Gríny s vôňou oleandrov a levandule

27. mája 2018

Provensálsko doslova útočí na všetky ľudské zmysly. Nie náhodou sa v návštevnosti turistami zaraďuje hneď za metropolu Francúzska – Paríž. Zasľúbené je aj golfu. Veď vybrať si možno z takmer 60 ihrísk.

Tento región na juhu Francúzska dotýkajúci sa Stredozemného mora má v ponuke všetko, čo si turista môže želať. Povaľovanie sa na pieskových plážach a kúpanie v azúrových vodách Stredozemného mora, ale na skok je to aj do Álp. Od jari do jesene tam rozvoniavajú pestrofarebné polia kvetov a byliniek, najmä levandule oleandrov. V koncentrovanej podobe môžete ich vôňu nasávať v tamojších výrobniach parfumov. Ku koloritu tohto pôvabného kraja patria olivové háje, vinohrady i vinárstva s ich skvelým vínom.

Pravý uhol na každom kroku

Pravouhlé sú aj bunkre

Hneď na úvod sme si užili pikošku. Medzi nezabudnuteľné provensálske golfové dobrodružstvá určite patrí hra na ihrisku Domaine de Manville neďaleko Baux Provence. Hráčov čaká prekvapenie: všetko je tam pravouhlé – ferveje, gríny, bankre. Údajne na svete sa dajú nájsť len dve podobné ihriská.

Vysvetlenia sme dostali od šéfa rezortu Jeremieho Picota: „Keď sme sa pred piatimi rokmi rozhodli postaviť luxusný 5-hviezdičkový hotel, chceli sme aby súčasťou služieb bol aj špičkový golf. Keď sme ale navrhli rozšíriť klasickú deviatku na osemnásť jamkové ihrisko, nechcelo nám dať ministerstvo životného prostredia povolenie. Ide totiž o chránenú prírodnú oblasť. Hlavnou obživou ľudí tu vždy bývalo vždy farmárčenie. Potom sme ale navrhli,  že pri dizajne ihriska dodržíme vzhľad pôvodných gazdovstiev, ale nevedeli sme nájsť vhodného architekta. Bol to napokon Thierry Sprecher, kto prišiel s tzv. farmárskou architektúrou. Nie sú to len pravouhlé ferveje, gríny i bankre kopírujúce vzhľad pôvodných pozemkov, ale zachovali sme aj typické kamenné múriky, oddeľujúce polia, sady či vinohrady. Trávu na výsev sme zvolili takú, aby zodpovedala prírode v patričnom ročnom období. V zime je teda žltá, ale tak to má byť.“

Kamenné prekážky tvoria krásne kulisy každého provensálskeho ihriska

Domaine de Manville sa stalo prvým eko-ihriskom v oblasti Provence-Alpes-Cote d´Azure. Z ekonomického hľadiska je to podľa J. Picota vlastne výhoda, lebo spotreba vody i chémie je nižšia a teda aj celkové náklady.

A ako sa hrá na ihrisku, kde dominujú pravé uhly? V podstate rovnako, ako kdekoľvek inde. Údery vám skôr zastavia obrovské olivovníky. Veď spolu ich je tam 1 330. Inde zase musíte obísť kamenné múriky, skaly či z diaľky nie celkom viditeľný potok, pretekajúci priečne fervejou. Ba loptička môže skončiť v jaskyni v Mas Saite Berthe alebo medzi viničmi. Mimochodom, tamojšie burgundské z vinárstva Chateau Romanin sa považuje za jedno z najlepších vín na svete.

Okrem golfu čaká návštevníkov v tejto oblasti aj veľa inej zábavy. Obľúbené sú prechádzky v masíve Alpilles, prehliadka Pápežskeho paláca v Avignone i mosta Saint Bénezet, zapísanom na zozname UNESCO.

S kráľovskými koreňmi

Pont Royal patrí k tomu najkrajšiemu v Provensálsku

Ďalším úchvatným, dokonale udržiavaným ihriskom je La Durance Pont Royal pri dedinke Mallemort, len pol hodinku od Marseille. Leží na pozemkoch hospodárstva, ktoré kedysi patrilo kráľovskej rodine. Odtiaľ názov Pont Royal, čo v preklade znamená kráľovsky most.

