Albatros na americkom PGA ihrisku TPC Louisiana

20. mája 2018

„Golf hrám už  pomaly 15 rokov, no zahrať hole in one sa mi ešte stále nepodarilo,“ píše náš spolupracovník Rasťo Koyš. „Ba dokonca som ani nebol priamym svedkom tejto golfovej nirvány pre každého hráča. O to viac si budem pamätať výnimočný moment, ktorý som nedávno zažil na našej Ceste okolo sveta.“

Autor článku Rasťo Koyš

Po krásnom golfovom zážitku v privátnom Tokio Golf Clube sme boli všetci plní očakávania a tešili sa na ďalší golfový skvost v našom itinerári. V Deň víťazstva nad fašizmom sme v delte rieky Mississipi hrali na prestížnom ihrisku TPC Louisiana. Naviac to bolo iba týždeň po tom, čo sa tam skončil PGA turnaj Zurich Classic of New Orleans (vyhrali Billy Horschel a Scott Piercy s -22).   Robotníci ešte stále rozoberali turnajové tribúny v okolí grínov, no rýchlosť grínov už klesla z turnajových 13 na 11,5. Toto ihrisko je známe aj tým, že v jeho piatich jazerách žijú veľké aligátory.

Rarita nad raritu

Jamka č. 7 je kratší par 5 s dĺžkou 561 yardov z PGA a 492 y z klubových odpalísk. Keď som si do skóre karty zapísal bogey, odchádzajúc z jamky som  videl ako loptička hráča z ďalšieho flajtu dopadla na grín a jedným skokom skončila rovno v jamke. Whow, povedal som si, skvelý úder! No výnimočnosť tohto úderu prišla až o minútu, keď flajt za nami prišiel na vyvýšený grín. Z odpaliska osmičky som im ukazoval, že loptička je v jamke a oni potom začali vrieskať ako zmyslov zbavení: „Double Eagle…..Albatross!!!“ Postojačky sme im tlieskali, klaňali sa a v duchu som sa tešil s nimi, keďže som ten albatros ako jediný videl na vlastné oči.

Ani Tiger Woods

Aká je vlastne pravdepodobnosť zahrania albatrosa, teda hole in one na 4 pare alebo druhou ranou na 5 parovke? Odpoveď som si  vygúglil na stránke pga.com a dozvedel som sa veľa zaujímavého. Šanca priemerného golfistu zahrať hole in one je 1: 12 000, pričom priemerná dĺžka hrania golfu na zahranie prvého hole in one je 24 rokov. Avšak pravdepodobnosť zahrania albatrosu je až 1: 6 000 000.

Ani Tiger Woods v turnaji albatros ešte nikdy nezahral a od roku 1936 sa to na Major turnaji podarilo iba 19 profesionálom. Aj to potvrdzuje neskutočnú výnimočnosť albatrosa na 5 parovej jamke, kde potrebujete dve fantastické rany za sebou, nielen jednu (šťastnú) ranu, ako pri hole in one alebo albatrose na pare 4. Iba si predstavte ten fakt, že je 12 krát pravdepodobnejšie, že vás zasiahne blesk ( 1: 555 000) ako to, že zahráte albatros!

P.S.

Koncom tohto roka sa zberáme na Cestu Okolo Afriky. Verím, že aj pod Kilimandžárom či pri Viktóriinych vodopádoch zažijeme pár nezabudnuteľných a jedinečných golfových zážitkov.

Foto: Rasťo Koyš

Autor: Jana Janků | 20. mája 2018

Komentáre

  1. Rasťo, srdečný pozdrav ! Píšte častejšie podobné zaujímavé informácie zo sveta.
    Veronika‍♀️️‍♂️

  2. Rastik v dobrom zavidim

  3. Zdielam Tento odsek Rasto s Tebou do poslednej bodky!!!!

    Ani Tiger Woods v turnaji albatros ešte nikdy nezahral a od roku 1936 sa to na Major turnaji podarilo iba 19 profesionálom. Aj to potvrdzuje neskutočnú výnimočnosť albatrosa na 5 parovej jamke, kde potrebujete dve fantastické rany za sebou, nielen jednu (šťastnú) ranu, ako pri hole in one alebo albatrose na pare 4. Iba si predstavte ten fakt, že je 12 krát pravdepodobnejšie, že vás zasiahne blesk ( 1: 555 000) ako to, že zahráte albatros!!!!!!!!!!