toho, aby ste museli vyťahovať pas, môžete niekoľkokrát prekročiť štátne hranice a prelyžovať sa z Rakúska do Švajčiarska a potom zase späť. Po ceste vás čakajú rôzne fun parky, množstvo útulných hütte a krčmičiek so slnečnými terasami. A tí, čo si túžia odskúšať „beztiažovú“ jazdu, sa môžu dobrodružne spustiť do údolia po lane dráhy Skyfly upútaní v akejsi hojdačke. A to aj spolu lyžami.

Záruka dostatku snehu je v Silvretta Arena tiež zaručená. Patrí medzi rakúske strediská s najväčšou dĺžkou zjazdoviek v nadmorskej výške od 3 000 do 1 400 metrov a skvele tam zvládajú aj umelé zasnežovanie. Vhodnú zjazdovku si nájde každý typ lyžiarov. Od začiatočníkov až vyhľadávačov adrenalínu. Nájdete tam totiž až jedenásť čiernych zjazdoviek.

V posledných rokoch je Ischgl už tak populárny, a preto často až neželateľne preplnený, že domáci sa snažia rozptýliť záujemcov o lyžovanie, najmä rodiny s deťmi, aj do okolitých menších stredísk. Silvapark Galtür či Sunny Mountain Skiing Area Kappl&See sú vzdialené len pár kilometrov. Odskúšali sme lyžovačku aj tam a nechýba jej naozaj nič.

Za dobrým jedlom po svojich

Keď varia hviezdni šéfkuchári…

V Ischgli sa naučili dokonale útočiť aj na maškrtné jazýčky. Pred deviatimi rokmi tam predstavili podujatie Culinary St. Jacob´s Way, teda Kulinársku cestu Sv. Jacoba. Uplynulého leta prevzal patronát nad podujatím známy rakúsky šéfkuchár Eckart Witzigmann a k nemu sa pridalo ďalších päť medzinárodne uznávaných chefov z Rakúska, Nemecka, Portugalska, Holandska a Veľkej Británie.

Za dobrým jedlom si bolo treba vyšliapať.

A nevarilo sa v špičkovo vybavených hoteloch či reštauráciách, ale v jednoduchých horských útulkoch a chatách, kde bežne prespávajú horolezci a trekkisti. Slávni šéfkuchári tam musia vyšliapať po vlastných, pravdaže pre istotu v sprievode horských vodcov. A s nimi aj takí milovníci jedla, ktorých by ste inak od barového pultu kdesi v údolí nevyhnali.

Foto: TVB Paznaun – Ischgl

Autor: Jana Janků | 05. januára 2018