Deviaty ročník Ski & Golf Slovakia v slnkom zaliatych Tatrách

11. apríla 2018

Vysoké Tatry mali v sobotu 7. apríla 2018 vážnu konkurenciu. V Jasnej sa s kariérou lúčila slávna slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová. Aj tak však predpoveď slnečného počasia pritiahlo na svahy našich veľhôr stovky lyžovania chtivých záujemcov. Vrátane účastníkov 9. ročníka Ski & Golf Championship Slovakia.

Zorganizovať v slovenských podmienkach podujatie Ski & Golf počas jedného víkendu nie je ľahké. Treba mať totiž súčasne v blízkosti zasneženú zjazdovku a hrateľné golfové ihrisko. Rezortu Black Stork sa to podarilo už deviaty krát. Aj tentokrát síce za náročných podmienok, ale s tradičným veľkým nadšením a priateľskou atmosférou, ktoré prilákali účastníkov nielen zo Slovenska ale aj Česka a Poľska. Rolu iste hrá aj to, že tieto dva športy majú v Tatrách vyše storočnú tradíciu.

Spoločné foto účastníkov na Čučoriedkach pod Lomnickým štítom.

Najskôr medzi bránkami

Lyžiarska trať bola výborne upravená a každý mohol ukázať, čo vie.

V sobotu ráno sa 36 lyžujúcich golfistov resp. golfujúcich lyžiarov vybralo najskôr na zjazdovku Čučoriedky nad Tatranskou Lomnicou. Na lanovku nastupovali medzi prvými lyžiarskymi nadšencami, ktorých do tohto v posledných rokoch radikálne zmodernizovaného rezortu prilákalo krásne aprílové počasie. Do štartu sa viacerí ešte stihli spustiť aj prírodne vysneženým Lomnickým sedlom a pokochať sa výhľadom na okolie od Skalnatého Plesa.

Pretekári mali na dosiahnutie čo najlepšieho času medzi bránkami obrovského slalomu dva pokusy. Absolútnym víťazom sa napokon stal Roman Staník s časom 27,49 sek., ktorý už 4x postúpil na svetové finále Ski & Golf. Za ním nasledoval Jiří Příkazský s časom 28,68 sek. a Michal Galko s časom 29,30 sek.

Parťáci držia palce…

Tri krát deviatka

otom už účastníci „zlyžovali“ na golfové ihrisko Black Stork vo Veľkej Lomnici na letné gríny 9-jamkového ihriska Braid (B). Zmena nadmorskej výšky a silný vietor pridali podujatiu napätie. Najlepší čas lyžiarskych pretekov sa totiž podľa pravidiel

násobí koeficientom 3,92 a sčítava s plným skóre z oboch golfových kôl (9 + 18 jamiek).

Jarný golf na Black Stork si vždy vyžaduje veľké sústredenie.

Absolútnym víťazom 9. ročníka Ski & Golf Championship Slovakia sa napokon stal Michal Galko (s golfovým skóre 41 a 90 rán), ktorý získal 246,11 bodov. Len o 0,35 bodu sa na 2.mieste umiestnila Antónia Zacharovská vďaka skvelej hre golfu (246,46) a na 3. mieste skončil Matúš Maďar (247,59 bodov).

Kto pôjde do Rakúska?

Reprezentačný tím Black Stork Slovakia na už 19. Majstrovstvách sveta Ski & Golf v stredisku Zell am See a Kaprun v Rakúsku od 9. do 13. mája 2018 budú tvoriť: Michal Galko, Antónia Zacharovská, Roman Staník, Przemek Nowak a Matúš Maďar.

Víťazi SKI&GOLF Slovakia 2017 v jednotlivých kategóriách:

Víťazi 9. ročníka Ski & Golf s prezidentom Lomnického GC Jiřím Hruškom (vpravo) a hlavnou organizátorkou podujatia Dankou Veleckou (v strede hore).

JUNIORS: Antónia Zacharovská (skóre 246,46; 33,97 sek, 39 a 74 rán)

MAIN CLASS: Michal Galko (skóre 246,11; 29,30 sek, 41 a 90 rán)

MID AGE: Roman Staník (skóre 248; 27,49 sek, 46 a 94 rán)

MASTERS: Przemek Nowak (skóre 250,17; 29,57 sek, 44 a 90 rán)

OPEN (bez postupu na svetové finále, kde je potrebný HCP pod 18): Slavomír Korman (skóre 277,80; 29,73 sek, 55 a 106 rán).

Slovensko boduje

Medzi účastníkov sa prvýkrát zaradil aj herec Martin Mňahončák.

 

Slovensko sa na predchádzajúcich svetových šampionátoch v Rakúsku zviditeľnilo najmä prostredníctvom Daniely Jorčíkovej, ktorá sa stala už päť krát svetovou víťazkou v kategórii Midage žien. V roku 2015 triumfoval v obrovskom slalome pod Kitzsteinhornom Adam Žampa aj keď bol vtedy iba golfovým začiatočníkom.

Foto: Milan Velecký

Autor: Jana Janků | 11. apríla 2018