Zelené perly na Azúrovom pobreží

15. mája 2018

Francúzsko má v roku 2018 v golfovom svete najvyšší kurz. Veď v septembri privítajú v tejto krajine prvýkrát v histórii prestížny golfový turnaj Ryder Club. My vás ale nepozývame na ihrisko National pri Paríži, ale na juh Francúzska – na Azúrové pobrežie Cote d´Azure.

Príbeh veľkej lásky

Old course v Cannes z vtáčej perspektívy

Prvé golfové stopy na Azúrovom pobreží Cote´Azure nájdete v slávnom mondénnom Cannes, preslávenom v posledných rokoch filmovým festivalom a jeho hviezdami premávajúcimi sa po červenom koberci. Golfová loptička sa tam vzniesla do vzduchu už pred vyše 120 rokmi vďaka ruskému veľkokniežaťu Michalovi. Všetko by bolo možno inak, keby ho jeho vlastný brat, cár Alexander III., nevyhnal z Ruska do exilu. Príčinou bola jeho láska ku krásnej kňažnej Sofii, vnučke básnika Puškina, ktorú sa rozhodol zobrať si za ženu. Hoci mala šľachtický pôvod, cár považoval manželstvo s ňou za nerovné.

Ihrisku Old course dávajú tieň štyri tisícky borovíc

Veľkoknieža Michal sa pri potulkách Európou zastavil aj v Škótsku a tam sa zaľúbil aj do golfu. Keď sa neskôr usadil v Cannes, miesto na svoj koníček nenašiel. Golf  tamojší poznali vtedy iba z rozprávania. Keď objavil pozemok medzi riekou Siagne a Stredozemným morom, kde koruny starých borovíc ako obrovské dáždniky vytvárali tieň pred horúcim slnkom, bolo rozhodnuté, že tam postaví ihrisko. Dnes je známe ako Old Course Mandelieu (meno po ikonickom ihrisku v slávnom škótskom St. Andrews). Malo vtedy len deväť jamiek, ale klubový dom postavený v normandskom štýle bol od začiatku miestom stretávania sa európskych panovníkov, kráľov i princezien, šľachty i veľkopodnikateľov. Ak nehrali golf, aspoň si posedeli pri šálke čaju na terase.

Keď ihrisko v roku 1997 kúpila bohatá rodina Cameriniovcov, dala ho rozšíriť na kompletnú osemnástku podľa dizajnu Luciena Barrièrea a Sirea Marina Vaglianiho. Raritou je, že po dvoch jamkách musíte nastúpiť na kompu (kedysi loďku) a dať sa previezť na druhú stranu rieky. Tam si odohráte ďalších desať jamiek a zase sa vrátite späť.

Milionárske ihriská

V okolí Cannes nájdete dnes jedenásť ihrísk špičkovej úrovne. Každé autom tak do hodinky. Sú zväčša kopcovité, dokonale zasadené do okolitej pôvabnej prírody, zvyčajne so štýlovým klubovým domom v podobe zámočku.

Na ihrisku Mougins dýcha história na každom kroku

Jedným z takých je Cannes – Mougins, patriace k najstarším na Azúrovom pobreží. Veď otvárali ho už v roku 1923. V súčasnosti má neďaleko takmer menovca – privátne ihrisko Royal Mougins. To však vlastní milionár Kul Rattan Chadha, zakladateľ známej odevnej spoločnosti Mexx. V prípade Cannes – Mougins ide  o kolektívny majetok – vlastní ho 500 členov klubu. Že vždy išlo (a stále ide) o svetovú smotánku, svedčí aj fakt, že autormi pôvodného projektu boli monacký princ Pierre a barón Edouard de Rothschild st. V 80. rokoch padlo rozhodnutie prestavať ihrisko podľa modernejších požiadaviek. Terajší layout patrí naozaj k vydareným a očividná je prvotriedna údržba. Ihrisko je dostupné aj bežným návštevníkom, ale rátať musia s tým, že v týždni zaplatia za hru 120 € a cez víkend či sviatky až 150 €. Pozor: mimoriadne prísne tam dbajú na dodržiavanie etikety. Napríklad chýbajúci límček môže byť dôvod na to, že štartér vás pošle do pro shopu.

Hra na tomto ihrisku si vyžaduje dôkladnú taktiku, aj vzhľadom na množstvo vodných prekážok. Na riečke, ktorá tadiaľ preteká, nájdete unikátny mlyn z 18. storočia a v historickej klubovni, vykúkajúcej spoza grínu 18. jamky, možno zase obdivovať zrekonštruovanú technickú pamiatku – tri drevené lisy na olivový olej.

S aquaduktom nad hlavou

Ihrisko Opio patrí k najkrajším v okolí Cannes

Väčšina turistov túžiaca vidieť ako sa v Provensálsku rodia voňavé oleje, zamieri do parfumární v mestečku Grasse. Golfistov čaká v jeho susedstve jedno z najviac oceňovaných ihrísk v oblasti – Opio Valbonne. Osemnástku postavili v roku 1966 na 200 hektárovom pozemku podľa projektu skúseného britského dizajnéra Donalda Harradineho. Z viacerých jamiek možno obdivovať výhľady na more i okolité hory a neprehliadnuteľný je aquadukt z čias rímskej ríše. Aj toto ihrisko je harmonicky zasadené do prírody a hoci vyzerá na prvý pohľad jednoduché, hra na ňom dá poriadne zabrať.

V roku 2002 oslovili majitelia ďalšiu dizajnérsku hviezdu – Roberta Bertheta. Za úlohu dostal ihrisko zmodernizovať, ale zároveň zachovať jeho pôvodnú identitu. A to sa mu naozaj podarilo. Unikátna je už prvá jamka, ktorej grín leží len 100 metrov od zámočku Château de la Bégude, kde nájdete luxusné izby hodné kráľov. Pri ňom hru začínate i končíte. Neustále vás bude sprevádzať bujná vegetácia okolo riečky Bégude a ak nechcete, aby loptičky skončili v jej vodách, treba zvoliť takticky premyslenú hru.

Pôsobivú kulisu rezortu tvorí zrenovovaná bastila zo 17. storočia. Kuchyňa tamojšej provensálskej reštaurácie patrí na okolí k najvychýrenejším a priamo od stola môžete sledovať aj dianie na ihrisku.

[caption id="attachment_7826" align="alignright" width="300"] Festivalový palác v Cannes[/caption]

Old Course Mandelieu

Otvorenie ihriska: 1891

Architekt: Harry Schapland Colt

Dĺžka: 5 520 m

Par: 71

Cena za hru: 90 € v ktorýkoľvek deň

www.golfoldcourse.com 

Cannes – Mougins

Otvorenie ihriska: 1921, rekonštrukcia 1977

Architekt: Prince Pierre de Monaco&Baron Edouard de Rotschild, rekonštrukcia: M. Dave a Peter Allis

Dĺžka: 5 371  m

Par: 72

Cena za hru: 120 € cez týždeň a 150 € cez víkend a počas sviatkov

www.golfcannesmougins.com

Opio Valbonne

Otvorenie ihriska: 1966

Architekt: Donald Harradine

Dĺžka: 5 698 m

Par: 72

Cena za hru: 80 € ktorýkoľvek deň

www.opengolfclub.com/opiovalbonne

Foto: Jana Janků a archív ihrísk

 

 

Autor: Jana Janků | 15. mája 2018