Bad Griesbach: európsky golfový unikát medzi bavorskými farmami

28. júna 2018

Prechádzame fádnou farmárskou krajinou, keď sa na kopci vynorí skupinka budov zväčša v štýle tradičnej bavorskej architektúry. Kúpele Quellness Golf Resort Bad Griesbach, ktoré sa hrdia titulom: najväčší golfový rezort v Európe. Vo svete mu konkuruje len čínsky Mission Hills.

Spolu desať ihrísk: päť 18-jamkových majstrovských ihrísk, tri deviatky, dve 6-jamkové ihriská, z toho jedno špeciálne vytvorené pre deti. To všetko maximálne desať minút autom od kúpeľov Quellness Golf Resort Bad Griesbach. Tri z ihrísk  dizajnoval svetoznámy nemecký golfista Bernhard Langer, ktorý ešte aj dnes ako 60-tnik úspešne boduje v PGA seniorských súťažiach. Súčasťou rezortu je aj unikátny tréningový areál Golfodrom.

V kúpeľoch Quellness Golf Resort Bad Griesbach sa chodí len pešky alebo na bicykloch. Autá patria do podzemia.

Tento európsky unikát leží v nemeckom Dolnom Bavorsku, na juh od „mesta troch riek“ Passau, pár kilometrov za rakúskymi hranicami. Z Bratislavy je cca 350 km. Za nejakých tri a pol hodiny bezplatne zaparkujete v podzemnej garáži pod hotelom, kde ste si zarezervovali ubytovanie. V tomto kúpeľnom mestečku totiž v záujme udržania dobrého ovzdušia i pokojnej atmosféry pohyb áut zakázali. Z garáže nemusíte auto vytiahnuť počas celého pobytu. Na ktoréhokoľvek ihrisko vás na požiadanie zavezie hotelový shuttle. Na výlety po okolí je najlepšie vybrať sa na bicykli alebo e-bicykli.

Stretnutie s „otcom“ rezortu

Golfoví novinári s ,,otcom“ rezortu Bad Griesbach s Aloisom Hartlom (v strede)

Naša medzinárodná skupinka golfových novinárov mala šťastie. Na terase klubového domu v Penningu sme natrafili na zakladateľa tohto rezortu Aloisa Hartla. Vysoký mohutný chlapisko veselej priateľskej povahy. Priznáva  sa k 75-tke.

Historku o tom, ako sa v Rottali, nudnej bavorskej farmárskej krajine, odkiaľ A. Hartl pochádza, začal rodiť špičkový wellness-golfový rezort, tak máme z prvej ruky. V 70-rokoch, hoci bol ešte len tridsiatnikom, bol už úspešným a evidentne aj bohatým mníchovským právnikom. Jeho rodisko však v tom istom čase upadalo, farmy živorili, administratíva akoby spala a ľudia žili v obave, čo bude. Vtedy ho otec požiadal, aby vymyslel niečo na záchranu. Vyšlo mu, že by to mohol byť kúpeľný turizmus. O horúcich prameňoch v tamojšom podzemí sa vedelo, lebo z času na čas niektorý niekde samovoľne vyrazil. Bolo však treba nájsť také intenzívne a dostatočne teplé pramene, ktoré by dokázali dostatočne zásobovať aj veľké kúpele. Kým našli tie pravé, museli urobiť až 900 vrtov. Ten najvýdatnejší  – Nikolaus,  pramení z hĺbky až 1 522 m. Dnes využívajú viacero prameňov o teplote od 30 do 600 C  a čo je podstatné – obsahujú množstvo liečivých minerálov.

Názov kúpeľov Quellness spája to, čo ich najlepšie charakterizuje: wellness + quelle (v nemčine prameň). A hoci majú aj švajčiarskeho spolumajiteľa (spoločnosť Makro/Metro), za zásluhy na ich vybudovaní by si A. Hartl od miestnych celkom iste zaslúžil postaviť sochu.

„Vyhecoval“ ho Cisár Franz

Hospodárstvo Penning, kde nájdete dve golfové ihriská – Beckenbauer a Porche

Hneď od začiatku patril medzi pravidelných hostí aj známy futbalista Franz Beckenbauer, ktorého Nemci vďaka jeho elegantnému hernému štýlu prezývali Kaiser Franz, teda Cisár Franz. Do Bad Griesbachu chodil oddychovať či liečiť si športové zranenia. Ako osobný priateľ A. Hartla s ním pravidelne vášnivo súperil na tenisových kurtoch.

„Keďže som ho zväčša porážal, prišiel s nápadom, že budeme hrať golf,“ spomína so smiechom A. Hartl. „A tak som začal plánovať výstavbu prvého golfového ihriska. Až sme skončili pri čísle desať.“

Na otázku, ako je to s jeho golfom, A. Hartl priznáva, že už to vzhľadom na vek to nie je to, čo bolo. Jednociferný hendikep je minulosťou, ale stále rád hráva. „Žiaľ, Franz má v poslednom čase zdravotné problémy s kĺbmi,“ prezrádza.

Po rovine i riadnych kopcoch

Porche ihrisko má veľa vodných prekážok

Prvé golfové ihrisko vyrástlo na okolitých lúkach koncom 80. rokov a dnes sa tam dá tam dá hrať na spomínaných desiatich ihriskách, čo spolu predstavuje 147 jamiek. Z toho päť osemnástok je majstrovských.