Označenie „kráľovské” mu prináleží aj z iného dôvodu. Ide totiž o jediné ihrisko vo Francúzsku, ktoré dizajnoval slávny „golfový kráľ“, dnes už zosnulý španielsky golfista Severiano Ballesteros. Ide naozaj o majstrovský kúsok. Ihrisko je zasadené do prekrásnej provensálskej krajiny s typickými obrovskými borovicami a s výhľadmi na pohorie Alpilles i Luberon. Prirodzene kopíruje prírodný reliéf so všetkými jeho pahorkami i dolinkami. Máte pocit, akoby tam bolo odjakživa. Nečudo, že sa pravidelne umiestňuje medzi najkrajšími ihriskami v Európe.

Domáci spomínajú, že Seve si počas projektovania vždy najskôr položil na zem loptičku, odohral ju a až potom povedal, kde bude odpalisko či grín. Ihrisko  doslova reprezentuje výšku jeho inteligencie a štýlu. Ak sa príliš netrápite nad nevydarenou ranou či patom, vaša duša tam naozaj pookreje. Na dosiahnutie slušného výsledku však treba vytiahnuť všetky technické i taktické zručnosti. Prírodných prekážok, vrátane vody, je tam neúrekom.

Miesto, kde leží Pont Royal, má tiež bohatú históriu. Kedysi tam stál najväčší obilný mlyn v okolí. Moulin de Vernègues je dnes názov moderného hotela so spa a mítingovými miestnosťami. Raritou sú podzemné rieky i chodby, ktorými sa dá údajne dostať až na neďaleký hrad Tailades, bývalé sídlo Templárov.

Stredozemné more pod nohami

Posledná jamka golfového ihriska Dolce Frégate

Nie menším zážitkom je hra na ďalšom skvoste – nádhernom 18-jamkovom ihrisku Dolce Frégate. Už príchod do klubovne a pohľad z jej terasy na kopcom sa šplhajúcu osemnástu jamku s tromi jazierkami s modrou vodou a hotelom na bočnom svahu, postavenom v štýle provensálskej dedinky, je nezabudnuteľný.

Zásluhu na vzhľade ihriska má okrem prírody aj talent architekta Ronalda W. Freama. Skaly, múriky z nasucho ukladaných kameňov, borovice, olivovníky, vinohrady rodiace špičkové odrody hrozna, večne fúkajúci vietor od mora… Na tomto vyše štvrť storočia starom ihrisku rovná jamka ani neexistuje. Ferveje sa tiahnu buď z kopca alebo dole ním. Autíčko sa veru hodí. Hra si vyžaduje rozumnú stratégiu, lebo ferveje sa zvyčajne zvažujú na jednu alebo druhú stranu a tráva na modulovaných grínoch je mimoriadne rýchla. Keď sa ale napríklad na 10. jamke otvorí výhľad na Stredozemné more s privátnym ostrovčekom v zátoke, zabudnete aj nevydarenejšie údery. A ak vás tu zastihne západ slnka, uvidíte vodnú hladinu, ktorú akoby niekto posypal zlatými šupinami.

Domaine de Manville

Otvorenie ihriska: 2014

Dĺžka: 5 535  m

Par: 72

Cena za hru: 55 € (PO-ŠTV), 75 € (víkend)

www.domainedemanville.fr

La Durance Pont Royal

Otvorenie ihriska: 1992

Dĺžka: 6 123  m

Par: 72

Cena za hru: vysoká sezóna: (12. marca do 11. novembra) 85 €, inokedy 65 €.

www.golf-pontroyal.com

Dolce Frégate Provence

Otvorenie ihriska: 1992

Dĺžka: 6 210

Par 72

Cena za hru: vysoká sezóna: (12. marca do 11. novembra) 90 €, nízka sezóna 70 €

www.dolcefregate.com  

Foto: autorka a archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 27. mája 2018