Náš sprievodca Gert-Jan Russen, pôvodom Holanďan, ktorý má v kúpeľoch na starosti predaj a propagáciu golfu, pripomína najmä rôznorodosť tamojších ihrísk a najmä obrovské možnosti začať s golfom. Svoje si tam nájdu celé rodiny, vrátane detí. „Každý si môže vybrať ihrisko, aké mu vyhovuje. A ak prídete na viac dní, môžete ihriská striedať. V ponuke máme totiž rovinaté ihriská, ale v horách o pár kilometrov ďalej také kopcovité, že zvládnuť ich bez autíčka dokážu len ľudia s perfektnou kondičkou. Napríklad ihrisko Brunnwies sa obtiažnosťou radí medzi top dvadsiatku v Európe.“

Na rozcvičku 

Keďže sme mali možnosť zahrať si každú badgriesbachskú osemnástku, dávame G.-J. Russenovi za pravdu. Prvý deň začíname na ihrisku

Ihrisko Beckenbauer patrí k rovinatým.

pána Beckenbauera, ktoré otvorili v roku 2002. Na prvý pohľad to vyzerá, že B. Langer nadizajnoval pohodové rovinaté ihrisko so širokými bezpečnými fervejami. Dráhy sú však dlhé, a to najmä trojparovky. Nechýbajú vodné prekážky v podobe jazierok a na konci vás čakajú rýchle, ručne kosené gríny. O náročnosti hovorí aj fakt, že v rokoch 2012-2014 bolo toto ihrisko miestom i European Challenge Tour a potom tri roky aj PGA European Tour. Dá sa zvládnuť aj pešky.

V podobnom duchu navrhol B. Langer aj jeho bezprostredného suseda – ihrisko Porche (dozvedáme sa, že za názov vybártroval rezort bezplatné požičanie niekoľkých minibusov Porche na prevážanie hostí). Opäť ide o rovinaté ihrisko (otvorené o rok neskôr), ale na rozdiel od Beckenbauerovho sú dráhy užšie, ťahajú  sa medzi lesíkmi a hlavne je tam viac vodných prekážok aj v podobe priečne tečúcich potokov. Vďaka tomu bolo počas tejto v Bad Griesbachu mimoriadne suchej jari „šťavnatejšie“. Je technické, trikové.

Obe ihriská nájdete v Penningu a majú spoločný klubový dom vrátane ubytovania.  Inak za pomoci autíčka sme zvládli zahrať obe tieto ihriská aj s obednou prestávkou za jeden deň.

Skúška kondičky

Šplhanie sa k deviatej jamke na ihrisku Lederbach

Druhý deň nás čaká niečo, na čo sa len taká nezabúda. Ihrisko Lederbach (otvárali ho v roku 1991) sa za normálnych okolností hráva na buginách. V ten deň však výdatne pršalo a náhradou boli elektrické vozíky. Už na prvej jamke sme pochopili,  prečo sa tam pešky vydávajú len naozaj fyzicky zdatní golfisti.

Ak by sme použili ako prirovnanie Slovákom dobre známy Adamstal, nie je to celkom ono. Tam dal jeho majiteľ pán Wittmann najskôr zasekať do svahov terasy a až potom budovali ferveje. V prípade Lederbachu jeho dizajnér Kurt Rossknecht  navrhol dráhy, ktoré dokonale kopírujú tamojší poriadne kopcovitý terén. Také extrémne stúpania a klesania sa na golfových ihriskách len tak ľahko nevidia. Keď sa napríklad postavíte na odpalisko deviatej jamky, máte pocit, že idete triafať kdesi hore na niektorú zjazdovku na Chopku. Len lanovka chýba. Nečudo, že túto jamku nazvali Herzschlaghügel, teda

Brunnwies očarí krásnymi výhľadmi

„infarktový“ kopec. Veď na posledných 150 metroch má 48 m prevýšenie a či chcete alebo nie, čaká vás čipovanie na grín kdesi za horizontom z neuveriteľne prudkého svahu. Chce to buď perfektnú zručnosť alebo šťastie. Keď sa vyšťavení dostanete hore, očarí vás výhľad na centrum mestečka Bad Griesbach a v čase dobrého počasie uvidíte dokonca štíty Álp.

Keď potom prídete na ihrisko Allianz Nickolmann Brunnwies, tiež z dielne B. Langera, máte pocit, že vám ponúkli zákusok. Pritom tiež ide o kopcovité ihrisko (layoutom pripomína Tále), ale dá sa celkom pohodlne zvládnuť aj pešky. Opäť poskytuje prekrásne výhľady, hru z kopca i do kopca, skúšku patovania na modulovaných grínoch. Je to naozaj mimoriadne pekné ihrisko.

Uttlau je tiež krásne kopcovité ihrisko

Čo do layoutu to nemenej platí aj o jeho o rok mladšom kolegovi – ihrisku St Wolfgang Uttlau, ktoré ale dizajnoval K. Rossknecht. Hlavne druhá deviatky je priam balzamom na dušu. Opäť stúpate hore a dole kopcom, hrá sa často do údolí a cez vodné prekážky. Ide ale o príjemné prevýšenia. Ferveje sú navyše relatívne široké a gríny veľké.

Kontakt:

A. Hartl Resort GmbH & Co Holding KG

Kurallee 1

940 86 Bad Griesbach

T: +49 (0)8532 790

E: golfresort@quellness-golf.com

www.guellness-golf.com

Autor: Jana Janků | 28. júna 2018